Eindgebruikers kunnen veel meer doen aan groene ict. Duurzaamheid is niet alleen de verantwoordelijkheid van de datacenters. In het rapport ‘Datacenters & Duurzaamheid 2021’ wijst de DDA daar terecht op. De grootste energieslurpers zijn de servers op die co-locaties. Vaak zijn die servers eigendom van de klanten van de datacenters. Ook die mogen wel eens wat meer energiebewust worden.
Ook uit het rapport ‘Verduurzaming IT heeft duw in de rug nodig’ van ABN Amro blijkt dat eindgebruikers gemakkelijk alle verantwoordelijkheid bij de datacenters leggen. Lekker makkelijk. Duurzaamheid is voor ruim twee op de drie bedrijven geen (belangrijk) criterium bij de inkoop van IT-producten en diensten. ‘Hebben we tien servers nodig? Doe er dan maar twaalf.’ Op een paar servers meer of minder wordt niet gekeken.
Met de inkoop van software is het nog droeviger gesteld. Daar speelt duurzaamheid al helemaal een marginale rol. En dat is jammer want de ene software heeft veel meer energie nodig om te draaien dan de andere. Zuinige alternatieven worden zelden in overweging genomen.
Uiteraard kan je bij de aanschaf van een nieuwe kopieermachine veel gemakkelijker zien hoe milieu- energievriendelijk die is. Maar een beetje meer moeite zouden de inkopers wel kunnen doen. Want als de vraag heel beperkt blijft, stokt het aanbod van zuinige software. De DDA en ABN Amro wijzen beiden op de gezamenlijke verantwoordelijkheid van afnemers en leveranciers.
Reageer
Welke mogelijkheden zijn er om in jouw eigen organisatie meer zuinige software te gaan gebruiken? Hoe kan daar bij de inkoop, huur of eigen ontwikkeling van nieuwe software rekening mee worden gehouden? Kent u voorbeelden waar ook andere bedrijven hun voordeel mee kunnen doen? En wat gaat u concreet doen om de IT te verduurzamen? Reageer, we zijn benieuwd naar jouw mening.