Tijdens de Dutch Health Week worden vanavond de jaarlijkse Prix Galien Awards uitgereikt. Sinds 2018 maakt ook de MedTech Innovation Award hier onderdeel van uit. Als hoofdpartner van de Dutch Health Week werpt Computable een blik op de vier kanshebbers voor deze award. Net trouwens als twee andere medtech-inzendingen die kans maken op de eenmalige Excellence COVID-19 Award.
In Nederland worden sinds 1992 elk jaar de Galenus Geneesmiddelenprijs en de Galenus Researchprijs uitgereikt. Vanaf 2018, bij het 25-jarig bestaan van de Galenusprijzen is de naam, naar internationaal voorbeeld, definitief omgedoopt in respectievelijk Prix Galien Awards. Naast de Pharmaceutical Award en Research Award wordt tegenwoordig ook de MedTech Innovation Award uitgereikt. Deze is voor waardevolle innovaties in de zorg voor patiënt, mantelzorger en/of zorgverlener.
MedTech Innovation Award
In aanmerking voor de Prix Galien MedTech Innovation Award 2021 komen innovaties op het terrein van medische apparatuur, diagnostica, e-health-oplossingen, robotics, domotica, wearables/draagbare technologie, remote monitoring, telemedicine, serious gaming, simulatie, big data, digitalisering in de zorg en virtual en augmented reality. Dit jaar wordt dus naast de MedTech Innovation Award ook eenmalig ‘Prix Galien Excellence COVID-19 Award’ uitgereikt. Dit, omdat niet alleen de zorg; maar ook zorginnovatie het afgelopen jaar natuurlijk enorm door de covid-19 pandemie beïnvloed is.
De jurering van de Prix Galien MedTech Innovation Award vindt plaats door een gespecialiseerde jury met daarin negen leden. De jury wordt voorgezeten door Marlies Schijven, hoogleraar Chirurgie aan het Amsterdam UMC, locatie AMC en chief medical information officer (cmio) bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ‘Idealiter vervult de prijswinnaar een voorbeeldfunctie en inspireert dat bedrijven ook om mee te dingen’, aldus Schijven. ‘Voor de eerste twee edities waren de winnaars ‘Free Style Libre’ van Abbott Diabetes Care (2018) en ‘EarlySense’ van Devices4Care (2019). Aansprekende winnaars, die de markt veroverd hebben.’
Medtech-kandidaten
Dit zijn de vier kandidaten van de Prix Galien MedTech Innovation Award 2021 en de twee MedTech-kandidaten in de categorie Prix Galien Excellence COVID-19 Award:
Prix Galien MedTech Innovation Award 2021
- Rezūm (Boston Scientific Nederland)
- Sensium (The Surgical Company)
- The Holmium Platform (Terumo Interventional System)
- VRelax (VRelax)
Prix Galien Excellence COVID-19 Award / MedTech
- Luscii-app (Luscii)
- STRIP (Genmab & Hubrecht Instituut)
De Prix Galien Awards worden ’s avonds op 18 mei 2021 uitgereikt tijdens de Dutch Health Week. Kijk voor meer informatie:
https://www.zorg-en-ict.nl/blog/artikel/uitreiking-prestigieuze-prix-galien-awards/
Dit artikel staat ook in Computable-magazine #02/2021.
Rezūm (Boston Scientific Nederland)
Kandidaat Prix Galien MedTech Innovation Award 2021
Benigne prostaathyperplasie (BPH), ofwel goedaardige vergroting van de prostaat, komt veelal voor bij mannen van middelbare en gevorderde leeftijd. Het huidige behandelalgoritme voor urinewegproblemen als gevolg van BPH omvat conservatieve methodes zoals waakzaam wachten, veranderingen in levensstijl en eetgewoontes, medicatie of een operatieve interventie.
Het Rezūm-systeem is een transurethraal naaldablatiesysteem dat gebruikmaakt van RF-stroom om ‘natte’ thermische energie te genereren en convectief aan te voeren in de vorm van waterdamp, dat vervolgens wordt geïnjecteerd in de transitiezone en/of lobus medius van de prostaat in gecontroleerde doses van negen seconden om prostaatweefsel te ableren, coaguleren en necrotiseren. Dit leidt tot gerichte en onmiddellijke denaturatie van celmembranen en celdood. De gedenatureerde cellen worden uiteindelijk opgenomen in het lichaam, wat leidt tot een afname van het volume van prostaatweefsel naast de urethra.
In verschillende klinische onderzoeken is aangetoond dat de ingreep zorgt voor aanzienlijke en langdurige verlichting van de symptomen. Belangrijke uitkomstmaten als IPSS, Qmax, PVR en Quality of Life lieten positieve resultaten zien over een periode van vijf jaar. Tevens is gebleken dat behoudt van seksuele functie een ander groot voordeel is van deze behandeling en dit de enige behandeling is waarbij ook de lobus medius behandeld kan worden. Dit alles laat zien dat het Rezūm-systeem een innovatieve behandeling is die veel voordelen biedt voor zowel de patiënt, de arts, het ziekenhuis, de zorgverzekeraar en maatschappij.
