Het waterverbruik van datacenters brengt bij droogte de drinkwatervoorziening van de inwoners van de provincie Noord-Holland niet in gevaar. Ook vervuilen die megarekencentra het drinkwater niet. Dat schrijft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat als reactie op Kamervragen van Gijs van Dijk (PvdA).
Tweede Kamerlid Gijs van Dijk diende zijn vragen in naar aanleiding van de onrust die ontstond door een artikel uit De Telegraaf van medio maart. De krant kopte: ‘Datacenters slurpen zo veel water dat er mogelijk te weinig voor huishoudens overblijft’. Daarbij ging het om de megadatacenters van Microsoft en Google in de gemeente Hollands Kroon. Ook zouden de datacenters het drinkwater vervuilen door het toevoegen van chemicaliën en koelwaterlozingen.
Volgens minister Van Nieuwenhuizen zijn de aantijgingen schromelijk overdreven. Zij verwijst in haar antwoord naar een eerdere reactie van drinkwaterbedrijf PWN in Noord-Holland. Dat geeft aan dat de levering van drinkwater voor koeling (aan onder andere datacenters) relatief klein is: 0,6 procent van de totale levering in het gehele voorzieningsgebied (650,000 m3/jaar in 2020). Volgens PWN hoeven de inwoners van Noord-Holland zich daarom geen zorgen hoeven te maken dat hun drinkwater in gevaar is. Ook niet tijdens een hittegolf.
Lozingen
Voor wat betreft het gevaar van chemicaliën in drinkwater deed de bewindsvrouw navraag bij de provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Hollandsnoorderkwartier (HHNK). Daaruit blijkt dat er twee lozingsvergunningen zijn afgegeven aan de twee actieve datacenters in de Wieringermeer. Bij één datacenter wordt niets toegevoegd aan het drinkwater dat voor koeling wordt gebruikt. Het andere datacenter voegt zout toe om het water te ontharden.
Van Nieuwenhuizen ontkent dat er koelwater in het drinkwater wordt geloosd. Datacenters lozen dit water op oppervlaktewater (sloten/vaarten). Het lozen van het afvalwater afkomstig van de datacenters is vergunningplichtig. HHNK heeft vergunningseisen (maximale concentraties in lozingswater) opgelegd waaraan datacenters moeten voldoen om te zorgen dat er geen verslechtering van de waterkwaliteit optreedt ten opzichte van de huidige situatie.
Datacenterstrategie
De minister schrijft verder dat er het proefproject Waterprofielen Industrie loopt. Daarbij wordt het industrieel waterverbruik in Nederland in kaart gebracht zodat in tijden van dreigend watertekort een juiste afweging bij waterverdeling valt te maken.
Over de discussie rondom het bouwen van een toenemend aantal datacenters in de regio, en dan met name Noord-Holland en Flevoland, wijst de bewindsvrouw er op dat op regionaal niveau beleid wordt gemaakt om datacenters beter in te passen in de omgeving en aan het bepalen van vestigingsvoorwaarden. Daarbij is er aandacht voor aspecten als waterverbruik, energieverbruik en ruimtelijke inpassing.
De provincie Noord-Holland werkt overigens momenteel aan een aanvulling op de datacenterstrategie van de Metropoolregio Amsterdam. Daarin heeft de gemeente Haarlemmermeer bijvoorbeeld opgenomen vanaf 2030 geen ruimte meer beschikbaar is voor nieuwe datacenters. Tot die tijd laat de gemeente slechts beperkt nieuwe datacenters toe.