Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) presenteert vandaag, op International Girls in ICT Day, de publiek-private Taskforce diversiteit en inclusie in de digitale sector. Die gaat plannen aanjagen om te zorgen dat de personeelssamenstelling in de ict-sector een representatieve afspiegeling wordt van de maatschappij. Een van de doelstellingen is het aandeel vrouwelijke ict'ers in 2030 op 50 procent te brengen. Nu ligt dat percentage nog op 18 procent.
De Taskforce is een initiatief van branchevereniging NLdigital en het ministerie van EZK. De werkgroep zet zich de komende vier jaar in om ‘de diversiteit en inclusie in de digitale sector te verbeteren, vergroten en versnellen’. De ambitie om meer vrouwen naar de ict-sector te lokken is een van de doelstellingen.
Volgens staatssecretaris Keijzer is het voor de economie van groot belang dat de samenstelling op de arbeidsmarkt divers is. ‘Meer diversiteit draagt bij aan innovatie en kan zorgen voor meer ict’ers, die hard nodig zijn.’
De bewindsvrouw stelt vast dat de ict-sector in Nederland niet bepaald uitblinkt in diversiteit. Zij was tot niet zo lang geleden geen voorstander om daar actief op te sturen. ‘Maar ik weet inmiddels dat als we dat niet doen er helemaal niets verandert. Daarom is deze taskforce een noodzakelijk en dus goed initiatief. Denk bijvoorbeeld eens aan het bouwen van toepassingen met kunstmatige intelligentie. Daarbij is het van belang dat de diversiteit van onze samenleving in de algoritmen terecht komt. Anders krijg je de uitkomsten van dertig jaar geleden.’
‘We willen als sector een representatieve afspiegeling zijn van de maatschappij’, zegt Lotte de Bruijn, directeur van branchevereniging NLdigital. Om dit te bereiken gaat de taskforce bewezen beleidsmaatregelen en succesvolle projecten binnen de sector verzamelen en delen op een kennisplatform. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de kennis van een aantal voorlopers binnen de sector die al resultaten hebben geboekt in het bevorderen van diversiteit en inclusie.
Benchmark
De werkgroep wil bovendien meer data verzamelen over diversiteit binnen de digitale sector. Te beginnen met een onderzoek naar de status quo binnen de sector. Daarna volgt een jaarlijkse benchmark, waarmee bedrijven zich kunnen vergelijken met landelijke gemiddelden.
Vanaf dit jaar zijn beursgenoteerde bedrijven verplicht om te voldoen aan een quotum van 33 procent vrouwen in de top. Er ligt bovendien een initiatiefwetsvoorstel om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Het is belangrijk dat bedrijven samenwerken met elkaar en de overheid om deze regels te vertalen naar de praktijk, aldus de taskforce.
Op www.taskforcediversiteit.nl kunnen bedrijven zich aanmelden en er al de eerste best practices vinden.
Ik hoop altijd dat de beste persoon op de juiste plek terecht komt, maar ja, ik hoop ook nog steeds dat het vak Nederlands ooit ook op niveau A, B, C en D gegeven zal worden. Het zal waarschijnlijk nooit gebeuren.