De Tweede Kamer hoeft de broncode van de Debat Direct-app niet te openbaren. Dit stelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in het hoger beroep dat door vrije-softwareactivist Jos van den Oever tegen de Tweede Kamer was aangetekend.
Het beroep is gisteren middels een uitspraak afgewezen. ‘Burgers kunnen de werking van de app niet controleren en de app is verder alleen te installeren op de iOS- en Android-platformen’, reageert Van den Oever in een mail aan Computable. In de aanloop naar de zitting was vastgesteld dat de broncode feitelijk grotendeels openbaar is: deze kan als ‘source map’ worden gedownload van de website van de Tweede Kamer.
De Raad van State zegt dat het juridisch onnodig is de broncode openbaar te maken. Daarmee bevestigt de Raad een uitspraak van het gerechtshof van vorig jaar. Die stelde voerde aan dat voor openbaring geen juridische basis was. Van den Oever verwees eerder naar de Wet hergebruik van overheidsgegevens (Who), waarin staat dat overheidsinformatie wel openbaar moet worden gemaakt. De Tweede Kamer valt volgens de Raad echter niet onder die wet. Ook de Web openbaarheid van bestuur (Wob) is niet van toepassing op de Kamer en biedt dus ook geen grond om de code openbaar te maken.
Tweede Kamer aan zet
Van den Oever noemt de uitspraak teleurstellend en onbegrijpelijk, maar legt zich erbij neer. Het is volgens hem nu niet duidelijk of de broncode die op de site te downloaden is, hergebruikt mag worden.
De voorstander van vrije software hoopt dat de Tweede Kamer nu zelf actie onderneemt. In het licht van de bevindingen van het aannemen van de Wet open overheid (Woo), zou het volgens hem consequent zijn als de nieuwe Kamervoorzitter de broncode alsnog openbaar maakt. Elke partij in de Tweede Kamer, die openheid belangrijk vindt, kan hier op aandringen. ‘Kamerleden hebben vaak kritiek op gebrekkige transparantie van de regering en Big Tech, maar die kritiek is weinigzeggend als de Kamer zelf niet transparant is.’
Debat Direct-app
Met de app Debat Direct zijn besprekingen in de Tweede Kamer te volgen. Van den Oever verzocht de Tweede Kamer om de broncode van de app openbaar te maken. Door publicatie van de broncode zouden andere overheden gebruik kunnen maken van de app, stelt hij. Tevens zou de iOS- en Android-app dan op andere apparatuur beschikbaar kunnen komen.