Overstappen naar de cloud is meer dan even de spullen oppakken en verhuizen. Het speelveld in de cloud is anders dan in de serverruimte op locatie (on-premise). Dit betekent dat u met nieuwe factoren rekening moet houden. Maar óók dat sommige pijnpunten van on-premise geen rol meer spelen.
Bij een overstap naar de cloud is het belangrijk om goed na te denken over de volgorde waarin u applicaties naar de cloud brengt. Als u dit slim aanpakt, leert u gaandeweg het speelveld in te richten en de lijnen uit te zetten zonder dat uw bedrijfscontinuïteit in gevaar komt.
Als u simpelweg uw huidige on-premise omgeving kopieert naar de cloud, zal de overstap meevallen. Anders wordt het als u van scratch af aan een totaal nieuwe omgeving opzet in de cloud. U behoudt in dat geval uw on-premise omgeving, en bouwt stuk voor stuk de onderdelen om naar equivalenten in de cloud. U gaat tegen inrichtingsvraagstukken aanlopen waar u goed over na moet denken.
Een paar regels code
Een voorbeeld is de aanschaf van een saas-oplossing die uw oude crm vervangt. Cloud-aanbieders bieden allerlei diensten die u naar gebruik kunt afnemen en betalen. Het uitrollen van deze diensten is met een paar regels code gerealiseerd. Waar u vroeger een ruimte had met draaiende servers, backup-tapes en batterijen voor de noodstroom, is dit nu allemaal verdwenen. Waar vroeger het speelveld min of meer te vinden was in een ruimte van vier bij vier, is het nieuwe speelveld ongelimiteerd. Voor de aanschaf van nieuwe serverruimte hoeft u geen investeringsvoorstel meer in drievoud in te leveren bij de hoogste baas, het is simpelweg met een druk op de knop geregeld en wordt naar gebruik betaalt.
Het is de vraag of u deze ruimte onbeperkt wilt aanbieden aan uw ontwikkelteam. Zijn er kaders nodig in de cloud, of laat u uw ontwikkelaars naar hartenlust uw bedrijfscreditcard opbranden? Ontwikkelaars willen graag de ruimte hebben om diensten te kunnen uitrollen met bijbehorende accounts zonder alles aan te hoeven vragen. Tegelijkertijd wilt u de kosten niet uit de hand laten lopen en wil niemand dat de beveiliging van uw gegevens te wensen overlaat.
Overstappen naar de cloud heeft niet alleen impact op it
Het is goed te beseffen dat de rolverdeling binnen en tussen uw ontwikkelteams verandert door de introductie van de cloud. De transitie naar de cloud is daarmee ook een organisatieverandering geworden waarbij u rollen en verantwoordelijkheden opnieuw moet definiëren. Het moderne ontwikkelwerk is – ten opzichte van het traditionele ontwikkelwerk – uitgebreid met een aantal nieuwe kennisgebieden. Kennisgebieden zoals beveiliging, netwerkvraagstukken, kosten en nieuwe mogelijkheden. Voor een aantal collega’s een ware verademing, voor anderen een gebied waar ze liever bij wegblijven. Het is aan u de taak om te zorgen voor een duidelijk speelveld waarop het nieuwe spel is te spelen.
Nu zelfs een harde schijf niets meer is dan een regel code, is een goede scheidsrechter geen overbodige luxe. Iemand die het spel vloeiend laat verlopen, maar ook optreedt als er een overtreding plaatsvindt. De cloud biedt hiervoor de mogelijkheden. Maak hier gebruik van. Voeg de juiste spelers aan uw team. Dit werkt prettig, zowel voor de ontwikkelaar als voor uw nachtrust.
Drie tips om de overstap in goede banen te leiden
Het goede nieuws is: u bent niet de eerste die een overstap naar de cloud maakt. Dankzij alle organisaties die u voorgingen is duidelijk geworden welke aanpak u hierin wel, en juist niet moet kiezen. De belangrijkste lessen zijn::
- Begin met het overzetten van eenvoudige applicaties
De overstap naar Office 365 bijvoorbeeld heeft relatief weinig impact op uw organisatie, maar laat uw medewerkers wel alvast kennismaken met de mogelijkheden die de cloud biedt, bijvoorbeeld op het gebied van samenwerken.
- Migreer daarna uw data warehouse naar de cloud
Business intelligence (bi) is de ideale opvolger om over te zetten naar de cloud. Bi en data-warehousing zijn een laagrisico maar hoogwaardig voor uw bedrijfsprocessen. Bovendien passen de kenmerken van data-warehousing perfect bij de cloud-infrastructuur. Data-warehousing heeft over het algemeen namelijk veel opslag nodig en verlangt periodieke in plaats van continue computerkracht (piekbelasting). Aangezien u bij de cloud voor gebruik betaalt, is dit een perfecte casus om de eerste echte stappen te zetten naar de cloud.
- Migreer de kernapplicaties (erp, wms, tns, etc.)
U zult in stap één en twee veel kennis opdoen van de mogelijkheden van de cloud en de bijbehorende kostenstructuur, zonder dat u direct uw kritieke bedrijfsprocessen hoeft over te zetten naar de cloud. Met de opgedane kennis kunt u daarna goed overwogen keuzes maken voor de kritieke bedrijfsprocessen. Inclusief het aanbrengen van de lijnen en de juiste inrichting van de belangrijkste spelers op dit speelveld.
