De redactie van Computable heeft niet tien maar elf ict-projecten in de grootzakelijke markt aangewezen om zich donderdag 8 april te presenteren aan de jury van de Computable Awards 2021. Vijf van de projecten slepen een nominatie in de wacht, waarna we de winnaar in de categorie Grootzakelijk project op 2 november 2021 bekendmaken.
Naar aanleiding van de beoordelingen van een groep Computable-experts was er op de tiende plek precies een gelijke score. Reden voor de jury om niet tien maar elf projecten uit te nodigen om zichzelf te komen presenteren. Onder de kandidaten zijn grootzakelijke bedrijven als AZL, BPD, Crossyn, Eneco, Heijmans, IHC, PostNL, ProRail, Rabobank en Schiphol. Ook is er een project van zeven regionale netbeheerders.
Top 11
Een voordracht werd gedaan op basis van een projecttype: cloud en infrastructuur, software en innovatie. Computable heeft in totaal 31 projecten door zijn expertpanel laten beoordelen waaruit de volgende top elf is geselecteerd om op 8 april in de middag zichzelf te presenteren (onder voorbehoud van wijzigingen):
13.15 uur: Introductie
13.30 uur: BIM Legal (BPD, Hermans & Schuttevaer Notarissen, Westport Notarissen en IRP)
Om woningkopers vollediger en gebruiksvriendelijker te informeren over juridische informatie van hun nieuwbouwwoning, heeft gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) een 3D-weergave hiervan voor online ontwikkeld. Met één klik zien woningzoekenden voortaan specifiek welke juridische afspraken gelden per nieuwbouwwoning. Dit wordt mogelijk gemaakt door aan het bestaande Bouw Informatie Model (BIM) juridische informatie toe te voegen. Deze koppeling van informatie, BIM Legal, is gerealiseerd in nauwe samenwerking met notariskantoren Hermans & Schuttevaer Notarissen en Westport Notarissen en softwareontwikkelaar IRP.
13.45 uur: Verslimmen Energienetwerk (Eneco Smart Grid, Microsoft Azure en Conclusion)
Eneco heeft de volgende stap in de energietransitie gezet en heeft het energienetwerk verslimd met Azure IoT Cloud. Het programma ‘netwerk verslimmen’ bestaat uit meerdere projecten met elk hun eigen speerpunten. Van de communicatie naar eindgebruikers tot het leveren van technische ondersteuning op het platform en hardwarecomponenten. Een van de belangrijkste componenten in dit programma is het iot-dataplatform voor berichtenuitwisseling. Hiermee worden nieuwe en innovatieve diensten voor Eneco en klanten gebouwd. In het afgelopen jaar zijn er bijna tienduizend apparaten op dit platform aangesloten.
14.00 uur: Wegbouwkunde-portaal (WBK) (Heijmans, Microsoft, SAFE en Esri)
Jarenlang hield de infra-afdeling van bouwbedrijf Heijmans Excel-bestanden bij met de conditie van het asfalt. Bestanden van soms letterlijk meters lang. Dankzij een combinatie van business intelligence en dataverwerking worden de gegevens nu letterlijk in kaart gebracht met een geografisch informatiesysteem (GIS). Data inwinnen, visueel ontsluiten, uitwisselen en analyseren gebeurt nu binnen één platform. Het portaal wordt aangestuurd door Power BI van Microsoft en FME van SAFE, en het resultaat wordt gepresenteerd in ArcGIS van Esri.
14.15 uur: TWO tokens (2Tokens Foundation, Rabobank, CMS, DataFloq, Dusk Network, WatsonLaw en YesDelft!)
Met het voorzien van een bankrekening aan de 2Tokens Foundation biedt Rabobank expliciet steun aan de ontwikkeling van digitale assets. 2Tokens Foundation is een stichting die via een platform bedrijven allerlei informatie biedt over de waarde en de voordelen van ‘tokenization’, een soort digitaal oormerk voor digitale assets. Die informatie komt bijvoorbeeld in de vorm van evenementen, cursussen of use-cases. Via de reguliere bankrekening kan men een partnership met de stichting kopen, daarbij krijgen ze ook automatisch ‘TWO’-tokens. Deze zijn in te zetten om bepaalde activiteiten van te betalen.
14.30 uur: Turnaround Insights (Schiphol)
Om het turnaround-proces van vliegtuigen te stroomlijnen en voorspelbaarder te maken, heeft Schiphol Turnaround Insights ontwikkeld. Deze geavanceerde oplossing maakt gebruik van deep learning-technologie om camerabeelden van de vliegtuig-opstelplaatsen te vertalen naar bruikbare data. Met deze data, die inzicht geven in de verschillende deelprocessen, zoals tanken, pushback, schoonmaak en catering, kan Schiphol vertragingen voorspellen en voorkomen.
14.45 uur: Pauze
15.15 uur: Operator Order Manager Parcel Distribution (OOMPD) (PostNL, Mendix en CAPE Groep)
OOMPD is een bedrijfskritieke logistieke oplossing voor PostNL Pakketten, bestaande uit een microservices-architectuur van ruim zeventig apps. Het systeem verwerkt dagelijks miljoenen bestellingen en ondersteunt zowel de medewerkers in 33 sorteercentra als de buitendienstmedewerkers. Voor elk depot is er een ‘invoer-app’, die grote hoeveelheden informatie met hoge snelheid verwerkt, en een ’proces-app’, voor alle bedrijfsprocessen en bedrijfslogica. De apps maken deel uit van een gedecentraliseerd systeem dat in de cloud draait.
