We kunnen niet meer voorbijgaan aan de invloed van de mensheid op de aarde. Biologen zoals Sir David Attenborough luiden de noodklok en roepen op het milieu te beschermen voordat het te laat is. Daarvoor zullen we met oude gewoontes moeten breken. Voor consumenten zijn er talloze milieu-adviezen beschikbaar, zoals het vermijden van plastic voor eenmalig gebruik. Voor bedrijven klinkt een heel ander verhaal.
Ondernemingen in alle delen van de wereld en in elke branche kunnen collectief een verschil maken door hun duurzaamheidsinspanningen op te voeren. Voor de it-wereld in het bijzonder is een belangrijke rol weggelegd, omdat die meer dan elke andere sector in staat is om innovatieve oplossingen uit te rollen om de klimaatverandering aan te pakken. De cruciale eerste stap is te begrijpen hoe dat precies is te doen.
De coronacrisis en het milieu
Door de wereldwijde pandemie kregen bedrijven in alle sectoren te maken met verstoringen van hun bedrijfsvoering. De coronacrisis zorgde tegelijkertijd voor een opleving van digitale transformatie. Die was nodig om particulieren en bedrijven te helpen om te overleven en te gedijen. Als gevolg van de wereldwijde lockdowns stapten bedrijven in sneltreinvaart over op thuiswerken. En doordat steeds meer werknemers thuisbleven, rees het gebruik van data de pan uit. Het wereldwijde internetverkeer steeg tussen februari en medio april 2020 met bijna veertig procent, en het einde is nog niet in zicht.
Deze opleving in het internetverkeer en de resulterende piek in gegenereerde data zijn slecht nieuws voor het milieu. Data wordt vaak ‘de nieuwe olie’ genoemd en zoals we weten heeft olie ook vervuilende kwaliteiten.
Als consument is het relatief eenvoudig om op een milieuvriendelijke wijze met data om te gaan. Zo kun je onderzoek naar bedrijven doen om inzicht te krijgen in wat ze precies doen om hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Een meer alledaagse optie is om voor het streamen van televisieprogramma’s of downloaden van muziek gebruik te maken van standaard definition (sd)-resolutie in plaats van high definition (hd). Verder zijn er applicaties zoals The Green Web waarmee je nagaat of websites op basis van groene of grijze stroom worden gehost.
Voor bedrijven is het een stuk minder duidelijk hoe zij de schadelijke invloed van data op het milieu kunnen terugdringen.
Betere besluitvorming
Data zijn alomtegenwoordig aanwezig. Bedrijven in alle soorten en maten verzamelen en analyseren die om hun groei en succes te bevorderen. Daarom is het nodig om te zorgen voor een grotere bewustwording van manieren waarop zij meer grip kunnen krijgen op hun CO2-uitstoot naarmate hun datalandschap groeit.
Een van de belangrijkste manieren om dit te bereiken, is het reduceren van de datavolumes die bedrijven genereren. Circa zeventig procent van alle data bestaat uit kopieën. Vaak gaat het om rot-data: redundant, obsolete, trivial. Met andere woorden: overbodige, verouderde of triviale gegevens. Bedrijven kunnen zonder deze data op normale wijze blijven opereren.
Veel rot-data is opgeslagen in een secundair fysiek datacenter dat 24/7 energie verbruikt. En die energie is hoogstwaarschijnlijk verkregen uit de verbranding van fossiele brandstoffen. Bij dit proces komen schadelijke broeikasgassen in de atmosfeer die het milieu schade berokkenen.
Het is echter mogelijk om voor verandering te zorgen. Bedrijven kunnen de impact van rot-data op onze planeet reduceren door er minder van te genereren. Dat kunnen ze doen met behulp van intelligente oplossingen voor databeheer. Die bieden it-afdelingen optimaal zicht op de levenscyclus van alle data, van de rand van het bedrijfsnetwerk tot en met het datacenter.
Om dit met succes te doen, moeten bedrijven eerst inzicht verwerven in de waarde van hun data. Moeten die data worden bewaard, en zo ja hoe lang? Waar moeten die data worden opgeslagen zodat gebruikers die data eenvoudig kunnen bereiken en gebruiken? En als de data niet hoeven te worden bewaard, wat moet er dan mee gebeuren? Nadat bedrijven de antwoorden op deze vragen hebben gevonden, kunnen zij beginnen met het reduceren van de data die zij genereren en opslaan. Voor dat laatste kunnen zij op eenvoudige wijze overstappen naar een milieuvriendelijke cloud.
Bouwen aan een groenere wereld
Duurzaam ondernemen is belangrijker dan ooit. Onze planeet is ons thuis, en als wereldwijde gemeenschap moeten we onze krachten bundelen om er effectiever voor te zorgen. Veel bedrijven zijn nog maar net begonnen met hun duurzaamheidstraject. Het duurt nog wel even voordat de resultaten daarvan merkbaar worden, maar elke stap in de juiste richting is waardevol. De groei van data is onvermijdelijk. Daarom is het hoog tijd voor bedrijven om ermee om te gaan op een manier die positief van invloed is op het milieu.
