Provincies, gemeenten en waterschappen mogen hun plenaire besluitvormende vergaderingen online blijven organiseren. Demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil de tijdelijke wet die dit vorig jaar april mogelijk maakte, permanent maken.
Door de coronamaatregelen konden raads- en statenvergaderingen vanaf maart vorig jaar plots niet meer plenair plaatsvinden. De wet moest tijdelijk worden aangepast zodat de vergaderingen op digitale wijze rechtsgeldige besluiten kunnen nemen. Deze tijdelijke wet Digitale beraadslaging en besluitvorming is sinds 9 april 2020 van kracht.
De tijdelijke wet is volgens het ministerie een succes en dus wil Ollongren dat deze altijd blijft gelden. ‘Al voor corona werd gesproken over het mogelijk maken van digitale beraadslaging en besluitvorming. Dit is het moment om het openbaar bestuur de mogelijkheid te geven om mee te gaan in deze ontwikkeling.’
Verkenningen
De komende tijd voert het ministerie vier verkenningen uit om de organisatorische, juridische, functionele en technische vereisten en voorwaarden in beeld te krijgen. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid van hybride vergaderingen. Daarbij nemen sommige raadsleden fysiek en andere digitaal deel aan vergaderingen. Het ministerie verwacht dat na de zomer een eerste wetsvoorstel gereed is. Tot die tijd wordt de tijdelijke wet verlengd met telkens twee maanden.
Maanden na invoering van de tijdelijke wet bleek nog niet elke provinciale en lokale volksvertegenwoordiger overweg te kunnen met digitaal vergaderen. Afgelopen zomer constateerde de commissie die de tijdelijke wet evalueert dat raadsleden forse beperkingen in hun rol ervaren, niet in de laatste plaats door technisch gedoe eromheen.
De evaluatiecommissie concludeerde destijds evenwel dat digitaal vergaderen een bruikbaar alternatief is. De belangrijkste nadelen zijn dat te weinig snelheid in de vergaderingen zit en er minder emotie en interactie is. Toch vallen de ervaringen van de gebruikers niet tegen, aldus de onderzoekers.