In Zeewolde komt 's lands grootste datacenterpark. Ondanks de goede bedoelingen van de gemeente, is er onvoldoende aandacht voor duurzaamheid. Dat concludeert een onafhankelijke commissie op basis van de milieueffectrapportage.
Zoals bij elk bouwproject moet ook het mega-datacenterproject in Zeewolde de gevolgen voor mens en milieu in kaart brengen voordat de bouw definitief mag starten. Het onderzoek resulteert in een milieueffectrapportage (MER), die door een speciale commissie wordt beoordeeld.
Onvolledig
In haar advies aan gemeente Zeewolde en provincie Flevoland schrijft de commissie dat de MER onvolledig is. Zo ontbreekt een plan om op het terrein zo veel mogelijk duurzame energie op te wekken en blijven de milieugevolgen van koeling en restwarmtebenutting onderbelicht. Het is ook onduidelijk waarom de locatie geschikter zou zijn voor grote datacenters dan bijvoorbeeld bestaande locaties in Groningen en Noord-Holland.
De MER zou bovendien onvoldoende aandacht schenken aan de gevolgen voor de volksgezondheid en voor de natuur in de directe omgeving. Opmerkelijk is dat de gemeente op haar website juist hamert op het duurzame en maatschappelijk verantwoorde karakter van het project. ‘De ambitie is om een van de meest duurzame datacenters te realiseren’, vermeldt de pagina. De uiteindelijke gebruiker van de datacentercampus wil ook de lokale gemeenschap bij het geheel betrekken: ‘It should mean something that we are in your backyard.’
Campus
Afgelopen februari gaf de gemeente de officiële aftrap van het mega-datacenterproject. Dit gebeurde door het ontwerpbestemmingsplan voor uitbreiding van bedrijventerrein Trekkersveld openbaar te maken. Op het terrein komt een campus van vijf datacenters, die op zijn vroegst in 2028 operationeel zijn. De naam van de hoofdgebruiker van de datacenters wordt angstvallig stilgehouden. Volgens de gemeente gaat het om een Amerikaanse hightechbedrijf; in het geruchtencircuit doen de namen Facebook en Amazon Web Services (AWS) de ronde.
Het Trekkersveld wordt met tweehonderd hectare uitgebreid. Tachtig procent daarvan is bedoeld voor de hyperscaler-locatie. Dit terrein is nu nog vruchtbare landbouwgrond. Om de bouw van het datacenterpark mogelijk te maken moet eerst de bestemming worden gewijzigd en een viertal boeren uitgekocht. De bouwwerkzaamheden zouden dit jaar beginnen.
Volgens het RD gaan provincie Flevoland en gemeente Zeewolde de milieueffectrapportage aanvullen. Daarna wordt deze opnieuw door de commissie beoordeeld. Pas daarna nemen provincie en gemeente een besluit.
Er is veel te doen om de milieugevolgen van datacenters. Ze zouden veel water en energie verbruiken en relatief weinig opleveren voor de lokale economie.
De Trekkersveld-documenten van de gemeente Zeewolde tonen gaten in de redeneringen van de gemeente. Veel ambitie maar weinig concrete invulling om de doelstellingen te bereiken. De PR van de gemeente komt zo uit Amerika. Het levert ook amper banen op voor de lokale beroepsbevolking, wat de motivatie zou zijn. Er zou vooral weer veel milieusubsidie naar Amerikaanse bedrijven gaan. Zo kan de VS eerder aan de milieudoelstellingen voldoen en het ministerie van Financiën kan belasting van de VS afsnoepen en mensen zoals Jeff Bezos rijker maken. Dus weinig extra banen, weinig milieuwinst, verstoring van belastingafdracht. Ziet de gemeenteraad van Zeewolde dat niet?