De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat toezien dat ondernemers bescherming genieten bij het zakendoen met digitale platforms, zoals vergelijkingssites en online marktplaatsen. Deze bescherming is sinds 2020 verankerd in een EU-verordening die tot dusver wordt gehandhaafd door de civiele rechter.
De verordening Platform-to-Business (P2B) moet bijdragen aan een eerlijkere verhouding tussen de internetplatforms en de bedrijven die ermee zakendoen. Het gaat om platforms zoals Booking, TheFork, Bol.com, Marktplaats, Ebay, Facebook, Google en Amazon. In de P2B-verordening staan onder meer regels over geschillenbeslechting, transparantie over de algemene voorwaarden en de volgorde van zoekresultaten.
Laagdrempelig
Voor handhaving van deze regels konden ondernemers die zich gedupeerd voelen door zo’n platform, zich tot nu toe wenden tot het platform zelf of tot een rechtbank. Volgens de ACM is het echter beter als gedupeerden laagdrempelig een melding kunnen maken bij de ACM. Vaak zijn de bedrijven namelijk afhankelijk van het platform en durven ze daar niet snel aan de bel te trekken.
Om het mogelijk te maken dat de ACM de P2B-verordening mag handhaven, moet dit worden vastgelegd in een Nederlandse wet. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) komt binnenkort dan ook met een wetsvoorstel. Gisteren startte hiertoe een internetconsultatie.
De P2B-verordening geldt voor alle platforms waarop ondernemers gevestigd in de EU, hun producten of diensten aanbieden. De ACM benadrukt dat het dus ook gaat om platforms van buiten de EU.