Tussen de Tweede Kamer en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dreigt een botsing over Amber Alert. De Kamer had de demissionair bewindsman dringend verzocht om geen onomkeerbare stappen te nemen waardoor de goed functionerende vermiste-kind-signaleringsdienst per 22 juli aanstaande buiten spel komt te staan. Maar tot verbazing van vooral D66, SP, PvdA, SGP en JA21 heeft Grapperhaus dit verzoek naast zich neergelegd. Ook VVD, CDA en ChristenUnie zetten veel vraagtekens.
Dit blijkt uit een groot aantal vragen die de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid over deze kwestie heeft gesteld. Eerder verklaarde de Tweede Kamer het dossier tot ‘controversieel’. JA21 vindt dat de wil van de meerderheid van de commissie wel heel erg gemakkelijk ter zijde wordt geschoven. Deze fractie wil Amber Alert in de huidige vorm behouden. JA21 vindt het onverstandig de alertering onder te brengen bij Burgernet. De angst bestaat dat de urgente vermissingsberichten minder de aandacht trekken bij Burgernet dat voor tal van andere zaken wordt gebruikt.
Uitgesproken kritisch is ook D66 dat zich vooral zorgen maakt over het bereik van Burgernet 2.0 vergeleken met Amber Alert, niet alleen in eigen land maar ook internationaal. Bovendien worden Amber Alerts direct geassocieerd met een hoge mate van urgentie. Bij Burgernet zal dat minder het geval zijn.
D66 wil dat Grapperhaus ook uitlegt waarom hij het niet nodig achtte de opdracht voor de integratie van de alerteringsfunctionaliteit bij Burgernet aan te besteden. En dat terwijl notabene de noodzaak tot aanbesteding een belangrijke reden was de huidige samenwerking met Netpresenter te beëindigen.
Aanbesteding
De SGP vindt het vreemd dat jarenlang is volgehouden dat de alertering moest worden aanbesteed, terwijl hier thans niet over wordt gerept. De SGP wil precies weten hoe het hiermee zit. Gevraagd wordt of de integratie van de alertering in Burgernet 2.0, wel of niet is aanbesteed. Grapperhaus moet ook het contract met CGI verhelderen zeker als die it-dienstverlener de integratie verzorgt.
Ook het CDA wil hier het fijne van weten. Een deel van het technisch beheer komt te liggen onder de bestaande beheerovereenkomst met de leverancier van het Burgernet-systeem. Deze opdracht is wel aanbesteed, zo begrijpt het CDA. Deze fractie wil van Grapperhaus klip en klaar horen dat zich hier dus niet dezelfde aanbesteding-problematiek voordoet als met Netpresenter.
De SP is er allerminst van overtuigd dat alerts via Burgernet straks net zo goed werken als Amber Alert. Deze fractie snapt niet waarom een goed werkend systeem moet verdwijnen. Ook constateert de SP dat de politie nu meer controle naar zich toetrekt, wat ten koste gaat van de burgerparticipatie.
Overigens leeft bij de politie de vaste overtuiging dat de Tweede Kamer niets meer aan de situatie rond Amber Alert kan veranderen. Koen van Tankeren, woordvoerder van de korpsleiding, meent stellig dat de Kamer geen enkel zeggenschap heeft. ‘De Kamer kan alleen maar vragen stellen, meer niet,’ aldus de woordvoerder. Hij noemt de wens van de Kamer om geen onomkeerbare stappen te zetten ‘loos’. Hij wijst erop dat het contract met Netpresenter is opgezegd. Dat de politie verder gaat met Burgernet lijdt volgens hem geen enkele twijfel.