Als gevolg van een reeks ongelukkige gebeurtenissen groeide diversiteit uit tot een hot topic. Meer precies, veel topmensen van it-bedrijven slaagden er niet in om diversiteit in hun personeelsbestand aan te brengen.
Meer in het bijzonder vernam de wereld dat het senior management van Apple voor 70 procent uit blanke mannen bestond, dat minder dan 40 procent van het personeel van Facebook uit vrouwen bestond en dat Google een diversiteitsprobleem had wat betreft wat vrouwen en etnische minderheden. Als reactie hierop zeiden veel technologiebedrijven stappen te gaan ondernemen om de genderdiversiteit te verbeteren.
Ondanks dat het aantal it’ers op de Nederlandse arbeidsmarkt de laatste jaren enorm is toegenomen, gaat de it-sector gebukt onder een nijpend tekort aan talent. Er is nog steeds een dringende behoefte aan medewerkers met de juiste kennis en vaardigheden. Opvallend is dat er wel flink meer vrouwen in de it terecht zijn gekomen. Volgens de Monitor Techniekpact is de stijging van het aantal vrouwen in een technisch beroep is zelfs het hoogst onder de it’ers. Echter, ondanks die enorme stijging neemt het tekort aan it’ers nog altijd toe. Volgens de Monitor Techniekpact kent zelfs geen enkele andere beroepsrichting zo’n sterke mate van krapte: meer dan de helft van de vacatures is moeilijk vervulbaar.
Taak voor onderwijs én it-bedrijven
Het is daarom belangrijk om de talentpool uit te breiden door niet alleen mannen, maar ook nog steeds vrouwen voor een loopbaan in de technologiesector te enthousiasmeren. Want met alleen mannen gaan we dit gat niet op kunnen vullen, we hebben gewoonweg te weinig mensen. Deze taak valt hoofdzakelijk te beurt aan onderwijsinstellingen. Zij moeten het exacte onderwijs voor mannen en vrouwen zien te verbeteren. Maar ook dit blijkt een lastige klus, omdat er een nijpend tekort is aan it-docenten in het onderwijs.
Ook voor it-bedrijven is op dit gebied een rol weggelegd. Zij moeten zorgen voor een werkomgeving die uitnodigend is voor zowel mannen als vrouwen. Bovendien is het van cruciaal belang dat it-bedrijven de samenwerking opzoeken met organisaties die zich richten op de jongere generatie. Dit is nodig om een einde te maken aan stereotypen rond de sector die vaak onterecht verbandhoud met geslacht.
Traditionele rolverdeling
We kregen allemaal op jonge leeftijd te horen dat jongens meer talent hebben voor exacte vakken dan meisjes. Hoe vaak is je niet verteld dat jongens beter zijn in wiskunde en meisjes beter in talen? Jongens spelen traditioneel met lego, speelgoedauto’s en meccano, terwijl er van meisjes wordt verwacht dat ze met poppen spellen. Deze traditionele kijk op mannen en vrouwen is onze maatschappij ingesleten en blijft mensen hun hele leven lang bij. Dit is van invloed op elke sector en het loopbaantraject dat jonge mannen en vrouwen volgen. Het is dan ook niet verrassend dat meisjes uiteindelijk niet voor exacte vakken kiezen.
Jonge vrouwen moeten op school bekend gemaakt worden met de basisprincipes van programmeren en worden aangemoedigd om de exacte vakken te verkennen. Als blijkt dat ze over vaardigheden en interesses op dit gebied beschikken, moeten die worden aangewakkerd en ondersteund. Verder is het belangrijk dat jonge vrouwen verhalen te horen krijgen over successen die vrouwen in de technologiesector hebben geboekt. Want helaas wordt een topvrouw in de it-wereld nog altijd als een vreemde eend in de bijt gezien.
Diversiteit betaalt zich uit
De cijfers bevestigen deze trend. Uit onderzoek blijkt dat een meer divers personeelsbestand rechtstreeks in verband staat met het bedrijfsresultaat van ondernemingen. Diversiteit helpt ook met de personeelswerving. Volgens een enquête door Glassdoor vindt 67 procent van alle werkzoekenden dat de diversiteit van het personeelsbestand een belangrijke rol speelt bij hun beslissing om op een vacature te reageren. En diversiteit is ook bevorderlijk voor de innovatie.
Uit onderzoek door Josh Bersin blijkt dat bedrijven die inclusief zijn 1,7 keer meer kans hebben om als innovatieleiders in hun markt te worden gezien. Diversiteit doet ook wonderen voor het bedrijfssucces en de winstgevendheid. Volgens een rapport van McKinsey & Company over het realiseren van groei door middel van diversiteit zijn bedrijven met de meest etnisch diverse directieteams 33 procent meer kans hebben om beter te presteren dan hun branchegenoten. En uit een onderzoek door de Boston Consulting Group blijkt dat bedrijven met een meer divers managementteam gemiddeld een 19 procent hogere omzet realiseren.
Percepties veranderen
Uit deze cijfers komt duidelijk naar voren dat it-bedrijven alles in het werk moeten stellen om voor een meer divers personeelsbestand te zorgen en een voor vrouwen aantrekkelijke werkomgeving te creëren. Functies zijn nu eenmaal aan een specifieke persoon gekoppeld en niet aan een specifiek geslacht. Het is nu tijd om de percepties te veranderen en het tekort aan vaardigheden terug te dringen.
We moeten allemaal nadenken over wat we in 2021 en de daaropvolgende jaren kunnen doen om jonge mensen, en vrouwen in het bijzonder, warm te maken voor een carrière in de it-wereld. Het uiteindelijke doel is om te bouwen aan een betere toekomst. En iedereen moet een handje meehelpen om die toekomst mogelijk te maken.
Diversiteit is al decennia een zogenaamd hot topic.Toch is er in al die tijd weinig veranderd. Wel is de IT wereld diverser geworden door een veranderende multiculturele wereld en bijvoorbeeld de vele Indiërs die in Nederland werken. Ook zie je steeds meer vrouwen en gelukkig ook in management posities. Digitale transformatie gaat met name om mensen en processen en de zogenaamde soft skills. Aangezien de soft skills van vrouwen doorgaans beter zijn voorzie ik voor hen ook meer carrière kansen. Over DT en soft skills zie mijn eBook bij Bookboon.
Toch wonderlijk dat al die traditionele bedrijven zo succesvol konden worden, als ik die cijfers in het artikel mag geloven.
Zou het niet zo zijn dat als een bedrijf eenmaal groot genoeg is, het zich kan veroorloven om vrouwen in dienst te nemen ? Met softskills programmeer je geen apps, maar heb die al, dan kan kan je er in alle talen over kleppen. Communiceren, in softskill jargon.
Zag je onze prinsessen trouwens niet genieten tijdens koningsdag op de high tech campus 😉