VRelax uit Groningen heeft met zijn virtual reality (vr)-app voor het verlagen van het stressniveau een Prix Galien Award in de categorie MedTech Innovation in de wacht gesleept. In de eenmalige categorie Excellence Covid-19 Award kon de jury geen keuze maken en wonnen de twee medtech-innovaties van Strip en Luscii. Alle winnaars van de Prix Galien Awards Nederland werden bekend gemaakt tijdens de Dutch Health Week.
In Nederland worden sinds 1992 elk jaar de Galenus Geneesmiddelenprijs en de Galenus Researchprijs uitgereikt. Sinsd 2018 zijn deze omgedoopt tot de Prix Galien Awards. De prijzen werden dit jaar tijdens De Dutch Health Week uitgereikt. Dat is een digitaal evenement van de drie zorgbeurzen Zorg & ICT, Zorgtotaal en Support. Het vindt plaats van 18 tot en met 21 mei.
De Prix Galien MedTech Innovation Award 2021 gaat naar innovaties op het terrein van medische apparatuur, diagnostica, e-health-oplossingen, robotics, domotica, wearables/draagbare technologie, remote monitoring, telemedicine, serious gaming, simulatie, big data, digitalisering in de zorg en virtual en augmented reality.
Winnaar VRelax
VRelax komt als winnaar uit de bus. Het bedrijf heeft samen met cliënten en hulpverleners een app voor een vr-bril ontwikkeld, dat gebruikers helpt om te ontspannen. Ze kunnen bijkomen in een natuurlijke virtuele omgeving of interactieve oefeningen ter ontspanning uitvoeren. De jury eert de stressverlagende-app vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Het beschikt over veel keuzevrijheid en geeft gebruikers inzicht in gezondheidsdata.
De jury van de Prix Galien MedTech Innovation Award heeft oprechte bewondering voor VRelax en hun vermogen virtual reality breed in te zetten in de zorg. ‘Voor de kwetsbare patiënt maar ook de onder veel stress staande zorgverlener zeker in covid-tijd -is dit een fantastische ontwikkeling’, aldus juryvoorzitter Marlies Schijven. ‘Een ontwikkeling, die zeker in situaties waarin er met steeds minder mensen voor steeds kwetsbaarder patiënten moet worden gezorgd, belangrijk is. En onze steun verdient!’
Twee medtech-winnaars covid
Dit jaar wordt naast de MedTech Innovation Award ook eenmalig ‘Excellence Covid-19 Award’ uitgereikt. ‘Een prestigieuze prijs, een uitzonderlijke prijs, in een uitzonderlijke tijd en dan twee lijvige dossiers’, vervolgt Schijven. Kiezen was volgens haar onmogelijk.
Een dossier van het Hubrecht instituut in samenwerking met het biotech bedrijf GenMab, voor de ultra high troughput Strip-robot die per etmaal twintigduizend PCR’s kan verwerken en online opleveren volgens de ‘gouden PCR’-standaard; zonder concessies aan de kwaliteit van de analyse. Schijven: ‘In recordtijd werd een team wetenschappers gemobiliseerd en een unieke samenwerking opgezet met GenMab en de topsector, Sanquion, PAMM en Bedegro, als ook de RIVM en VWS. De scale-up bleek in staat om kennis open te delen en bovendien ook de benodigde technische validatie en kwalificatie in recordtijd af te ronden.’
Maar óók in de strijd: Luscii, de spin-off van Focus Crura; die alles wat zij aan apps en infrastructuur bedachten om de zorg digitaal te ‘ontlasten’ van corona voor deze prijs in de strijd brachten. De Corona Check-app, de Thuis na Corona-app, Lusci vitals, de telemonitoringsoftware. ‘Heel bijzonder’, aldus Schijven, ‘het zo kunnen samenwerken en opschaling in diverse ziekenhuizen en zorg omgevingen. Dit, met alle benodigde certificeringen en natuurlijk het kunnen voldoen aan vigerende richtlijnen. Luscii staat op scherp.’
Zo verschillend en zo waardevol, Schijven en haar juryteam hadden moeite met het aanwijzen van een winnaar. ‘Toen ik de jurering voorbereidde dacht ik: hoe moet ik hier in vredesnaam uit kiezen? Ik heb daarom met mijn mede medtech-juryleden overlegd. Het zijn bijzondere tijden. Het zijn bijzonder waardevolle inzendingen. En dat vraagt om een bijzonder en uitzonderlijk gebaar. We hebben daarom besloten de Prix Galien Excellence Covid-19 Award aan beide initiatieven ui te reiken.’
Andere winnaars
De Prix Galien Research Award gaat naar dr. Pieter Vader (associate professor aan UMC Utrecht). In de categorie ‘Pharmaceutical’ wordt de meest innovatieve en/of betekenisvolle geneesmiddel van het jaar beloond. Dit jaar komt Luxturna (een eenmalige injectie bij erfelijk blindheid) als winnaar uit de bus. Ook werd de prijswinnaar van vorig jaar bekendgemaakt. Dat is Vitrakvi, een remmer om het genetisch defect van een tumor aan te pakken.