Cybercriminelen hebben in het eerste kwartaal van dit jaar al voor 108 miljoen dollar gestolen van blockchain-projecten. Dat is 46 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit een rapport van Atlas VPN.
Niet zo veilig
De afgelopen jaren is meermalen gebleken dat de blockchains lang niet zo veilig zijn als wel eens wordt aangenomen. Een beproefde aanvalsmethode is een blockchain-platform te overspoelen met een gigantische hoeveelheid transacties. Het verificatieproces dat vooraf gaat aan de verwerking van de transactie raakt dan overbelast, aldus het kenniscentrum voor inkoopdigitalisering E-proQure.
Hierdoor kan niet meer goed worden gecontroleerd of de gegevens die bij elk knooppunt in de blockchain zijn vastgelegd, identiek zijn. Gegevens die in tenminste 51% van de knooppunten identiek zijn, worden als de juiste versie beschouwd. Als een of meerdere criminelen 51% van de knooppunten onder controle weet te krijgen kan het mis gaan. De controle bij de verwerking is het zwakste punt. Ook zijn er zwakheden die ook bij andere platforms voorkomen. Denk aan externe aanvallen op het datacentrum waar de blockchain is gehost. Ook toegangscodes en andere gebruikersinformatie kunnen onvoldoende zijn beveiligd. Tenslotte kunnen ook foutjes in codes, scripts en procedures hun impact hebben op transactieprocessen.