Het is een van de oeractiviteiten van Kraan Bouwcomputing: het uitvoeren van de loonadministratie voor aannemers. Na ruim veertig jaar stoot de bouwautomatiseerder uit Capelle aan den IJssel deze tak af aan Scab Accountants en Adviseurs. Dit bedrijf uit Tilburg is een in de bouw gespecialiseerde loonverwerker.
Scab Accountans en Adviseurs behoort samen met SD-Workx en AABO tot de grotere verloners in de bouwsector. Het bedrijf – formeel is het een stichting – is in 1973 opgericht door en voor aannemers. In eerste instantie om de administratie uit handen te nemen, al snelde volgde de loonverwerking. Wat een specialisme is geworden, vanwege de ingewikkelde bouw-cao.
Met de LoSa (Loon- en Salarisverwerking)-software van Kraan Bouwcomputing erbij weet Scab zijn positie op de markt uit te breiden. Van de groep bouwautomatiseerders die de sector kent, had Kraan als enige een eigen salarisverwerkingsoplossing. ”Die willen wij best overnemen’, liet ik mij een aantal keren ontvallen in gesprekken met Kraan. Het is er uiteindelijk dan toch van gekomen’, vertelt Maarten Stubbé, algemeen directeur van Scab.
Tussen Scab en Kraan is de afgelopen maanden een koppeling tussen de twee softwareplatforms gerealiseerd. Op termijn zal de LoSa-software (gebaseerd op Delphi en .Net) volledig overgaan naar de Salaris-oplossing van Scab. Salaris draaide ruim tien geleden nog op de IBM AS/400; daarna is het herschreven in C# en overgezet naar een .Net-omgeving met hulp van partner Senet. Scab verwerkt zo’n dertigduizend salarisstroken per maand. Scan biedt het portaal Personeel & Salaris aan, waarbinnen gebruikers ook tal van personeelszaken zelf digitaal kunnen afhandelen.
De Tilburgse verloner werkt overigens ook samen met Afas die als ‘niet-specialist’ met zijn enterprise resource planning (erp)-software een paar jaar geleden de bouwbranche betrad. Daar zit de loonadministratie niet bij. Afas-klanten kunnen dat door Scab laten verwerken. Naast Afas meldde Exact zich kortgeleden als generieke erp-softwareleverancier op de markt, na de overname van Bouw7 medio 2019.
Kraan Bouwcomputing
Investeerder Nedvest nam Kraan Bouwcomputing eind 2019 over om het samen te voegen met twee andere ict-bedrijven die in de bouw- vastgoedsector actief zijn: Admicom en Brickz. Sinds begin dit jaar zijn daar Herke ICT en HomeDNA bijgekomen. De vijf bedrijven opereren onder de paraplunaam Treetop (voorheen VMS) en leveren als groep een waaier aan bouwoplossingen voor (BIM)-calculaties en boekhouding, werkbegrotingen, projectbewaking, kopersbegeleiding, materieel, service en onderhoud en relatiebeheer. Ook kunnen klanten ict-beheerdiensten afnemen. De oplossingen zijn voor klanten via een platform met elkaar verbonden.
Kraan wil zich verder specialiseren in bouwautomatisering (calculatie en projectadministratie). De automatiseerder vindt loonverwerking daarin een vreemde eend in de bijt geworden, en al helemaal afgezet tegen de andere Treetop-activiteiten. ‘Het past niet meer bij de kernactiviteiten. We merkten dat het ook moeite kost om de ontwikkelingen bij te houden. De loonadministratie is vanwege de bouw-cao knap ingewikkeld. Het is dan ook een logische stap deze tak onder te brengen bij een specialist’, zegt Jeroen Inberg, commercieel directeur Kraan Bouwcomputing. De drie betrokken medewerkers stappen over naar Scab.
De wortels van het bedrijf gaan terug tot 1964. In dat jaar richtte Arie Kraan in Rotterdam zijn bouwadviesbureau op. Hij vond dat bouwbedrijven te weinig aan kostenbewaking deden, had een vroeg oog voor de rol van computers hierbij en besloot programmatuur te ontwikkelen. Omdat een offerte bij een extern bureau te hoog bleek, ging hij het zelf doen en haalde ontwikkelaars in huis. In 1969 bracht hij de groeiende automatiseringsactiviteiten onder in een aparte afdeling die daarna als Kraan Bouwcomputing uitgroeide tot een grote bouwautomatiseerder.