It-inkopers zijn als het gaat om duurzaamheid het meest kritisch op datacenters. Van andere partijen in de it-keten ligt de lat minder hoog als het gaat om energiebesparing en zuinig omspringen met grondstoffen. Groene it heeft nog een flinke duw in de rug nodig.
Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van ABN Amro. PanelWizard ondervroeg 588 it-beslissers uit alle sectoren. Duurzaamheid is voor ruim twee op drie bedrijven geen belangrijk criterium bij de inkoop van it-producten en -diensten.
Datacenters liggen als grootverbruikers van energie het meest onder het vergrootglas van it-inkopers. Bijna de helft verwacht dat zij duurzaamheid opnemen in hun propositie. Voor cloud- en hostingproviders geldt dit in mindere mate (43 procent), gevolgd door it-hardware (41 procent).
Hoewel met een energiebewust software veel is te bereiken, wordt minder verwacht van softwarebedrijven (37 procent). Uit de studie blijkt dat van it-dienstverleners niet hetzelfde wordt verwacht. Volgens ABN Amro hebben zij wel een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de sector te vergroenen.
Kip-en-ei-probleem
Andere prioriteiten, te hoge kosten en onvoldoende kennis zijn de voornaamste redenen voor it-beslissers om af te zien van duurzame inkoop. Uit interviews met it-bedrijven die zich op hun duurzaamheid voorstaan, blijkt bovendien dat bij veel it-inkopers een traditionele instelling heerst. Veelal ligt de nadruk op snelheid en continuïteit. Volgens Patrick de Ridder, eigenaar van Cobra Systems, laten inkopers zich te veel leiden door de gedachte dat je beter een server te veel kunt hebben dan dat straks onvoldoende capaciteit beschikbaar is. ‘Het inbouwen van overcapaciteit is gemeengoed. De gedachte is: hebben we tien servers nodig? Doe er dan maar twaalf.’
Volgens de bank is het aantal duurzame proposities beperkt omdat er nog maar weinig vraag naar is: het bekende kip-en-ei-probleem. Daarnaast speelt de versnippering van de it-keten een rol. De probleemeigenaar is niet altijd de oplosser. Zo dragen netbeheerders het probleem als er stroomtekorten ontstaan, maar moeten de it-bedrijven de oplossingen implementeren. Voorbeeld is een commercieel datacenter dat zijn koeling efficiënter kan inrichten en een hostingbedrijf dat zijn servers in dat datacenter slim moet instellen. Daarnaast komen veel oplossingen vanbuiten de keten, zoals uit de wetenschap of uit de hoek van startups.
Code opschonen
ABN Amro dringt aan op energiebewust ontwerp van software en websites. Die bestaan uit weinig meer dan computercode. Hoeveel energie nodig is om bepaalde software te draaien, hangt grotendeels af van de manier waarop deze in elkaar steekt. Door bijvoorbeeld de code op te schonen en te herstructureren, is software of een website aanzienlijk energiezuiniger te maken. Volgens de bank is energiezuinige software onontgonnen terrein. De kennis van programmeurs op dit vlak is beperkt. Bovendien is het meten van het energieverbruik van softwarecomponenten ingewikkeld.
De bank ziet een combinatie van overheidsingrijpen en samenwerking in de it-keten cruciaal voor een omslag naar meer groene it. De bijdrage van it aan de samenleving wordt door digitalisering alleen maar groter. Dat betekent volgens ABN Amro dat meer prikkels nodig zijn om bedrijven de overgang naar duurzame it te laten maken.