De redactie van Computable heeft tien ict-projecten uit de overheid uitgenodigd om zich dinsdag 20 april te presenteren aan de jury van de Computable Awards 2021. Vijf van de projecten slepen een nominatie in de categorie Overheidsproject de wacht, waarna we op 2 november de winnaar bekendmaken.
Onder de kandidaten meldt zich maar liefst drie keer Rijkswaterstaat. Verder zijn er projecten van de ministeries van BZK (Basisregistratie Ondergrond), EZK (Staatstoezicht op de Mijnen) en LNV, de overheidsdiensten GGD en RIVM, provincie Noord-Holland en de gemeenten Amersfoort, Den Haag, Groningen, Rotterdam (twee keer), Velsen, Vlaardingen, Zwolle en Gent (BE). Ook is er een project (Duurzame Daken Kansenkaart) dat inzicht geeft in welke mate Nederlandse daken geschikt zijn voor duurzaamheidsinitiatieven.
Top 10
Een voordracht werd gedaan op basis van een projecttype: cloud en infrastructuur, software en innovatie. Computable heeft in totaal 24 projecten door zijn expertpanel laten beoordelen waaruit de volgende top tien is geselecteerd om op 20 april in de middag zichzelf te presenteren (onder voorbehoud van wijzigingen):
13.45 uur: Introductie
14.00 uur: Het Intelligent Wegkantsysteem: meer dan een computerkastje langs de weg (Rijkswaterstaat, Nationaal Dataportaal Wegverkeer, ANWB en TomTom)
Rijkswaterstaat is bezig met de overgang van ontwikkeling naar productie van het Intelligent Wegkantsysteem. Het gaat hier om dat mysterieuze grijze kastje langs de weg. Hierin zitten computers verbonden aan detectielussen in het wegdek. Zo wordt de verkeersdrukte op specifieke weggedeelten gemeten. Waar vroeger elk systeem één specifieke functie had, is het nu mogelijk om meerdere functies te combineren op één systeem. De informatie komt in het Nationaal Dataportaal Wegverkeer en wordt gedeeld met serviceproviders zoals de ANWB en TomTom.
14.15 uur: Climate-smart city AeroVision Hackathon (AeroVision, Copernicus en gemeenten Amersfoort, Zwolle, Velsen en Gent (BE))
Satellietdata biedt nog veelal onbekende, en onontgonnen mogelijkheden om de staat van het klimaat in steden weer te geven. Dit is de uitkomst van een intensieve online-hackathon. AeroVision heeft zes teams bij elkaar gebracht om met satellietdata de klimaatuitdagingen van vier verschillende gemeenten uit te werken: zomerhitte, verstening, luchtkwaliteit en de vegetatietoestand. De teams maakten gebruik van de data van het Europese Copernicusprogramma, aangevuld met de hoge resolutie satellietdata van het Satellietdataportaal van de Nederlandse overheid.
14.30 uur: Tozo-webapplicatie Gemeente Rotterdam (Gemeente Rotterdam, GGD, RIVM en Mendix)
Direct nadat het coronavirus toesloeg, wendden veel zzp’ers in Rotterdam zich tot de gemeente voor financiële steun. Na de aankondiging van de regering om onder meer de horeca te sluiten kreeg de gemeente duizenden aanvragen voor een uitkering uit de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Het ambtelijk apparaat werd geconfronteerd met een enorme hoeveelheid formulieren en bewijsstukken die ambtenaren moesten behandelen en soms ook weer terugsturen als ze niet volledig waren ingevuld. Dit terwijl zzp’ers ondertussen snel inteerden op hun reserves. Om al deze aanvragen sneller en effectiever af te kunnen handelen, besloot de gemeente Rotterdam het hele proces voor aanvragen, beoordelen en betaling van de uitkering te digitaliseren.
14.45 uur: Goodbye 2020 (Follow the Beat, gemeenten Den Haag, Rotterdam en Groningen, Google Cloud, Zoom, Blue Billywig en Incentro)
2020 was natuurlijk een dramatisch festivaljaar. Maar Follow the Beat liet zich niet kisten. Om 2020 alsnog goed af te sluiten, namen ze het initiatief voor het online thuisfestival: Goodbye 2020. Een gigantisch streamingevent, waarop jongeren veilig én feestelijk het nieuwe jaar inluiden. Binnen no-time groeide het project van drie gemeenten naar een online festival voor heel Nederland. Samen met Google Cloud voor de schaalbaarheid, Zoom voor de Zoomkamers en Blue Billywig voor het streamen van alle video’s werd het platform met al zijn features gecreëerd. Incentro was verantwoordelijk voor de techniek en het design.
15.00 uur: Slimme inzet weginspecteurs (RWS Datalab en VWM (Rijkswaterstaat))
Incidenten op ons wegennet moeten zo snel mogelijk worden opgelost. Dit project gaat over het toepassen van data science-technieken die uit historische data patronen berekenen en zo kunnen voorspellen waar de kans groot is dat incidenten gaan plaatsvinden. Op basis hiervan worden weginspecteurs en bergers door Rijkswaterstaat op strategisch slimme posities in het areaal geplaatst. Dit levert winst op in de aanrijtijden waardoor een weginspecteur sneller ter plaatse is. Dit is een project dat is uitgevoerd in Midden-Nederland en over heel Nederland wordt uitgerold.
