De redactie van Computable heeft tien ict-projecten in de mkb-markt aangewezen om zich dinsdag 13 april te presenteren aan de jury van de Computable Awards 2021. Vijf van de projecten slepen een nominatie in de wacht. De winnaar in de categorie MKB-project wordt op 2 november bekendgemaakt.
Onder de kandidaten zijn mkb-organisaties als AgXeed, Bodet, Dumocom, Escaperoom Harderwijk, Legal Studio, Logchies Renovatie & Onderhoud, Naturals, Pincvision en REV’IT!. Ook is er een project met restaurant-app MyDish.
Top 10
Een voordracht werd gedaan op basis van een projecttype: cloud en infrastructuur, software en innovatie. Computable heeft in totaal 27 projecten door zijn expertpanel laten beoordelen waaruit de volgende top tien is geselecteerd om op 13 april 2021 in de middag zichzelf te presenteren (onder voorbehoud van wijzigingen):
12.15 uur: Introductie
12.30 uur: Knowledgeable Legal Entity Automation (Legal Studio, Appronto, Mendix, Connective en Auth0)
Legal tech scaleup Legal Studio heeft het Mendix low-code platform gebruikt om het nieuwe KLEA-platform (Knowledgeable Legal Entity Automation) te creëren. KLEA helpt juridische organisaties en afdelingen bij het digitaliseren van workflows en repetitief juridisch werk. Mendix-partner Appronto was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het platform. Het KLEA-platform wordt momenteel wereldwijd actief gebruikt in meer dan vijftig landen bij bedrijven zoals Levi Strauss, Imerys en Carrier. KLEA heeft verschillende juridische afdelingen geholpen een tijdsbesparing van 60 procent te realiseren en 40 procent te besparen op operationele kosten.
12.45 uur: Rpa in de bouwwereld (Logchies Renovatie & Onderhoud, RoboRana en UiPath)
Roborana hielp Logchies Renovatie & Onderhoud bij de automatisatie van hun systemen waardoor onderaannemers nu sneller en efficiënter te werk kunnen gaan. Logchies is een van de eerste bedrijven die robotic process automation (rpa) in de bouwwereld inzet en zo baat heeft bij meer transparantie en duidelijkheid. Omdat het onmogelijk was om de systemen onderling te koppelen, was rpa de enige oplossing. RoboRana hielp Logchies door een statusrobot te bouwen die de data in de verschillende systemen synchroniseert.
13.00 uur: Flowerboxx (Naturals en Grexx)
Flowerboxx is gestart als project om de inkoop voor bloemenwinkels van Naturals vergaand te digitaliseren. Na verloop van tijd werd duidelijk dat de gekozen oplossing ook voor andere bloemenwinkels grote toegevoegde waarde heeft waardoor is besloten om de ontwikkeling onder te brengen in een joint venture, Flowerboxx. Naturals en Grexx zijn beiden voor 50 procent eigenaar. De modules worden als saas aangeboden aan bloemisten en ketenpartners in de sierteelt.
13.15 uur: Digitale escape room met chatbot (Escaperoom Harderwijk en Watermelon)
Nadat Escaperoom Harderwijk tijdens de eerste lockdown tijdelijk de deuren moest sluiten, besloten oprichters Alex en Yvette Kaper het over een andere boeg te gooien. Een digitale escaperoom bleek een gat in de markt te zijn. Ze waren zó populair, dat het duo tijdens de tweede lockdown niet genoeg mankracht had om de activiteiten online te monitoren. Een chatbot van Watermelon biedt de helpende hand; sinds dit jaar heeft de bot al duizenden Nederlanders door de digitale escaperoom begeleidt.
13.30 uur: Restaurantapp MyDish (Restaurant IJver, MyDish en LINKIT)
Het is tijdens de coronacrisis nauwelijks voor te stellen, maar voorheen was het voor restaurants en cafés een forse uitdaging om geschikt personeel te vinden en zo hun serviceniveau op peil te houden. Een mogelijke oplossing daarvoor is digitalisering, waardoor restaurantbezoekers bijvoorbeeld zelf bestellen en afrekenen. Maar hoe je dat vervolgens doet, zonder af te doen aan de klantvriendelijkheid en klantbeleving, is nog een hele uitdaging. Bij restaurant-app MyDish hebben ze er alle vertrouwen in dat het wel kan. Met UX-design van Linkit als ‘geheime wapen’.
