Bijna de helft van de 1,35 miljard euro waarmee het demissionair kabinet een impuls aan onderzoek en ontwikkeling wil geven, gaat naar quantumtechnologie. Quantum Delta Nederland krijgt 615 miljoen euro voor innovatie vanuit Nationaal Groeifonds. AiNed, het investeringsprogramma voor kunstmatige intelligentie, mag met 276 miljoen euro ook niet klagen. Verder gaat 69 miljoen euro naar Health-RI, een nieuwe infrastructuur voor gezondheidsdata. De rest komt ten goede aan regeneratieve geneeskunde en waterstof/groene chemie.
De ministerraad neemt het besluit van de adviescommissie over de eerste ronde van het Nationaal Groeifonds over. Deze ronde bekostigt vijf voorstellen die staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat had ingediend. In een later stadium komt nog meer geld beschikbaar.
Het voorstel om het quantumtechnologie-ecosysteem verder uit te bouwen, wordt volledig overgenomen. Quantum Delta Nederland werkt in Amsterdam, Delft, Eindhoven, Leiden en Twente met een grote schare bedrijven, universiteiten en andere kennisinstellingen aan dit plan. Het plan voorziet in de benodigde infrastructuur, de ontwikkeling van de technologie en de toepasbaarheid daarvan. Er gaat ook geld naar opleidingen, zodat deze nieuwe sector straks direct over voldoende opgeleid personeel beschikt.
Braindrain
De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), een publieke-private samenwerking van meer dan 250 deelnemers, kreeg de eerste fase van haar investeringsvoorstel voor kunstmatige intelligentie (ai) grotendeels toegekend. Dit moet de toepassing van ai in Nederland versnellen. De nadruk ligt op de hightech industrie, mobiliteit, logistiek, energie, gezondheid en zorg. De investering moet een braindrain van talentvolle AI wetenschappers voorkomen. Ook scholing en onderwijs krijgen een extra injectie.
Health-RI streeft naar een geïntegreerde en veilige nationale gezondheidsdata-infrastructuur. Het gaat hierbij om bundeling en hergebruik van de Nederlandse kennis op het gebied van gezondheid, niet om een data-infrastructuur voor patiëntenzorg.
Krachtenbundeling
Data worden nu nog versnipperd beheerd door vele zorg- en wetenschapsorganisaties, zoals de diverse universitair medische centra. Bundeling van krachten is essentieel om sneller en goedkoper oplossingen te ontwikkelen voor diagnose, behandeling en preventie. De grote hoeveelheid nieuwe fundamentele kennis rond leefstijl, gezondheid en ziekte gecombineerd met een technologie als kunstmatige intelligentie draagt bij aan zowel onze gezondheid als aan Nederlandse bedrijven die hiermee actief zijn.