Het productieproces verbruikt veel hulpbronnen, zoals traditionele nutsvoorzieningen, technische gassen, oliën of vetten. Bovendien is er in verband met een continu verbruik van verschillende apparaten een permanente bewaking van de nutsvoorzieningen nodig om het verbruik te kunnen optimaliseren. Heeft u hetzelfde probleem in uw bedrijf? Download ons gratis whitepaper (in Engels) en leer meer over de gegevens, uitdagingen en oplossingen die hiermee verband houden.
Volgens de Amerikaanse Energy Information Administration (Energie-informatiebeheer) verbruikt de industrie ongeveer 54% van de energie die op wereldschaal wordt geproduceerd. Het type en de intensiteit van de gebruikte brandstoffen varieert afhankelijk van de regio, het niveau en de structuur van de bedrijfsactiviteit en de technologische ontwikkeling. Bovendien wordt energie in de industrie voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals montage, verwarming, koeling, verlichting, airconditioning en verwarming van gebouwen. Het valt niet te ontkennen dat dit een belangrijke kostenpost voor bedrijven is.
Hoe werkt de Slimme Meter?
Deze oplossing maakt het op afstand uitlezen van meters voor water, gas, verwarming en elektriciteit mogelijk, evenals van gespecialiseerde nutsvoorzieningen zoals industriële gassen. Het biedt de mogelijkheid om in een vroeg stadium onregelmatigheden zoals lekken, sabotage en beveiligingsalarmen op te sporen. Het zorgt ook voor verlaging van de bedrijfskosten en de automatisering van netwerkbeheer en -onderhoud.
Implementatie vereist alleen de installatie van kleine apparaten (zoals Comarch M-Bus – NB IoT Gateway) die gegevens van meters verzamelen op gespecificeerde intervallen en deze vervolgens, met behulp van gestandaardiseerde protocollen voor gegevensoverdracht naar het IoT-cloudplatform (Comarch IoT Platform of externe systemen) versturen waar ze worden verzameld, verwerkt en geanalyseerd.
Waarom zou u in Slimme Meters moeten investeren?
Hieronder staan slechts enkele voordelen van slimme meters voor de industrie:
– Men kan snel en eenvoudig monitoren hoeveel energie een bedrijf op een bepaald moment verbruikt.
– Men kan nagaan wanneer en hoe een bedrijf de meeste energie verbruikt en welk tarief het beste aansluit bij deze behoefte.
– Verspilling wordt geëlimineerd dankzij vroegtijdige opsporing van onregelmatigheden.
– Het budget wordt berekend op basis van reële cijfers, met facturen op basis van werkelijk verbruik, niet op basis van schattingen van de leverancier.
– Automatische berekening/facturatie betekent automatisering van service wat zorgt voor enorme tijdwinst.
– Er wordt gezorgd voor een constante bewaking van het niveau van technische voorzieningen waardoor het risico op plotselinge uitval wordt geminimaliseerd.
– Het energieverbruik en dus de uitstoot van kooldioxide wordt verminderd waardoor er lagere verbruikskosten zijn.
Komt er een revolutie aan?
Alle prognoses geven aan dat de vraag naar nutsvoorzieningen de komende jaren zal blijven groeien, wat de optimalisatie van het verbruik van nutsvoorzieningen in ondernemingen nog belangrijker maakt. Volgens het McKinsey rapport met de titel “The Digital Utility: new challenges, capabilities and opportunities” zorgt digitalisering van de verbruikswaarden van nutsvoorzieningen onder meer voor een verlaging van de bedrijfskosten tot 25% en een verhoging van de efficiëntie van nutsbedrijven met 20%-40% als het om veiligheid, betrouwbaarheid en klantrelaties gaat.
Slimme meetsystemen die het IoT-concept gebruiken, zijn de toekomst van de industrie. Vanwege de voordelen die ze bieden, worden ze steeds populairder bij bedrijven. Experts voorspellen dat ze binnenkort een belangrijke rol zullen spelen in de revolutie in het gebruik van productiehulpprogramma’s.
Wilt u meer weten over het optimaliseren van het verbruik van nutsvoorzieningen in de productie?
Download ons gratis whitepaper (in Engels) met gegevens en kant-en-klare oplossingen.
Lees meer over slimme meters voor de industrie.
Bekijk de implementatie van het toezicht op het verbruik van nutsvoorzieningen in een Zwitsers productiebedrijf.
Download casestudy (in Engels) – Slimme Meters voor industrie bij Louis Ditzler AG