Als er iets goeds uit deze pandemie komt, dan is het dat digitaliseringsprojecten voorrang krijgen. McKinsey & Company schatte onlangs dat bedrijven de ontwikkeling en het gebruik van digitale oplossingen met maar liefst zeven jaar hebben versneld. Binnen slechts een jaar hebben we een fundamentele verschuiving kunnen zien in de manier waarop er zaken wordt gedaan.
Dit momentum is een zegen voor technologieën zoals kunstmatige intelligentie, augmented reality, iot, low-code-applicatie-ontwikkeling, digitale wallets et cetera. Nu steeds meer processen worden gedigitaliseerd, wordt ook steeds vaker gesproken over edge computing.
Simpel gezegd is de ‘edge’ de plek waar de actie plaatsvindt, en edge computing betekent dat de rekenkracht dáár geplaatst wordt waar de beslissingen in realtime of bijna realtime genomen worden. Denk aan apparatuur met sensoren in een fabriek, technologie voor zelfrijdende auto’s, bewakingscamera’s of het boorproces op een offshore booreiland. Overal waar interactie plaatsvindt, of het nu een machine of een mens betreft, en dan vooral wanneer er behoefte is om snel te reageren op veranderende omstandigheden, dat is de ‘edge’ waar het om gaat.
Aan de edge vind je een mix van sensoren, camera’s, instrumenten, controllers en andere hardware. Edge computing is bedoeld om intelligentie rechtstreeks naar die apparaten te brengen in plaats van kostbare milliseconden te besteden aan het overbruggen van de afstand van en naar de cloud of een datacenter.
Als je om je heen kijkt, zie je ontzettend veel toepassingen van de edge. Ook zijn er heel veel bedrijven die ermee aan de slag willen. Volgens IDC zal tegen 2023 meer dan de helft van de nieuwe it-infrastructuur voor ondernemingen edge computing zij, ofwel vijf keer zo veel als nu. Gartner voorspelt dat tegen 2025 driekwart van de door de onderneming gegenereerde data zal worden ‘gecreëerd en verwerkt buiten een traditioneel gecentraliseerd datacenter of cloud’.
Hoewel de edge een van de grootste technologietrends is, en het mogelijk bepaalde processen en interacties kan transformeren, is het misschien niet verstandig om er vol in te springen. Als je in de buurt van de edge komt, bestaat namelijk altijd het gevaar dat je over de rand kunt vallen.
Drie wetten die pleiten voor de edge
Werner Vogels, cto van Amazon, beschreef de drie wetten van edge computing. De eerste is de wet van de fysica. Het kost data, tijd en bandbreedte om de afstand van en naar een datacenter af te leggen, zelfs als die dichtbij staat. Voor veel fysieke en mechanische handelingen, zoals in auto’s, is een vertraging van milliseconden onaanvaardbaar of zelfs gevaarlijk.
De tweede wet gaat over de wet van het betreffende land. De plaatselijke wet regelt in grote lijnen dataveiligheid en -soevereiniteit en dataprivacy. Wetten verschillen per land, of zelfs per staat of provincie. Vaak is het bewaren en beveiligen van data op de plaats waar deze zijn gegenereerd een wettelijke vereiste, of als dit niet zo is wel de beste optie.
De derde is de wet van de economie. Edge computing gaat over tijd, en in het bedrijfsleven vertegenwoordigt tijd meer dan waar dan ook, geld. Als iets direct moet gebeuren, dan moet het aan de edge gebeuren. Ook zijn er de kosten van bandbreedte. Als je een apparaat hebt dat is uitgerust met honderd sensoren die elke paar milliseconden data verzenden, dan kost dat veel geld en bandbreedte. Bij flinke volumes kan de rekening snel oplopen.
Dit zijn sterke indicatoren dat er zakelijk waarde is te halen uit edge computing. Beslissingen worden dankzij edge computing sneller genomen, of het nu gaat om een algoritme of een mens die de beslissing neemt. Data is veilig en kan naar de cloud worden geüpload, waar het ai en algoritmen kan toevoegen die vervolgens naar de edge worden teruggestuurd. Zo wordt efficiënter gebruik gemaakt van bandbreedte terwijl de intelligentie naar de edge wordt gebracht.
