Dat er schaarste heerst binnen de technische arbeidsmarkt is geen geheim. Al jaren zorgt de snelle revolutie in digitale oplossingen voor een torenhoge vraag naar IT-specialisten in uiteenlopende disciplines. Voor veel bedrijven betekent dit dat ze de strijd om talent aan moeten gaan met bekende spelers. Gevestigde bedrijven met arbeidsvoorwaarden waar je steil van achteroverslaat. Daar kun je als middel- of kleinbedrijf gewoonweg niet tegenop. Maar met professionals die steeds hogere eisen stellen aan hun werkgever, zal deze trend nog wel even voortduren. Om toch IT-talent aan je te binden, moet je als bedrijf daarom inventief zijn. Je moet zoeken naar mogelijkheden die misschien niet voor de hand liggen – maar wel buitengewoon effectief zijn.
Volgens een rapport van het UWV over de arbeidsmarktprognose van 2021 neemt het aantal banen per sector in de ICT procentueel het sterkst toe. Naar verwachting zullen er ruim 21.000 banen bijkomen. De strijd om talent wordt daarmee nog heviger. Een aantal bedrijven rapporteert al dat de schaarste rondom geschikt IT-personeel groei en ontwikkeling in de weg staat. Deze situatie leidt dus niet alleen tot kortetermijnproblemen – op de lange termijn beïnvloedt de schaarste van dit moment de ontwikkeling van het algehele IT-landschap. De oplossing ligt deze keer echter niet dicht bij huis.
Internationaal IT-talent
Je kunt er als bedrijf voor kiezen om in de zoektocht naar geschikt IT-personeel vernieuwende wervingsstrategieën te gebruiken, verbeterde arbeidsvoorwaarden te bieden of agressieve recruiters in de armen te nemen. Feit blijft dat je uit dezelfde vijver vist als alle andere bedrijven in Nederland.
Dus hoe pak je het dan wel aan?
Het afgelopen jaar hebben we collectief moeten kennismaken met werken op afstand. In 2020 zijn in razend tempo remote werkoplossingen uit de grond gestampt om onze bedrijven zo veel mogelijk normaal te laten draaien. Maar nu – een jaar later – is het normaal van toen niet meer normaal. Met de kennis van het afgelopen jaar zijn steeds meer bedrijven erachter gekomen dat werk niet per definitie verbonden is aan het kantoor. Sterker nog, soms is werken op afstand bijzonder efficiënt en zelfs een betere optie. Zeker als dit betekent dat je als bedrijf toegang hebt tot een wereldwijde talentpool.
Zodra je niet meer gebonden bent aan de kleine regio rondom je kantoor, ligt het talent ineens voor het oprapen. Je moet alleen weten waar je moet zoeken.
Outsourcing voorbij de Nederlandse grens
Outsourcing is binnen de IT-sector al behoorlijk gangbaar. De mogelijkheid om werkzaamheden gemakkelijk uit te besteden aan specialisten op afstand is een slimme manier om snel werk gedaan te krijgen. Desondanks blijft deze praktijk doorgaans wel binnen de landsgrenzen. Het is natuurlijk fijn om in het Nederlands te kunnen communiceren met de professionals die je inhuurt voor projecten. Maar is dit echt de enige reden waarom bedrijven niet verder kijken dan de directe omgeving? Nee – de voornaamste reden is simpelweg dat ze niet op de hoogte zijn van het alternatief.
Bedrijven weten niet dat er internationaal IT-talent staat te springen om op afstand aan de slag te gaan voor hun projecten. De kennismarkt reikt namelijk veel verder dan enkel ons land. Met name Oost-Europese landen maken op dit moment een flinke opmars in IT-skills en -kennis. En hier kampen ze juist met een overschot aan specialisten. De oplossing voor het tekort aan IT-personeel in Nederland – zo lijkt het – ligt dus vooral in het buitenland.
Extended teams in Moldavië
Een partij die al veel langer op de hoogte is van het ongebruikte IT-talent in Oost-Europa is Backstage IT. Dit bedrijf combineert unieke ervaring in IT en werving van personeel tot een efficiënte en doeltreffende strategie om geschikt IT-personeel te vinden voor bedrijven in Nederland. Met een enorm netwerk aan gekwalificeerde ontwikkelaars in Moldavië weet Backstage IT zogenoemde extended teams op te zetten voor bedrijven die nu op zoek zijn naar extra ontwikkelkracht.
