Tampnet en T-Mobile mogen sinds kort mobiele communicatie op zee aanbieden met behulp van frequentieruimte in de 700-MHz-band. Dat is belangrijk voor crews op platforms, windparken en schepen. De vergunningen lopen tot 31 december 2040.
Dit heeft het Agentschap Telecom bekend gemaakt. Verwacht wordt dat de nieuwe vergunninghouders spoedig 5G op zee aan zullen bieden. 5G kan namelijk voorzien in de groeiende behoefte aan snelle mobiele verbindingen. Die zijn te gebruiken voor private bedrijfsnetwerken of automatisering van bedrijfsprocessen. Maar ook voor communicatie met varende en vliegende drones.
Met de komst van 5G op zee is een alternatief voor satellietcommunicatie te creëren. Marifonie blijft het belangrijkste communicatiemiddel voor de directe communicatie met en tussen schepen.
Noordzee
Aan de verdeling van deze ‘zeevergunningen’ ging een ‘kleine’ veiling vooraf. De vraag was namelijk groter dan het aanbod van 5G-frequenties op zee. Het Noorse Tampnet werkt behalve met T-Mobile ook met KPN samen. KPN en Tampnet kondigde eind november 2020 een samenwerking aan voor uitbreiding van de 4G-dekking op de Noordzee voor zakelijke klanten. Hiertoe wordt een offshore-antennenetwerk aangelegd. Het dekkingsgebied wordt uitgebreid met een oppervlakte ongeveer even groot als de provincie Noord-Brabant.
Tampnet uit Stavanger verzorgt de datacommunicatie in grote delen van de Noordzee en de Golf van Mexico. Behalve mobiele frequenties worden ook glasvezelverbindingen onder de zee gebruikt.
De Noordzee speelt een grote rol in de economie. Alleen al op het Nederlandse deel van de Noordzee zijn dagelijks duizenden werknemers actief. Ze werken niet alleen in de maritieme sector maar ook in de olie- en gasindustrie. Verder zijn er veel windparken. Het belang van mobiele communicatie op zee neemt toe. Ook door de groeiende digitalisering van de industrieën die er opereren.