Slimme apps en experimenten
Slimme apps zorgen ervoor dat er meer waarde gehaald kan worden uit edge computing. Ze verzamelen de data aan de edge en laten daar intelligentie op los, van eenvoudige algoritmen tot kunstmatige intelligentie en machine learning. Vervolgens reageren ze proactief, of het nu gaat om het aanpassen van een machinaal proces, het sturen van een waarschuwing of op de rem trappen om te voorkomen dat een auto botst. Ofwel, de edge is zo slim als de apps die daar draaien.
Zoals met elke technologie is het belangrijk om te starten met de business case. Wat gaat deze edge-oplossing opleveren voor een fabriek, winkel, gemeente of logistiek bedrijf? Hoe gaat het de efficiëntie verhogen, kosten verlagen of de gebruikerservaring en klanttevredenheid verbeteren?
Daarna kun je gaan experimenteren met slimme apps. Probeer verschillende benaderingen, ontwikkel ze verder en kijk welke het beste voldoen aan de business case die je in gedachten had. En kijk natuurlijk goed hoe ze passen in de bestaande IT-omgeving zowel qua informatie- als operationele technologie.
Succesvol naar de edge
Als je een succesvolle edge computing-oplossing wilt bouwen, begin dan klein en niet met een enorm project dat grote investeringen in hard- en software vereist. Volg anders deze eenvoudige principes:
- Zet resultaten voorop
Kies een top-down-benadering. Installeer niet meteen overal sensoren, camera’s of andere tools voor het verzamelen van data, maar bouw eerst aan een krachtige case zodat duidelijk wordt hoe ze waarde op gaan leveren.
- Focus niet op het verzamelen van data
Ja, daar draait het allemaal om, maar je hebt al snel genoeg data om mee te werken. Te veel data is vaak een groter probleem dan te weinig. Richt je op de juiste data die jouw businesscase ondersteunen.
- Richt je op slimme apps
Creëer veel slimme apps. Probeer verschillende manieren om waarde uit de data te halen en deze in de juiste context te verwerken en voeg er intelligentie aan toe. Zorg ook dat je direct actie kunt ondernemen op basis van die data.
- Wees er zeker van dat het te integreren is
Zorg ervoor dat je edge-oplossing is in te passen in edge-hardware, de cloud, het datacenter en de applicaties die al in gebruik zijn. De slimme apps die je bouwt moeten open zijn en overal mee kunnen worden geïntegreerd. Een modern low-code-platform kan dat goed aan, en het kan een ideaal platform zijn voor ‘fail fast’-experimenten.
De edge is niet nieuw, die is overal. Wat nieuw is, is hoe je het kunt inzetten voor je onderneming. De mogelijkheden zijn eindeloos, ga ze vooral verkennen.
Je mag toch hopen dat edge computing verder gaat dan een koelkast die melk bestelt – terwijl ik helemaal geen melk drink – of een printer die de peperdure merkinkt aanvult.
De visie die hier wordt uitgewerkt past helemaal in het stramien van het wetenschapstechnologisch netwerkkapitalisme (Henk van der Waal, 2012) – fysica, technologie en economie – waarbij de mens op alle niveaus van zijn bestaan wordt gereduceerd tot een zielloze reageermachine.
Waar het eigenlijk over zou moeten gaan is ‘think globally, act locally’ en hoe deze kloof te overbruggen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Think_globally,_act_locally
Zolang SOA niet van de grond komt kunnen we zinvolle toepassingen van edge computing wel vergeten.
Wat betreft de melk kent smart farming een heleboel toepassingen als we kijken naar de SOA voor koeien. Machines die communiceren met machines is de SOA zonder filosofie want er zijn veel zinvolle oplossingen in de egde te vinden. De eerste wet van de fysica betreffende het transport van data betekent dat er meer is dan het datacenter of de cloud als je kijkt waar data gegenereerd wordt en op welke manier. Een leuke ontwikkeling is dan ook de Edge AI, de CTO van Mendix vergeet even dat zelfs low-code niet zonder de fysica van een infrastructuur kan. Zo neemt het gebruik van (geo)data een enorm vlucht door de derde wet van economie want de apparaten in de edge zijn kleiner, slimmer en goekoper geworden.