Bijna niemand gebruikt het, maar iedereen kent het nog: Internet Explorer. 27 jaar na introductie van de roemruchte webbrowser trekt Microsoft er in 2022 officieel de stekker uit. De afgelopen jaren stond de applicatie al in het verdomhoekje, zijn marktpositie genihileerd door concurrenten als Chrome, Safari en Edge, Microsofts nieuwere browser. Volgens het softwarebedrijf heeft de stopzetting van IE voor sommige bedrijven grote impact.
Internet Explorer 11 gaat de boeken in als de laatste versie van de eens populaire webbrowser van Microsoft. Er komt geen nieuwe versie en vanaf 15 juni 2022 wordt het programma niet meer via updates ondersteund op computers die het veelgebruikte besturingssysteem Windows 10 gebruiken. Al eerder maakte het bedrijf bekend dat de ondersteuning van IE11 in cloudpakket Microsoft 365 stopt per 17 augustus 2021.
Compatibiliteit
‘De toekomst van Internet Explorer op Windows 10 ligt in Edge’, schrijft Microsoft deze week in een blog, verwijzend naar zijn nieuwere browser. ‘Edge is niet alleen sneller, veiliger en een modernere ervaring. Het kan ook beter overweg met oude legacy websites en applicaties.’ Volgens de softwarefabrikant beschikt Edge over een compatibiliteitsmodus waarmee je oude websites en applicaties die alleen goed werken op Internet Explorer, gewoon kunt benaderen.
Grote organisaties hebben gemiddeld zo’n 1700 legacy-toepassingen, waarvan vele alleen goed werken op IE, aldus Microsoft. Om te voorkomen dat je deze niet meer kunt gebruiken, raadt het bedrijf aan om tijdig de mogelijkheden te checken, bijvoorbeeld de bovengenoemde IE-modus. Uiteindelijk zal een overstap naar Edge webontwikkelaars veel tijd schelen, verwacht het bedrijf.
Hegemonie
Internet Explorer verscheen in 1995 in de markt, als onderdeel van besturingssysteem Windows 95. Op latere Windows-versies stond het programma voorgeïnstalleerd op miljarden pc’s. Binnen enkele jaren groeide het programma dan ook uit tot de meest gebruikte webbrowser ter wereld, alternatieven als Netscape ver achter zich latend.
Rond 2002 was IE goed voor 95 procent van alle webverkeer. De hegemonie van IE duurde een paar jaar. Andere internetprogramma’s doken op, zoals Mozilla Firebird/Firefox (sinds 2002), Safari (2003), Opera (2006) en Google Chrome (2008). In vergelijking met zijn alternatieven stond Internet Explorer bekend als traag, onveilig en niet zo gebruiksvriendelijk.
Imago en rechtszaken
Vanaf 2008 slonk het wereldwijde marktaandeel van Microsofts browser snel, van 75 procent in 2008 naar 47 procent in 2016. Dit was niet alleen te wijten aan het slechte imago van de applicatie. Zo moest de fabrikant, onder druk van een Amerikaanse rechter en toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes, in 2009 de installatie van IE loskoppelen van besturingssysteem Windows. Vanaf dat moment werd het voor zakelijke en particuliere gebruikers eenvoudiger een andere standaard-browser in te stellen. Ook kon IE niet overweg met smartphones, die vanaf die tijd een vlucht namen.
Wat ook niet hielp, is dat nota bene Microsoft zelf Internet Explorer in 2015 op een zijspoor plaatste. Toen verscheen namelijk Edge, een browser die standaard werd meegeleverd bij Windows 10 en gameconsole Xbox One. Vanaf 2020 gebruikt Edge Chromium, dezelfde technologie als Google Chrome. Volgens Microsoft is Edge een snellere en beter beveiligde browser dan IE.
Inmiddels wordt IE nog maar sporadisch gebruikt. Volgens Statcounter heeft Chrome met 65 procent wereldwijd het grootste marktaandeel, gevolgd door Safari met 18 procent. Edge wordt gebruikt bij 3 procent.
Heel goed nieuws dat de slechtste browser nu eindelijk echt verdwijnt maar dat geeft wel een probleem voor een aantal oude Cisco switches (en ook andere merken?) die alleen te beheren/configureren zijn via IE, dus ook die snel vervangen!