Microsoft voert vergevorderde gesprekken om het ai- en taaltechnologiebedrijf Nuance Communications over te nemen. Dat meldt persbureau Bloomberg. De reus uit Redmond zou zestien miljard dollar willen betalen voor het bedrijf uit Burlington, Massachusetts.
Nuance is bekend van zijn spraakherkenningsproducten die het op de markt brengt onder de naam Dragon. Die technologie kreeg het in handen van Scansoft die het begin deze eeuw op zijn beurt overnam van het failliete Vlaams technologiebedrijf Lernout & Hauspie. Het vormde zo ook de basis voor de technologie die uiteindelijk vorm kreeg in Siri, de spraakassistent van Apple.
Jo Lernaut reageert aan Computable dan ook cynisch op het overnamenieuws: ‘Scansoft kocht, na een veiling, die schandelijk doorgestoken kaart was, alle assets van L&H, waaronder 450 patenten, meer dan 200 topspecialisten en nog grote klanten, voor een schamele elf miljoen dollar en wat flutaandelen van Scansoft. Nuance kocht dan Scansoft voor 220 miljoen dollar. Nu koopt Microsoft Nuance voor 16 miljard dollar. Mooie winst…. en proficiat aan ‘Belgie Inc.”
Nuance draaide vorig boekjaar een omzet van net geen anderhalf miljard dollar en hield daar 91 miljoen dollar nettowinst aan over. Nuance en Microsoft werken sinds 2019 samen aan technologie voor medisch personeel. Het project richt zich op spraakherkenningstechnologie waardoor artsen geen notities hoven te maken en zich volledig op patiënten kunnen richten.
Volgens Bloomberg zou Microsoft tot zowat 56 dollar per aandeel of in totaal 16 miljard dollar veil hebben voor Nuance, al is een definitieve prijs nog niet bepaald. Dat is bijna een kwart hoger dan de slotkoers van vrijdag.
Enkele weken werd ook bekend dat Microsoft aan het onderhandelen is met het game- en chat-netwerk Discord over een overname. Die deal zou tot tien miljard dollar waard kunnen zijn. Als Microsoft inderdaad 16 miljard dollar op tafel legt voor Nuance, is dat de tweede grootste overname uit de geschiedenis van de onderneming, na de acquisitie van LinkedIn in 2016. Daar werd destijds 24 miljard voor betaald.