Frankrijk wil een eigen cloudstrategie ontwikkelen waarbij wél gebruik wordt gemaakt van Amerikaanse technologie. Daarentegen laat Parijs bepaalde gevoelige data veilig op servers opslaan op Frans grondgebied. Ook de verwerking van die data moet in handen van Franse of in elk geval Europese bedrijven komen. Als deze nationale spelers licenties nemen op de cloudtechnologie van Microsoft en Google, zijn ze technisch up-to-date.
De Franse minister van Financiën, Bruno le Maire, heeft dit plan gisteren gelanceerd. De bewindsman denkt aan een Frans-Amerikaanse industriële alliantie waarbij data volledig buiten de juridische greep van de VS blijven. Ook Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten kunnen zo onmogelijk rondsnuffelen in Franse data.
Volgens Le Maire is in de jaren zestig eerder zo’n soort samenwerking opgezet op gebied van kerncentrales. Frankrijk werkte bij civiele kernenergie met Amerikaanse licenties. De minister wil een betrouwbaar alternatief voor cloud computing ontwikkelen. Bedrijven ontvangen daarbij een label van betrouwbaarheid als ze aan de normen van de Franse overheid en bepaalde veiligheidseisen voldoen. OVHcloud en Outscale (Dassault), niet geheel verrassend Franse bedrijven, voldoen al aan die criteria. Dit label sluit aan op het Europese Gaia-X-project dat spelregels oplegt aan aanbieders van clouddiensten. Uit ontevredenheid over de snelheid waarmee het oorspronkelijk zelf door de Fransen geïnitieerde Gaia-X tot daden komt, heeft de regering in Parijs nu zelf een plan ontwikkeld om grip te krijgen op data. Het Franse plan is echter wel in te passen in de cloudplannen van de EU voor de volgende generatie cloud-infrastructuur.
Overigens presenteerden 27 Europese technologiebedrijven onlangs een plan voor de ontwikkeling van ‘data-soevereine diensten’. Deze zouden een alternatief moeten vormen op de clouddiensten van Amazon, Alibaba, Google en Microsoft.
De bekende kruiwagen met kikkers van Europese samenwerking in combinatie met onvervalst nationalisme en opportunisme. Natuurlijk is het goed als nationale belangen aangaande data weer bovenaan op de agenda van nationale regeringen komen maar een label van betrouwbaarheid overtuigt niet als er alleen maar aan de normen van de Franse overheid voldaan moet worden. De Fransen staan nu eenmaal bekend om hun nationalistisch opportunisme want iedereen weet dat je voor betrouwbaarheid bij de Duitsers moet zijn terwijl de Engelsen bekend staan om hun pragmatisme.