13.45 uur: Pauze
14.15 uur: Versneld ontwerpproces motorkleding (REV’IT!, Mendix en Solvos)
REV’IT!, een Nederlands merk voor motorkleding en aanverwante producten, heeft het Mendix-platform gebruikt om een product data management systeem te bouwen. Hiermee stroomlijnt het bedrijf de design workflow en het ontwikkelproces. REV’IT! werkte samen met Mendix-partner Solvos om een digitaal systeem te ontwikkelen dat tegemoetkomt aan de strikte eisen van het fabricageproces, helpt kosten te besparen en zorgt dat producten sneller op de markt kunnen worden gebracht. Ook bespaart het systeem ontwerpers 20 procent van hun tijd die zij kunnen besteden aan de ontwikkeling van nieuwe innovaties.
14.30 uur: Inspelen op veranderingen door Brexit (Pincvision, OutSystems en Transfer Solutions)
Pincvision, partner in het overnemen van trade compliance-processen van multinationals, is helemaal ingericht op de veranderingen die voortvloeien uit Brexit. Middels een OutSystems-applicatie die samen met Transfer Solutions werd gebouwd, kunnen hun klanten op een eenvoudige manier zelf hun uitvoeraangifte regelen. Pincvision nam Transfer Solutions in de arm om een applicatie te ontwikkelen waarin de douaneadministratie voor exporteurs wordt afgehandeld. Het doel van Pincvision hierbij was om deze bedrijven van dienst te zijn door hen een ‘doe-het-zelf’ webshop te bieden waar ze eenvoudig hun uitvoeraangifte kunnen regelen, bekend onder de naam Uitvoeraangifte.com.
14.45 uur: Autonomie op de kaart in de landbouw (AgXeed en Nobleo)
Met de software voor autonomie die ontwikkeld is door Nobleo Technology uit Eindhoven, is de autonome tractor van AgXeed in staat zelfstandig een volledig akker te bewerken. Volgend jaar introduceert het bedrijf hun onbemande tractor die niet alleen de kostenbesparingen en precisie biedt die gepaard gaan met autonoom werken, maar ook een van de grootste problemen oplost waarmee de boeren van vandaag te maken hebben: het probleem van bodemverdichting. De nieuwe tractor zal een geavanceerd ecosysteem bevatten dat in de cloud gedetailleerde kaarten en routeplanningsstrategieën opslaat voor alle velden waarin hij wordt ingezet.
15.00 uur: Implementatie en integratie van alle online-marketingonderdelen tot een soepel leadgeneratie proces (Bodet en Fueld (CRM excellence))
Door de online-marketingstrategie procesmatig uit te werken en te vertalen naar benodigde tools, werd het voor Bodet mogelijk om deze tools met elkaar te integreren en meetbaar te maken. Hierdoor worden vindbaarheid en zichtbaarheid vergroot, worden leads op basis van online gedrag gekwalificeerd en worden er verschillende kanalen gebruikt om contacten te hebben. Door het integreren van touchpoints en het inzichtelijk maken van de customer journey en de resultaten hiervan, wordt het mogelijk om de marketinginvestering steeds op de best mogelijke plek in het koopproces en binnen de doelgroep te alloceren en de activiteiten steeds verder aan te scherpen.
15.15 uur: Productie en voorraad plannen met ai-systeem (Dumocom en Samsa Software)
Wat moet een productiebedrijf met artificial intelligence (ai)? Daar dacht petflessenfabrikant Dumocom in Almelo lange tijd over na. Samen met startup Samsa Software uit Eindhoven werkt het bedrijf nu aan een systeem voor planning en logistiek geïmplementeerd dat gebaseerd is op ai. De implementatie bij Dumocom is gaande. Er moeten data gemigreerd worden, mensen worden getraind. Medewerkers in het magazijn krijgen bijvoorbeeld ieder een eigen mobile device, zodat ze altijd on spot zien wat er moet gebeuren.
15.30 uur: Afronding
Jury en beraad
Het juryteam op 13 april 2021 kent de volgende leden:
- Stijn Grove, managing director van de Dutch Data Center Association (juryvoorzitter)
- Gert-Jo van der Heijden, executive service delivery manager bij Cegeka (bedrijfskundige aspecten)
- Rachid Kherrazi, cto bij Akka Netherlands (opdrachtgeverschap)
- Arjan van der Maarl, Nederlands octrooigemachtigde en European patent attorney bij Gemeas Patents (technische aspecten)
- Ruud Pieterse, togaf master certified architect (projectmanagement)
Ieder lid van het juryteam heeft een eigen rol en beoordeelt de tien kandidaten op technische aspecten, projectmanagement, bedrijfskundige aspecten en opdrachtgeverschap. Het juryberaad vindt digitaal plaats en is toegankelijk voor mensen die de sessies graag bij willen wonen. Door een mail naar de redactie te sturen kan de link worden opgevraagd waar via het juryberaad te volgen is.