Het Franse concern Thales en de van oorsprong Australische securityspecialist Senetas lanceren een netwerkbeveiligingsplatform. Die is zelfs bestand tegen toekomstige quantumaanvallen, beloven de twee partijen.
Als quantum computing ooit doorbreekt, zullen ook securitybedrijven een probleem krijgen. Door de enorme rekenkracht van quantumcomputers is zelfs de meest geavanceerde encryptie van vandaag in een mum van tijd te kraken.
De verwachting is dat binnen vijf tot tien jaar een praktisch werkende quantumcomputer ontwikkeld is. Daarom wordt nu al gewerkt aan standaarden voor beveiligingseisen om gegevens in een quantumwereld te beschermen.
De oplossing van Thales en Senetas ondersteunt de nieuwe standaarden van het European Telecommunication Standards Institute over de manier waarop quantumsleutels worden gemaakt, beschermd en gedistribueerd.
‘Door zowel conventionele als quantumbestendige encryptie te combineren in één platform, zijn organisaties verzekerd van langdurige gegevensbescherming in een post-quantumwereld’, zegt Andrew Wilson, ceo van Senetas. Hackers die versleutelde gegevens verzamelen, lopen vast wanneer ze encryptie proberen te kraken met supercomputerkracht. De invoering van de nieuwe standaarden beschermt namelijk alle belangrijke gegevens.
‘Nu quantum computing realiteit wordt, moeten organisaties een nieuwe beveiligingsstrategie ontwikkelen en snel quantum-encryptie implementeren’, vervolgt Wilson. Volgens hem betreft het hier het eerste high-speed-netwerkencryptieplatform op de markt dat quantumbestendige encryptie biedt met de huidige encryptietechnologie.