Sensium (The Surgical Company)
Kandidaat Prix Galien MedTech Innovation Award 2021
Sensium is ontworpen om de vitaal bedreigde patiënt zo vroeg mogelijk te detecteren. De slimme pleister meet de hartslag, ademfrequentie en okseltemperatuur en het systeem registreert de metingen elke twee minuten. Alle metingen van de pleister en aanvullende observaties van de verpleegkundigen kunnen worden geïntegreerd met medische dossiers via industriestandaard HL7. Sensium-schermen kunnen ook geïntegreerd worden in het medisch dossier.
Sensium kan worden gebruikt om de vitaal bedreigde patiënten te identificeren door de vitale functies nauwgezet te monitoren en klinische teams op de hoogte te brengen van metingen die buiten de verwachte parameters vallen. Het Sensium-systeem is ontworpen ter ondersteuning van verpleegkundige observaties, waarbij gerichte meldingen van verslechtering van de toestand van de patiënt worden gegenereerd, zodat de verpleegkundige efficiënt naar de verslechterende patiënt wordt gebracht. Sensium vermindert de verblijfsduur van patiënten en het aantal heropnames, de efficiëntie verbetert en onnodige verblijfsduur in het ziekenhuis tot een minimum beperkt.
Slimme algoritmes verwerken en analyseren alle patiëntgegeven voortdurend en genereren gerichte meldingen van de achteruitgang van de patiënt, waardoor de verpleegkundige efficiënt naar de vitaal bedreigde patiënt wordt gebracht. Sensium identificeert de eerste tekenen van verslechtering en leidt tot een zes uur snellere behandeling van bijvoorbeeld sepsis in vergelijking tot standaard-zorg. Eerder ingrijpen kan escalatie van zorg beïnvloeden en Sensium heeft geleid tot een verkorting van de verblijfsduur en een vermindering van het aantal heropnames.
The Holmium Platform (Terumo Interventional System)
Kandidaat Prix Galien MedTech Innovation Award 2021
Selectieve interne bestralingstherapie (SIRT) is een behandelingsoptie voor patiënten met inoperabele levertumoren. SIRT omvat de toediening van microsferen geladen met een radioactieve isotoop in de leverslagader, wat leidt tot micro-embolisatie van het vaatbed van de tumor. Het Holmium Platform is een unieke en volledig geïntegreerde benadering van SIRT, bestaande uit drie producten: QuiremScout-microsferen, QuiremSpheres-microsferen en Q-Suite-software.
QuiremScout verbetert de opwerkingsprocedure van SIRT. De feitelijke zorgstandaard voor opwerking is gebaseerd op een macro-geaggregeerd albumine, maar deeltjes verschillen in vorm en grootte in vergelijking met de therapeutische microsferen. QuiremScout bevat holmium-166 microsferen die identiek zijn aan de microsferen die worden gebruikt voor SIRT-behandeling met QuiremSpheres.
QuiremScout heeft bewezen een nauwkeuriger voorspeller te zijn van longshunts en intra-hepatische distributie voor de therapie. Het therapeutische effect is gebaseerd op de emissie van bètastraling door QuiremSpheres. Bovendien zenden holmium-166-microsferen gammastraling uit en zijn ze paramagnetisch; dit maakt unieke beeldvormingsmogelijkheden mogelijk.
Met behulp van Q-Suite kan elke behandeling vervolgens worden gepland op basis van de specifieke tumoreigenschappen van elke patiënt, waardoor clinici geïnformeerde beslissingen kunnen nemen over de keuze van de patiënt of SIRT veilig en effectief zal zijn voordat de therapeutische procedure wordt uitgevoerd. Met Q-Suite kunnen clinici ook kwantitatieve dosisverificatie uitvoeren na de QuiremSpheres-behandeling, om ervoor te zorgen dat de laesie(s) van de patiënt een effectieve dosis hebben gekregen terwijl het gezonde weefsel wordt gespaard. Patiënten kunnen dan worden opgevolgd en er kan ook worden besloten om zich terug te trekken als de afgegeven dosis als suboptimaal wordt beschouwd.
VRelax (VRelax)
Kandidaat Prix Galien MedTech Innovation Award 2021
VRelax is een wetenschappelijk gevalideerde virtual reality-app gericht op mensen met stressklachten in de GGZ, ziekenhuizen en het bedrijfsleven. Met VRelax kunnen zij zelf hun stresslevels managen. Het is een ontspanningstool tegen stress, burnout, angst en somberheid, maar ook een middel voor afleiding bij pijn, lichamelijk ongemak en medisch technische handelingen. Van lichte stress tot zware psychische klachten, VRelax kan bij elke vorm van stress op elk moment en plaats voor verlichting zorgen.