Zeker valt de CO2-footprint aanzienlijk te verlagen door slimmer om te gaan met data en wij van WC-eend adviseren dan ook tape want dit is één van de meest duurzame gegevensdragers waarmee je ook nog eens de efficiëntie van je bedrijfsvoering kunt vergroten door het proces van archivering aan het Information Lifecycle Management (ILM) toe te voegen. Nieuwe protocollen zoals LTFS zorgen ervoor dat je dit zonder tussenkomst van backup software kunt doen en door I/O virtualisatie kun je gebruiken maken van ’tiering’ waarbij data in rust opgeslagen wordt op tapes terwijl de ‘hete’ data op (snelle) schijven staat. Want overwegend dat zo’n 95% van de data eenmaal aangemaakt nog sporadisch gewijzigd wordt en maar zelden geraadpleegd wordt levert nadenken over de opslag eenvoudig besparingen op.
Want de afdeling IT kan niet bepalen welke data triviaal, essentieel of obsolete is omdat alleen de business deze classificatie kan maken. De rol van data is veranderd van technisch vraagstuk naar juridische bewijslast want wettelijke verplichtingen dwingen organisaties ook om allerlei logging langdurig te bewaren op een zodanige manier dat deze als onweerlegbaar bewijs kan dienen. Recentelijk had ik nog een discussie over de ‘digitale kassarol’ in Oostenrijk want tussen data genereren en opslaan zit nog een ‘donderwolk’ als we kijken naar de I/O footprint. De milieuvriendelijke cloud is hierdoor misschien wel de cloud in je eigen meterkast want het netwerk vraag ook stroom, veel stroom zelfs.
“De milieuvriendelijke cloud is hierdoor misschien wel de cloud in je eigen meterkast want het netwerk vraag ook stroom, veel stroom zelfs.”
Beter nog, uiteindelijk weer terug bij direct attached storage.
de bus die je niet wilt missen.
Voordeel van direct attached storage over de interne bus is de lage latency, het nadeel is het risico van een verlies aan gegevens als niet minstens één kopie op een ander systeem staat. Redundancy dient niet alleen een doel maar heeft ook een prijs alleen wordt dat laatste weleens vergeten. Benieuwd hoeveel lezers weten wat RAID of EC betekent want hoeveel je kwijt bent aan alle redundancy bepaalt uiteindelijk de efficiëncy. Idee van storage policies gaat om een vertaling naar techniek vanuit de behoefte aan zekerheid van de business en met storage tiering kun je capaciteit en snelheid kostenefficiënt met elkaar combineren in één oplossing door het ontkoppelen van data en metadata. Iets dat niet kan met direct attached storage terwijl als je randomized I/O eerst normaliseert in een cache dan kun je deze sequentieel kunt schrijven waardoor tape als back-end helemaal zo gek nog niet is. En I/O virtualisatie heeft verder als voordeel dat je het begrip direct attached storage op de bus kunt verruimen door deze te parallelliseren want I/O testen laten zien dat IOPS een samenhang van bandbreedte en latency is. Of je dat ook met één verbinding naar de cloud kunt doen is een vraag aan de auteur want een tiering naar de cloud heeft wel als voordeel dat je een off-site kopie hebt maar daar heb je veelal maar weinig aan als je geen severs hebt die de data kunnen ontsluiten.
Als we de ICT groener willen maken, dan moeten we misschien ook maar eens stoppen met 99% van alle blockchain projecten. Een tijd lang was “blockchain” een ICT buzzword, en moest het overal worden ingezet, ongeacht het nut of de unieke toegevoegde waarde. En als de waarde van de bitcoin nou eens zakt naar 0, dan besparen we zo’n 150 terawattuur per jaar:
https://www.rtlnieuws.nl/economie/cryptocurrency/artikel/5230800/tesla-stop-bitboin-musk-energieverbruik-co2-uitstoot
Als consument kan je ook wat doen. Er komen steeds meer 8K tv’s op de markt. 8K staat voor 8000, en dat is (flink naar boven afgerond) het aantal pixels wat een horizontale beeldlijn bevat. 8K is precies tweemaal zoveel als 4K, zowel in de hoogte als in de breedte, een 8K tv heeft dus 4 x zoveel pixels als een 4K tv, welke op zijn beurt weer 4 x zoveel pixels heeft als een Full HD tv.
Op dit moment zijn 4K tv’s (helaas) de standaard. Helaas, omdat de toegevoegde waarde ten opzichte van de standaard daarvoor (Full HD, of 2K) zeer beperkt is. Niemand zit met z’n neus tegen het scherm, je zit er een paar meter vanaf. Zelfs voor een grote tv (65″) volstaat de Full HD resolutie; op 4 meter van je tv zie je echt de individuele pixels niet meer!
Meer pixels betekent meer opslag nodig om films en series op te slaan, en ook meer bandbreedte om deze van Netflix naar jouw huis te streamen. Bij jou thuis moet je tv / mediaspeler vervolgens ook harder aan het werk om die pixels op de juiste manier op het scherm te krijgen, en verbruikt daardoor ook meer kWh.
4K video is al overdreven, 8K video is absurde verspilling van allerhande resources.
Hoe kun je duidelijk maken dat je dit niet wilt? Simpel: niet kopen. Koop geen 8K tv, koop of huur geen 8K films en series, zorg ervoor dat de fabrikant met onverkochte retouren wordt opgescheept. Dat is een klein milieu-offer om een grotere milieuramp te voorkomen.
Als je je bij alle “innovaties” die men jou opdringt afvraagt wat het nut is, dan kunnen we deze onzin hopelijk stoppen.