3d-printing is in staat een haperende toeleveringsketen steeds beter op te vangen. De Duitse industrie ziet de voordelen van ‘additive manufacturing', vooral in tijden van crisis. Tijdens de corona-pandemie bewijst deze techniek zijn nut. Ook tekorten als gevolg van de recente stremming in het Suezkanaal zijn zo te overbruggen.
Dit blijkt uit een onderzoek dat de Duitse it-branchevereniging Bitkom tijdens de openingsdag van de Hannover Messe presenteerde. Supply chain management is dit jaar een van de hoofdthema’s van de volledig virtuele beurs.
38 procent van de Duitse industriële bedrijven met honderd werknemers of meer ziet 3d-printing als een effectief middel tegen onderbrekingen in de bevoorrading. 43 procent beschouwt als belangrijkste voordeel van deze techniek de grote flexibiliteit in de productie. 31 procent geeft als voornaamste reden op de mogelijkheid producten heel precies op maat te kunnen maken. 21 procent doet dit vooral om kosten te besparen, terwijl negentien procent lagere voorraadniveaus ziet. Andere voordelen zijn meer ontwerpvrijheid, minder belasting van het milieu, minder montagestappen en verbeterde product-eigenschappen.
Ruim vier op de tien Duitse ondernemingen maakt reeds gebruik van 3d-printing, terwijl een vijfde de inzet hiervan voorbereidt. Eenzelfde deel overweegt een overgang, maar heeft hier intern nog discussies over. Slechts bij veertien procent is 3d-printing momenteel helemaal geen issue. De industriële bedrijven die 3d-printing al toepassen, gebruiken het vooral om monsters of matrijzen, reserveonderdelen of visuele modellen te maken. Een op de vijf maakt op deze manier montageapparatuur of maatwerkproducten.
De Hannover Messe telt dit jaar 1800 exposanten waarvan 1200 van buiten Duitsland. In 2019, de laatste keer dat de beurs ‘fysiek’ plaatsvond, waren nog zesduizend standhouders. De grote vraag is hoeveel bezoekers de online beurs gaat trekken. Messe-directeur Jochen Köckler rekent op tienduizenden bezoekers, hopelijk honderdduizend. Uit Nederland toont Brainport Industries ontwikkelingen bij 3d-printing.