Na een uitdagend 2020 heeft de Linux Foundation het beste kwartaal uit het 21-jarig bestaan achter de rug. De stichting, een thuishaven voor samenwerking bij opensourcesoftware, open standaarden, open data en open hardware, zag nooit eerder het ledental zo sterk groeien. Gemiddeld ruim een keer per dag kwam er een nieuwe organisatie als lid bij. Het aantal bedrijven en instellingen dat Linux ondersteunt, ligt ver boven de duizend.
Dit heeft Jim Zemlin, directeur van de Linux Foundation, tijdens de virtuele conferentie KubeCon/CloudNativeCon Europe laten weten. Volgens hem ontdekken steeds meer leveranciers, eindgebruikers, overheden en academische instellingen de kracht van open innovatie.
Ook het aantal nieuwe projecten, waaronder opensourcesoftwareplatforms, vertoont een stijgende lijn. Zemlin: ‘Wekelijks komen er twee à drie nieuwe projecten bij. In het eerste kwartaal waren dat er 34.’ De toevloed is zo groot dat de Linux Foundation alle zeilen moet bijzetten om alle nieuwkomers aan andere bedrijven te koppelen en met projecten te verbinden. Het gaat om meer dan alleen het toewijzen van code aan de community. ‘We moeten ook alles goed documenteren. Verder vraagt de promotie van de communities de nodige aandacht’, aldus de directeur. ‘Een andere taak is nieuwe ontwikkelaars naar binnen te brengen en hen snel in te passen. Tenslotte moet ook de onderliggende infrastructuur goed worden geregeld.’
Front
De Linux-topman stelt vast dat opensource zich over een steeds breder front bewijst. Als voorbeeld noemt hij de Academy Software Foundation (ASWF). Deze stichting realiseert snel een opensource-ecosysteem op gebied van animaties en visuele effecten. In de filmindustrie is de ASWF belangrijk geworden, aldus Zemlin. Ook in de telecommunicatie begint de opensourcebeweging aan te slaan. Verder wijst hij op het belang van Linux in het gevecht tegen klimaatverandering. In de energiesector speelt opensource een rol bij de optimalisering van het stroomnet. De afstemming van het energieaanbod aan de vraag moet sneller en gemakkelijker.
Een ander voorbeeld van een succesvolle Linux community is de OpenJS Foundation. Daaronder vallen belangrijke opensource-JavaScript-projecten zoals Appium, Dojo, jQuery, Node.js en webpack. Verder kijkt Zemlin naar de rol van Linux bij de gedistribueerde grootboek-technologie, databases zonder centrale beheerder. Ook bij het beheer van bevoorradingsketens rukt Linux op. Met SigStore is een opensourceproject gestart om de veiligheidsproblemen in de supply chain aan te pakken. In de auto-industrie wordt hard gewerkt aan een opensourcesoftware-basis. Nieuw is een project met ’s werelds grootste verzekeraars om data te delen en kosten te drukken.
Ook bij hardware is Linux aan een opmars bezig, aldus Zemlin. Een van de snelst groeiende projecten is RISC-V, een community die open samenwerking in de halfgeleiderindustrie bevordert. Deze organisatie combineert een modulaire technische benadering met open licenties.