Vanuit de filosofie dat medewerkers op afstand het beste werk leveren wanneer ze volledig worden betrokken bij een organisatie, werken de developers in Moldavië enkel voor het bedrijf waar zij aan verbonden worden. Op die manier dragen ze de waarden van het bedrijf uit en worden ze onderdeel van het geheel. Vanuit het hoofdkwartier van Backstage IT in de Moldavische hoofdstad Chisinau werken getalenteerde ontwikkelaars aan projecten voor uiteenlopende bedrijven in Nederland.
Door nauw contact te onderhouden en de doelstellingen van bedrijven volledig in kaart te brengen, kan Backstage IT doelgericht op zoek gaan naar ontwikkeltalent in Moldavië dat perfect aansluit op deze doelen. Een wervingsproces uitgevoerd door een bedrijf met een IT-achtergrond – dat zorgt voor kwalitatieve samenwerkingen.
Overkom de schaarste door grenzen te verleggen
Softwareontwikkelaars met een specialisatie in C#, Java, .Net of PHP zijn zeer gewild in de huidige markt. Dit maakt de zoektocht naar IT-personeel bepaald niet makkelijker. Met het oog op de toenemende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt zoals voorspeld in het rapport van het UWV, zal de komende periode bepalend zijn voor het IT-landschap en daarmee ook de bedrijven die in deze sector opereren.
Door voorbij de landsgrenzen op zoek te gaan naar oplossingen om de krappe IT-arbeidsmarkt het hoofd te bieden, wordt gewerkt aan een oplossing voor de lange termijn. Op die manier kan niets de ontwikkeling en groei van technologie in de weg staan.
Meer weten?
Is jouw bedrijf op zoek naar steengoede IT’ers? Bouw je extended team over de grens met Backstage IT.
Hoe worden deze mensen gescreend vraag ik mij dan weer af. Ik werkte 20 jaar terug al bij een groot NL bedrijf waar compleet onervaren en onderbetaalde mensen uit India root accounts kregen op Unix servers van NL bedrijven.
Eens met bovenstaande analyse. Echter wat ontbreekt zijn de specifieke soft skills die nodig zijn nu remote werken veel meer de norm zal zijn en de versnelde digitale transformatie andere eisen gaat stellen aan ons allen. DT gaat primair om (nieuwe, andere) processen en de skills van mensen. Door de internationalisering van het werk en het werken in internationale en multiculturele teams worden met name culturele competentie en interculturele communicatie skills steeds belangrijker naast soft skills als empathie, doorzettingsvermogen, (intellectuele) nieuwsgierigheid e.a. Zie mijn eBook bij Bookboon.
Zou Ebook-Bertje misschien Bert van Hijfte zijn?
Terechte punten, echter is dit de voornaamste reden geweest om Backstage IT op te richten.
Vanuit reeds 10 jaar ervaring in de IT markt in Moldavië weten we precies waar we ons in de screening en ook onboarding op moeten richten. Wij doen geen outsourcing of outstaffing maar bouwen extended teams samen met onze klanten.
Voor ons is het belangrijkste element cultuur, en wel op 2 manieren. Allereerst richten we ons op het creëren van dezelfde cultuur als onze klant in zijn / haar land heeft. Natuurlijk mogen we niet vergeten dat de ontwikkelaars gevestigd zijn in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. Op ons kantoor, dat is uitgerust met alles wat een ontwikkelaar nodig heeft, hebben we voor ongeveer 100 ontwikkelaars de perfecte omgeving gecreëerd. Door de ervaring die we daar hebben weten we wat nodig is om dit succesvol te maken.
Op de volgende pagina’s leggen we uitgebreid onze werkwijze uit:
https://www.backstage-it.nl/onze-aanpak/
https://www.backstage-it.nl/onze-aanpak/werkomstandigheden/
https://www.backstage-it.nl/over-ons/waarom-kiezen-voor-backstage-it/
Tevens hebben we een x aantal video’s en blogs over onze werkwijze gemaakt.