15.15 uur: Pauze
15.30 uur: Energietransitie: samen verkennen van kansen hergebruik en ontmanteling olie- en gasinfrastructuur (Staatstoezicht op de Mijnen (Ministerie EZK), Ministerie BZK (Basisregistratie Ondergrond), TNO, Geodan, Nexstep, Nogepa, EBN, Neptune Energy en StoryMap)
Nederland stapt over op nieuwe energiebronnen waardoor olie- en gasvelden moeten worden ontmanteld. Wat zou er gebeuren als sommige platforms, pijpleidingen en lege gasvelden een nieuw leven vinden waardoor ze een bijdrage leveren aan de energietransitie? Dit project gaat over inzet van ict bij het verkennen van hergebruik en ontmanteling van de bestaande olie- en gasinfrastructuur, zowel op land als op het Nederlandse deel van de Noordzee. Het project is opgeleverd in de vorm van een digitaal bladerboek (StoryMap) rondom 3d- en 2d-kaarten, digital twins, afbeeldingen en video’s.
15.45 uur: Duurzame Daken Kansenkaart (Stichting Rooftop Revolution en Matrixian Group)
De uitdagingen voor gebiedsontwikkeling in steden worden steeds groter, maar tegelijkertijd blijft de ruimte schaars. De stichting Rooftop Revolution heeft de oplossing: gebruik het dak. De nieuwe Duurzame Daken Kansenkaart laat niet alleen de potentie van daken zien, maar maakt ook afwegingen over de invulling daarvan. Samen met databedrijf Matrixian Group ontwikkelt de stichting de interactieve tool die de fysieke kansen van de daken combineert met de toekomstige uitdagingen in het omliggende gebied.
16.00 uur: Automatische beeldherkenning van trekvissen (Rijkswaterstaat, ministerie van LNV, Vispassage Lith in de Maas, Visserij Service Nederland, Wageningen Marine Research en KBTS)
Rijkswaterstaat onderzoekt in een proefproject bij de vispassage bij Lith in de Maas of automatische beeldherkenning in te zetten is om de visstand in de rijkswateren te monitoren. Wageningen Marine Research (WMR) en het bedrijf KBTS hebben hier een cameraopstelling geplaatst die zowel heen- als teruggaande vissen registreert. Het camerasysteem kan vissen geautomatiseerd herkennen en grote hoeveelheden data verwerken en analyseren. Uit deze pilot moet blijken of het inzetten van automatische beeldherkenning bij het monitoren van trekvissen voldoende potentie bezit voor de landelijke vismonitoring.
16.15 uur: Kogerpolderbrug, de brug die praat (Provincie Noord-Holland, DuraVermeer en T-Systems)
T-Systems, bouwbedrijf DuraVermeer en provincie Noord-Holland hebben de nieuwe Kogerpolderbrug (onder Alkmaar) voorzien van betonsensoren, die met behulp van narrowband-iot, een dataplatform en dashboard onder andere vochtigheid, temperatuur en corrosie gaan meten. Dit biedt inzicht in de ‘gezondheid’ van de brug. De batterijloze sensoren (twaalf stuks in totaal) zijn in de wapening van het beton geplaatst. Ze worden aangestraald met inductie en worden daardoor actief. Ze maken gebruik van het narrowband-iot-netwerk van T-Mobile. Zo kan vanuit de brugconstructie gecommuniceerd worden met het dataplatform en dashboard voor de beheerder.
16.30 uur: Digitwin (Gemeente Vlaardingen en Argaleo)
Vlaardingen gaat in een proefproject aan de slag met een digital twin. In een digitale kopie van de stad koppelt de gemeente beleidsdata met openbare databronnen. De pilot moet uitwijzen of beleidsmakers zo beter inzicht krijgen in de gevolgen van maatregelen op de fysieke leefomgeving. Het Bossche bedrijf Argaleo heeft hiervoor de 3d-tool Digitwin geleverd. De datavirtualisatietool is al in gebruik bij grote steden, veiligheidsregio’s en provincies. Vlaardingen is de eerste middelgrote gemeente die met de simulatietool aan de slag gaat.
16.45 uur: Afronding
Jury en beraad
Het juryteam op 20 april 2021 kent de volgende leden:
- Ruud Mulder, presales lead account Systems Engineers (Local & Central Government) bij Dell (juryvoorzitter)
- Huub Hillege, zelfstandig principal databaseconsultant (technische aspecten)
- Robert de Koning, advisory presales consultant enterprise bij Dell (projectmanagement)
- Albert Seubers, director global strategy it in cities bij Atos (bedrijfskundige aspecten)
- Marcel van Wort, managing consultant bij Orange Business Services (opdrachtgeverschap)
Ieder lid van het juryteam heeft een eigen rol en beoordeelt de tien kandidaten op technische aspecten, projectmanagement, bedrijfskundige aspecten en opdrachtgeverschap. Het juryberaad vindt digitaal plaats en is toegankelijk voor mensen die de sessies graag bij willen wonen. Door een mail naar de redactie te sturen kan de link worden opgevraagd waar via het juryberaad te volgen is.