Woningcorporaties krijgen via Mijnoverheid toegang tot de inkomensgegevens van woningzoekenden. 's Rijks ict-dienstverlener Logius start daartoe een proef, samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), de Belastingdienst en diverse corporaties.
Het is voor het eerst dat persoonlijke gegevens vanuit webportaal Mijnoverheid beschikbaar komen voor organisaties buiten de overheid en de pensioensector. In de proef wordt gekeken of woningzoekenden hun inkomensgegevens vanuit de portal snel en veilig kunnen delen met woningcorporaties.
Ingewikkeld en foutgevoelig
Om in aanmerking te komen voor een socialehuurwoning, moet je veel persoonlijke gegevens delen. Deze gegevens komen uit verschillende bronnen en het aanleveren ervan is ingewikkeld en foutgevoelig. Een koppeling met Mijnoverheid vereenvoudigt dit proces. Je logt in met DigiD, geeft toestemming en deelt de gegevens met de desbetreffende corporatie. Hierbij worden alleen de benodigde gegevens verstrekt, benadrukken de partijen.
Volgens de deelnemende organisaties is het proces transparant, zodat je altijd ziet om welke gegevens het gaat. Ze verwijzen daarbij naar het overheidsprogramma Regie op Gegevens, waarin is vastgelegd dat de burger relevante persoonsgegevens veilig kan delen, maar daarover wel de regie behoudt.
Publieke taak
De eerste versie van Mijnoverheid verscheen in 2008, na enkele jaren van voorbereiding. Via de portal kunnen burgers overheidszaken regelen en hun correspondentie met de overheid volgen. Lange tijd konden alleen organisaties met een publieke taak zich aansluiten bij Mijnoverheid. De laatste jaren nemen ook pensioenfondsen eraan deel. Sinds 2011 is Logius verantwoordelijk voor het beheer ervan.