Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) legt de wens van de Tweede Kamer naast zich neer om door te gaan met de vermiste-kind-signaleringsdienst Amber Alert. De minister was gevraagd deze functionaliteit niet per 22 juli aanstaande stop te zetten en geen onomkeerbare stappen te nemen. Maar de bewindsman is onvermurwbaar.
Hij vindt dat de politie een juiste stap heeft gezet om de vermiste-kind-functionaliteit te integreren in Burgernet. Dat gebeurt in eigen beheer en los van commerciële partijen zoals Netpresenter. Volgens Grapperhaus heeft de politie zo meer controle over het signaleringssysteem en de privacyaspecten.
De minister wijst erop dat het besluit van de politie een lange voorgeschiedenis kent, op zorgvuldige wijze tot stand is gekomen en een onrechtmatige situatie opheft. Sinds 2011 voert Netpresenter de dienst op basis van een commercieel contract uit.
In 2017 liet de politie weten dat dit contract om juridische redenen openbaar diende te worden uitbesteed. Netpresenter verzette zich daar met hand en tand tegen en koos voor juridische procedures. Begin 2020 besliste de rechter in hoger beroep in het voordeel van de politie. Daarnaast biedt Burgernet 2.0 de mogelijkheid om berichten landelijk te versturen en beeldmateriaal mee te zenden. Bovendien is het bereik door het gebruik van de app en het inzetten van sociale media vergroot.
Overigens is de verhouding tussen Netpresenter en de politie behoorlijk bekoeld. Het wordt Netpresenter kwalijk genomen dat via Amber Alert een petitieactie is gehouden om toch door te gaan met deze signaleringsdienst. De politie heeft Amber Alert daartoe in gebreke gesteld. Dat laatste vindt medeoprichter Frank Hoen ironisch. ‘Ons wordt verweten misbruik te hebben gemaakt van onze eigen gemeenschap die zich al vaak heeft bewezen en waar de politie nota bene zelf mee wil stoppen.’
De politie zal verder gaan met integratie van de signalering in Burgernet 2.0, een systeem dat CGI heeft ontwikkeld en beheert. Op 22 juli gaat de stekker uit Amber Alert.