VRelax is een app op een virtual reality-bril die samen met cliënten en hulpverleners is ontwikkeld. Binnen de app kunnen mensen zelf kiezen welke natuurlijke virtuele omgevingen ze willen beleven. De sterke vr-beleving neemt mensen mee naar andere werelden, waardoor ontspannen als vanzelf gaat. In de omgevingen zijn interactieve oefeningen te vinden die nog eens extra ontspanning geven. Zo kunnen mensen zelf ontspannen en hun welzijn vergroten.
Wetenschappelijk onderzoek vormt basis voor de app. Het product is voor en door patiënten ontwikkeld. (Toekomstige) aansluiting op wet- en regelgeving wordt daarbij in het vizier gehouden. Zo heeft VRelax bijna zijn CE-markering behaald en biedt het samen met Zilveren Kruis een pilot aan binnen de grootzakelijke markt. Het team werkt aan een dashboard waarin behandelaar en cliënt inzicht krijgen in de effecten van VRelax op hun gemoedstoestand met behulp van biofeedback-integraties. Dit alles conform nieuwe PGO-richtlijnen (Persoonlijke Gezondheid Omgeving) die eraan komen.
Kandidaten Prix Galien Excellence COVID-19 Award / MedTech
– Luscii-app (Luscii)
Toen corona zich in Nederland manifesteerde, stond het Luscii-team direct op scherp. Hoe konden ze helpen in deze pandemie de zorg toegankelijk te houden? Samen met innovatieve ziekenhuizen en huisartsen ontwikkelde het team drie covid-19 gerelateerde programma’s in de Luscii-app. In uiteenlopende fases van de pandemie en het zorgproces ontlasten deze programma’s de druk op de zorg en geven zij de patiënt een actieve rol.
Om een zorginfarct te voorkomen ontwikkelde Luscii samen met OLVG in slechts vijf dagen De Corona Check-app. Hier via konden bezorgde burgers dagelijks vanuit huis gezondheidsgegevens doorgeven via hun smartphone of tablet. Het slimme algoritme helpt zorgverleners in het regiecentrum van OLVG vervolgens succesvol te bepalen wie mogelijk lijdt aan covid-19 en wie zorg nodig heeft.
Samen met het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein ontwikkelde Luscii een programma om covid-19 patiënten vervroegd te ontslaan en thuis te monitoren. Patiënten krijgen indien nodig zuurstof mee en geven via de Luscii-app meermaals per dag hun saturatie, temperatuur en klachten door. Een telemonitoringteam houdt de waarden in de gaten.
Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen nam het initiatief om met Luscii een programma te ontwikkelen om ontslagen covid-19 patiënten langdurig te volgen. In de app vullen patiënten vragen in over hun gezondheid en welzijn. Het algoritme koppelt op basis van deze antwoorden met een multidisciplinair zorgteam met onder meer longartsen, diëtisten en fysiotherapeuten. Zo kan het ziekenhuis in een vroeg stadium bepalen of een patiënt nazorg nodig heeft en hoe deze eruit moet zien.
– STRIP (Genmab & Hubrecht Instituut)
Het Hubrecht Instituut en biotechnologiebedrijf Genmab hebben samen met vele andere samenwerkingspartners een robot ontwikkeld voor het testen op SARS-CoV-2. De robot, met als officiële naam STRIP-1 wordt in wandelgangen ook wel ‘The Beast’ genoemd, onder meer vanwege het enorme aantal tests dat het apparaat kan verwerken.
Vanaf april 2020 werd het ministerie van VWS betrokken bij de plannen en later tevens EZK en OCW en de topsector LSH. De groep werd verder uitgebreid tot een consortium in overleg met experts van PAMM, Bodegro en Sanquin. Toen nog meer organisaties betrokken raakten bij het project, ontstond er een werkgroep STRIP (Systematisch Testen met Robotica en Innovatie bij Pandemieën) binnen de Stuurgroep Sneltesten & Innovatie van het Ministerie van VWS.
STRIP-1 is in januari 2021 officieel door de minister van VWS bij PAMM in Veldhoven in werking gesteld. Daarmee is het startsein gegeven voor een nationale test- en onderzoeksfaciliteit met tienduizend tot twintigduizend testen per etmaal per robot. Na het operationaliseren van meer robots zal dat oplopen tot tussen de vijftigduizend en honderdduizend testen per dag. Dit alles volgens de PCR-standaard, modulair en dus flexibel ten opzichte van nieuwe innovaties, inpasbaar in het huidige landelijke testlandschap en tegen beduidend lagere kosten. De robots zorgen er ook nog eens voor dat Nederland voorbereid is op toekomstige pandemieën.