15.30 uur: Analytics of Data-platform in voertuigbeheer (Crossyn, Motiv ICT Security, Nxtapps, Equinix en HPE)
Een modern voertuig kan met enkele aanpassingen enorm veel informatie genereren. Over het rijgedrag, het functioneren van de motor, de remmen, vering. Maar ook over locatie, snelheid, versnelling, temperatuur en noem maar op. En met die data kunnen mooie dingen gedaan worden . Dat is het idee achter Crossyn, een analytics of data-platform dat een revolutie in voertuigbeheer voor zowel verzekering als onderhoud in gang wil brengen.
15.45 uur: Pensioenplanner AZL (AZL, Mendix, Bizzomate en o.a. ING)
AZL, pensioenuitvoerder voor vijftig pensioenfondsen en vijfduizend werkgevers in Nederland, heeft een innovatieve pensioenplanner ontwikkeld met het low-code platform van Mendix. De planner is onderdeel van de portal die 1,5 miljoen pensioendeelnemers real-time inzicht geeft in hun pensioenopbouw en maakt het doorvoeren van veranderingen in de persoonlijke situatie of wet- en regelgeving eenvoudiger. Daarnaast zorgt het voor vlotte en transparante communicatie.
16.00 uur: Programma Centralisatie ARM (C-ARM) (Zeven regionale netbeheerders, EDSN en CGI)
Alle zeven regionale netbeheerders maken gezamenlijk gebruik van één centrale toepassing voor het uniform en centraal verwerken van allocatie, reconciliatie en meetdata (C-ARM). Het transporteren, toekennen en afrekenen van energiestromen wordt daarmee beter op de veranderende markt afgestemd. Niet eerder hebben de regionale netbeheerders, EDSN en CGI zo intensief, grootschalig en constructief met elkaar samengewerkt. Het succesvol afronden van programma C-ARM wordt dan ook wel gezien als een huzarenstukje.
16.15 uur: Implementeren SAP S/4 Hana via greenfield-methode (ProRail, SAP en Accenture) (onder voorbehoud van deelname/toezegging ProRail)
In plaats van een oud huis elke keer te herstellen, is het soms beter het af te breken en van de grond af opnieuw op te bouwen. Hetzelfde geldt voor het implementeren van een SAP S/4 Hana-systeem. Hoewel het aanpassen van een bestaand systeem minder afschrikwekkend lijkt, maakt de greenfield-methode – beginnen vanaf het begin – een einde aan oude inefficiënties en resulteert in een toekomstklaar systeem op basis van een gestandaardiseerd proces. Spoorwegbeheerder Prorail besloot het op deze manier te doen. Het bedrijf gebruikt zijn SAP-systeem voor de inkoop, de financiële administratie, rapportage en besluitvorming.
16.30 uur: Optimus: IHC’s Condition Monitoring Portal (IHC, Bizzomate en Mendix)
Om hun maritieme uitrusting op schepen over de hele wereld te beheren, zet Royal IHC condition monitoring (CM) services in. Hiermee kan het bedrijf de toestand van klantapparatuur in real-time kan volgen en informatie kan extraheren om inzicht te krijgen in de status van de machines. Door middel van verschillende meettechnieken, zoals trilling of temperatuur, kunnen indicaties van storingen gesignaleerd worden. Royal IHC heeft ingezet op verbetering van condition monitoring services. Tijdens klant validatiesessies kwamen enkele concrete punten naar boven. Het bedrijf besloot een digitale CM-oplossing te bieden die deze punten zou adresseren en toekomstbestendig zou zijn om uitbreiding voor nieuwe initiatieven of oplossingen mogelijk te maken. Binnen acht weken ontwikkelde Royal IHC samen met Bizzomate Optimus.
16.45 uur: Afronding
Om hun maritieme uitrusting op schepen over de hele wereld te beheren, zet Royal IHC condition monitoring (CM) services in. Hiermee kan het bedrijf de toestand van klantapparatuur in real-time kan volgen en informatie kan extraheren om inzicht te krijgen in de status van de machines. Door middel van verschillende meettechnieken, zoals trilling of temperatuur, kunnen indicaties van storingen gesignaleerd worden. Royal IHC heeft ingezet op verbetering van condition monitoring services. Tijdens klant validatiesessies kwamen enkele concrete punten naar boven. Het bedrijf besloot een digitale CM-oplossing te bieden die deze punten zou adresseren en toekomstbestendig zou zijn om uitbreiding voor nieuwe initiatieven of oplossingen mogelijk te maken. Binnen acht weken ontwikkelde Royal IHC samen met Bizzomate Optimus.
Jury en beraad
Het juryteam op 8 april kent de volgende leden:
- Ruud Mulder, presales lead account Systems Engineers (Local & Central Government) bij Dell (juryvoorzitter)
- Bryan Croes, cto Cloud T-Systems Nederland (technische aspecten)
- Gert-Jo van der Heijden, executive service delivery manager bij Cegeka (opdrachtgeverschap)
- Eric Hoefman, managing partner bij EntrD (bedrijfskundige aspecten)
- Leendert Hinds, projectmanager bij Tata Steel Europe (projectmanagement)
Ieder lid van het juryteam heeft een eigen rol en beoordeelt de tien kandidaten op technische aspecten, projectmanagement, bedrijfskundige aspecten en opdrachtgeverschap. Het juryberaad vindt digitaal plaats en is toegankelijk voor mensen die de sessies graag bij willen wonen. Door een mail naar de redactie te sturen kan de link worden opgevraagd waar via het juryberaad te volgen is.