Tijdens een virtueel evenement in zijn campus in Cupertino heeft Apple nieuwe iMacs en iPad Pro’s geïntroduceerd, naast enkele kleinere nieuwigheden. Vooral de nieuwe iMac springt in het oog, die krijgt een compleet nieuwe look en processor.
Intel verliest opnieuw een beetje terrein in het Apple-gamma. Het bedrijf voorziet nu ook de iMac van zijn eigen Apple M1-chip, net zoals dat eerder ook al gebeurde bij de Macbook Pro en Air en de Mac Mini.
Tegelijk kreeg de computer ook een compleet nieuw uiterlijk, de eerste grondige redesign van het apparaat in jaren. De nieuwe versie is nauwelijks 11,5 millimeter dun. Dat is zo dun dat de koptelefoonaansluiting opzij moest gezet worden. Een koptelefoonjack is immers enkele millimeter langer. De nieuweling heeft een 24-inch Retina-display met 11,3 miljoen pixels die 500 nits helderheid haalt, een nieuwe 1080p FaceTime-camera en verbeterde microfoons (handig voor de thuiswerkers).
Ook Touch ID is voor het eerst op de iMac beschikbaar, via een optioneel draadloos toetsenbord kunnen gebruikers nu dus inloggen of betalingen doen met hun vingerafdruk. En gebruikers kunnen voor het eerst ook kiezen uit verschillende kleuren: groen, geel, oranje, roze, paars, blauw en zilver.
De nieuwe 8-core M1-chip (die al op veel lof kon rekenen in de Macbooks en Mac Mini), wordt door Apple aangeprezen voor zijn snelheid en energiezuinigheid, zeker in combinatie met bijvoorbeeld 4K- of 8K-video of zware grafische bestanden. Het plakje silicium bevat een geïntegreerde grafische processor en een ‘neural engine’ voor ai-taken. De nieuwe iMac ligt vanaf medio mei in de winkels, vanaf 1.449 euro.
iPad Pro
Tegelijk met de nieuwe iMac komt Apple ook met een nieuwe iPad Pro voor de dag. En ook die krijgt voortaan de M1 onder de motorkap, waardoor de grens tussen computer en tablet alweer een stukje vervaagt. De Pro is er in twee versies: 11 inch en 12,9 inch. Die laatste wordt voorzien van een compleet nieuw schermontwerp met ‘mini-leds’, dat door Apple Liquid Retina XDR werd gedoopt.
Achter het display zitten tienduizend minuscule led-lampjes die een een schermvullende helderheid van 1000 nits, een piekhelderheid van 1600 nits en een contrastverhouding van 1 miljoen op 1 mogelijk maken.
De verversingsnelheid ligt op 120hz (wat Apple ProMotion noemt) en ook HDR (high dynamic range, voor een betere kleurweergave) wordt ondersteund. De 11 inch-versie moet het met wat minder toeters en bellen doen en is uitgerust met een traditioneel lcd-scherm, dat echter ook ProMotion ondersteunt.
Wie een iPad Pro koopt met cellulaire connectiviteit krijgt vanaf nu ook 5G-ondersteuning, in plaats van 4G. Daarnaast worden ook virtuele esims ondersteund. In de usb-poort op het apparaat kunnen usb 4- en Thunderbolt-apparaten ingeklikt worden, zodat bijvoorbeeld ook een externe monitor op de iPad kan aangesloten worden. Nog een leuke nieuwigheid is ‘Centre Stage’, een functie die gebruikers van videobellen automatisch in het midden van het scherm houdt (door de camera zelf te laten in- en uitzoomen).
Voor de nieuwe 11 inch iPad Pro verlangt Apple op zijn minst 899 euro. De 12,9 inch-versie moet minstens 1.219 euro opbrengen. Een volledig uitgerust apparaat met 5G-connectiviteit en 2 terabyte aan opslag wisselt voor niet minder dan 2.599 euro van eigenaar.
Airtags
Naast nieuwe iMacs en iPads stelde Apple ook een nieuwe Apple TV voor (die vooral profiteert van een broodnodige, nieuw ontworpen afstandsbediening) en ‘Airtags’. Die laatste zijn een soort kleine ‘schijfjes’ die je bijvoorbeeld aan je sleutelbos of rugzak kunt hangen, zodat je deze altijd terugvindt. Zodra de AirTag is ingesteld, wordt deze weergegeven in de ‘Zoek mijn’-app, waar gebruikers de huidige of laatst bekende locatie van het item op een kaart kunnen bekijken. Als een voorwerp kwijt is en het bevindt zich binnen Bluetooth-bereik, kan de app een geluid van de AirTag afspelen. Gebruikers kunnen ook Siri vragen om hun voorwerp te vinden, en de AirTag zal een geluid afspelen als het in de buurt is.
De Airtag is gebaseerd op de U1-chip met Ultra Wideband-technologie, die bijvoorbeeld in de iPhone 12 zit. Die telefoon kan ook gebruikt worden om voorwerpen te vinden. Als een gebruiker beweegt, voegt ‘Precision Finding’ de input van de camera, ARKit, versnellingsmeter en gyroscoop samen,en leidt hem vervolgens naar de AirTag.
Apple legt ook veel nadruk op de beveiliging van de tags. Locatiegegevens of locatiegeschiedenis worden niet fysiek opgeslagen in AirTag en alle communicatie is end-to-end versleuteld, zodat alleen de eigenaar van een apparaat toegang heeft tot de locatiegegevens. Niemand, inclusief Apple, kent de identiteit of locatie van een apparaat dat heeft geholpen bij het zoeken. Ook mensen surveilleren met een Airtag is niet mogelijk, zegt het bedrijf: iOS-apparaten kunnen een AirTag detecteren die niet bij de eigenaar is, en de gebruiker waarschuwen als wordt gezien dat een onbekende AirTag met de eigenaar meereist.