IBM constateert een opvallende groei bij zijn bedrijfseenheid die mainframecomputers 'host'. De good ol' mainframes hebben de wind in de zeilen. Veel banken zagen het afgelopen kwartaal zo'n toevloed aan nieuwe aandelenbeleggers en hausse aan transacties dat ijlings de computercapaciteit moest worden uitgebreid.
Het is niet de eerste keer dat oude systemen een onverwachte opleving doormaken. Vorig jaar moesten Amerikaanse overheidsinstellingen vanwege de Covid-hulpprogramma’s de capaciteit van reeds lang bestaande systemen uitbreiden. Door een tekort aan Cobol-programmeurs ontstonden zelfs problemen.
De ‘comeback’ van mainframes compenseerde voor een deel de omzetdaling bij ‘global technology services’, IBM’s grootste divisie waaronder beheerde diensten, outsourcing en ondersteuning vallen. Vorige week werd bekend dat een deel van deze divisie aan het eind van dit jaar doorgaat als een aparte onderneming onder de naam Kyndryl.
Verlichting
Maar vooral de omzetstijging bij cloud computing van ruim twintig procent bracht IBM het afgelopen kwartaal verlichting. Ook Red Hat, waarvan IBM de eigenaar is, blijft zich sterk ontwikkelen.
Nadat de resultaten vorig jaar kwartaal na kwartaal afbrokkelden, kon IBM ditmaal eindelijk weer een omzetgroei melden. Ook klanten in zwaar door de pandemie getroffen sectoren zoals retail en reisindustrie besteden weer meer aan clouddiensten. De totale omzet klom in het eerste kwartaal op met bijna een procent tot 17,73 miljard dollar, meer dan waarop beursanalisten hadden gerekend. In het vierde kwartaal van 2020 was de omzet nog met zes procent gekrompen. De nettowinst daalde tot 955 miljoen dollar tegenover 1,18 miljard in dezelfde periode een jaar eerder.
Verder kondigt IBM de overname van de consultancybedrijven 7Summits (gespecialiseerd in Salesforce) en Taos (cloudmigratie) aan.
Al jaren weten we (iedereen die werkt aan, met of rond de mainframes) dat dit geen verrassing kan zijn.
Het is al helemaal onzin om hier van oude systemen te spreken, het mainframe van vandaag is een hypermoderne, efficiënte, energiezuinige, IO-optimaal werkende computer.
Dan het stuk over COBOL, het is nu eenmaal zo dat het aantal regels COBOL in de wereld enorm is en niet op korte termijn te vervangen of obsolete te maken.
Niet voor niets heeft IBM in de VS al jaren een programma om COBOL en Mainframe technologie te promoten op universiteiten en hogescholen. Wedstrijden die hieraan gekoppeld zijn leverden al behoorlijk veel nieuwe kenners van wat hier even als oud weggezet is. Daar kunnen we in Europa/Nederland nog wat van leren.
Verder kent het mainframe van vandaag een native Z-linux mode. Daarmee zijn de virtualisatiemogelijkheden van het Z-platform (zoals ik het mainframe liever zou noemen) vele malen makkelijker schaalbaar dan een farm met x86 blades of wat dan ook.
Schalen van een mainframe is vaak ingebouwd in de machine en een kwestie van aanzetten en doordraaien.
Nemen we daarbij de mogelijkheden die de nieuwste COBOL compiler heeft om te werken met web-services. dan kan het toch niet zo zijn dat IBM verrast is, of mist Big Blue hier de kennis die in de eigen organisatie zeker aanwezig is… of interne communicatie met de ontwikkelaars van hardware (mainframe) en de compilers?
@B.P. Als ik zo uw reactie lees dan denk ik gelijk aan … “dat kan in de cloud ook en zelfs efficiënter”. Nu zullen velen direct roepen “dat moet je niet in de cloud willen die data” maar je kan deze technieken ook prima on premise hosten. Een ander feit blijft wél dat het slecht schaalt, eerder verticaal dan horizontaal en daar is de laatste jaren bijzonder matig geïnnoveerd. Ik denk dat de opleving gewoon komt omdat er te weinig druk zit om zaken te moderniseren.
Victoire22,
Of oude code efficiënter in de cloud draait lijkt me nogal afhankelijk van de karakteristiek van de workload, horizontaal schalen heeft veelal weinig nut bij batchverwerkingen. Verder zit er inderdaad weinig druk bij organisaties om processen die voor een positieve cashflow zorgen te moderniseren, businesscase voor verandering moet een ‘Return on Investment’ hebben als het om innnovatie gaat.