Voor de koeling van de servers in het datacentercomplex in Eemshaven gebruikt Google oppervlaktewater. Daarvoor zijn door Waterbedrijf Groningen en North Water een industriële waterzuivering en transportleidingen aangelegd. Google investeerde 45 miljoen euro in het project en onderzoekt nu of het ook gezuiverd rioolwater kan inzetten voor het koelen van de serverruimten.
Door de nieuwe installatie, die dinsdag in gebruik is genomen, gaat water uit het Eemskanaal naar de het koelsysteem van de servers in het nabijgelegen datacentercomplex van Google.
Tot nu toe werd er drinkwater gebruikt voor het koelen van de servers. Google stelt hoge eisen aan de duurzaamheid van de bedrijfsvoering en besloot dat te veranderen. In de toekomst hoopt het bedrijf verder te verduurzamen door ook gezuiverd afvalwater uit het riool te gebruiken.
Duurzaam
In het datacenter in de Eemshaven regelt het koelwater de temperatuur van de apparatuur en servers. De watercapaciteit om warmte af te voeren, is volgens het internetbedrijf tot 24 keer hoger dan bij lucht, waardoor er significant minder energie wordt verbruikt.
Het datacenter beschikt over twee vormen van waterkoeling: gesloten en open systemen. In het gesloten systeem circuleert het water zo vaak mogelijk door leidingen met een continue stroom. Het open systeem maakt gebruik van koeltorens om de temperatuur van het gesloten systeem te verlagen. Door gebruik te maken van die recirculerende koelsystemen zegt Google het waterverbruik met meer dan vijftig procent te verminderen ten opzichte van de alternatieve methode van eenmalige koeling.
In de afgelopen vijf jaar heeft Google samengewerkt met North Water en Waterbedrijf Groningen en investeerden het meer dan 45 miljoen euro om de bouw van de nieuwe industriële watervoorziening te ondersteunen. Bij de aanleg van de nieuwe waterleiding voor koelwater voor de industrie heeft Waterbedrijf Groningen over grotendeels hetzelfde tracé ook een nieuwe drinkwaterleiding aangelegd.
Ophef
Eerder was er ophef over watergebruik door datacenters in de provincie Noord-Holland. Volgens een onderzoek zou de drinkwatervoorziening in gevaar komen door het gebruik van koelwater in datacenters. Volgens datacenterbelangenorganisatie Dutch Datacenter Association (DDA) klopt de in dat rapport geschetste impact van datacenters op de drinkwatervoorziening niet.
Ook demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, die in de Tweede Kamer vragen over de kwestie kreeg, zei dat de datacenters geen risico vormen voor de drinkwatervoorziening.