KPN ziet niks in twee recente overnamevoorstellen. Het telecom- en ict-bedrijf wijst zowel een gezamenlijk overnamevoorstel van het Zweedse EQT en het Amerikaanse Stonepeak als ook een poging van investeerder KKR van de hand.
KPN meldde zondag dat beide benaderingen door investeerders geen ‘tastbare ’en ‘materiële’ meerwaarde opleveren. Volgens de Financial Times was met het overnamebod van EQT en Stonepeak een bedrag van achttien miljard euro inclusief schulden gemoeid. KPN spreekt tegen dat er een bedrag is genoemd.
Ook meldt KPN het onlangs ook ongevraagd is benaderd door KKR. Ook dat voorstel is afgewezen. KPN benadrukt dat er geen gesprekken zijn gevoerd of onderhandelingen zijn geweest. Niet met EQT en Stonepeak en ook niet met KKR.
Volgens de ict- en telecomaanbieder hebben de raden van bestuur ‘zorgvuldig’ overwogen of de twee benaderingen in het belang van KPN zijn. Daarop is geconcludeerd dat de top van het bedrijf meer vertrouwen heeft in het voortzetten van de bedrijfsvoering onder de bestaande strategie die gericht is op de lange termijn en duurzaamheid.
KPN zegt alle belangen voor aandeelhouders, klanten, medewerkers, crediteuren, obligatiehouders, leveranciers, zakenpartners, de overheid en de Nederlandse samenleving te hebben meegewogen.
América Móvil
Het is niet voor het eerst dat investeerders interesse tonen in KPN. In 2013 wilde de Mexicaanse telecomaanbieder América Móvil KPN overnemen. Aandeelhouders wierpen toen een beschermingswal op tegen die overname.
Gelukkig dat dit is afgeblazen. KKR is een bedrijf dat gekochte bedrijven volledig leegzuigt en dan verkoopt met veel winst. Bij NXP (vroeger Philips Semiconductors) is dat gelukkig goed gegaan maar V&D heeft ’t helaas niet overleefd. Het eerste wat KKR doet is alle onroerend goed verkopen en terughuren, daarna minder krachtige afdelingen verkopen of sluiten en wat er overblijft verkopen met of zonder personeel.