Een harde schijf is GEEN code maar een datadrager waarvan het eigendom nog weleens bepalend is voor de portabiliteit van de data. Naturlijk kun je met code de logische toegang tot data veranderen maar er zijn juridische aspecten die beperkingen opleggen aan de landingsrechten van data. Zoals dat er ook verplichtingen zijn aangaande het bewaren van bepaalde data en zelfs ‘cloud native’ spelers komen tot conclusie dat het voordeliger is om eigenaar van de datadragers te blijven, de hybride cloud zorgt er namelijk voor dat je data niet ‘gegijzeld’ wordt als je creditcard geblokkeerd wordt. Er is namelijk geen netneutraliteit zoals we enkele maanden geleden zagen toen Parler een nieuw onderkomen moest zoeken.
Hierboven staat een nogal luchtig beeld van migratie naar een publieke cloud. Wat men op (gehuurde) locaties heeft aan (gehuurde) servers en andere on-premise systemen, is meestal in vele jaren gegroeid. Het behelst doorgaans meer dan correct is gedocumenteerd. Als je niet precies weet wat er vervangen of verbeterd moet worden door cloud services, dan duurt de transitie langer en zijn de kosten ook hoger dan de cloud aanbieder jou heeft voorgespiegeld. Ook als je slechts de huidige on-premise omgeving zo veel als mogelijk 1 op 1 naar de cloud gaat kopiëren, dan nog moet je steeds eerst veel huiswerk doen. Je moet weten waar de gegevens komen te staan en onder welk recht deze dataopslag valt, wat de nieuwe mogelijkheden zijn van de back-up / back-up test / restore en archivering, hoe de uitwijk, de beveiliging en de monitoring is geregeld, wat de nieuwe afhankelijkheden zijn met de aanbieder, wat de overstapmogelijkheden en –kosten zijn bij een exit, enz. Bij een omvangrijk en complex contract moet je een jurist inhuren met specifieke kennis van cloud contracten en eventuele buitenlandse wetgeving.
De shared responsibility afstemmen met een (cloud) provider, is ook een puntje waar het mis kan gaan. Overdreven gesteld; een misverstandje, een vinkje verkeerd, een paar belangrijke regels code weg, een stuk van je beveiliging weg, je virtuele schijf of – server weg, je data weg, je omzet weg. Bij grote cloud gebruikers in de VS had 4 op de 5 bedrijven in een periode van anderhalf jaar met één of meerdere cloud lekken te maken. Dus denk ook na hoeveel ICT-ers je bedrijf moet aanhouden om grip te houden en ook achteraf blij te kunnen zijn met een migratie.
Eens me de luchtigheid; met name het stukje over de kosten vind ik wel bijzonder. Ik hoef dan misschien geen investeringsvoorstel in drievoud meer in te leveren, maar als ik met die druk op de knop een upgrade van mijn omgeving kan realiseren dan lijkt mij dat daar ook een prijskaartje aan hangt. Het is dan misschien wel betalen naar gebruik, maar die extra kosten zal ik nog steeds moeten kunnen verantwoorden naar de hoogste baas
@oudlid
Een harde schijf is een datadrager, en geen regel code.
Wat de schrijfster van dit artikel natuurlijk bedoelt, is dat je met een simpele regel code een paar GB of TB aan opslagcapaciteit aan je datalake hebt toegevoegd.
@allen
Het voordeel van de cloud is niet dat het goedkoper is dan on premise, maar dat het flexibeler is. Je kunt in de cloud klein beginnen, en the sky is the limit (als er maar rek in die credit card zit), bij een on premise oplossing moet je meteen al rekening houden met waar je naar toe wil, dus moet je niet te klein beginnen.
En eenmaal in de cloud ben je nog niet klaar. Je eerste poging werkt misschien wel, maar is niet ideaal, het kan beter, efficiënter of goedkoper, want al doende leer je meer van de cloud, dus komt er een poging 2 en waarschijnlijk ook 3. En dan hebben we het nog niet over zaken als AVG, het maakt mogelijk uit of je bv klantgegevens op een schijf in je kantoorpand hebt of ergens in de cloud met Amerikaanse roots op een schijf in de EU of VS of …
@Frank,
In tegenstelling tot veel van zijn reacties is die van oudlid nu toch heel duidelijk over die harddisk. Gegarandeerde exclusieve toegang tot de data is hier relevant en dan helpt het dat je eigenaar bent van harddisk en locatie.
Frank Heikens,
Ik weet wat Janine Tessa Margaretha de Vor bedoelt en ik wijs daarom op de Wet bescherming bedrijfsgeheimen want het – zonder grondige classificatie – naar de publieke cloud brengen van je bedrijfsdata is geen redelijke maatregel om je bedrijfsgeheimen te beschermen tegen onrechtmatige gebruikmaking van derden. Bedrijfsspionage is tenslotte het verdienmodel van de cloud want door observatie en onderzoek kun je rechtmatig bedrijfsgeheimen verkrijgen, het recht op reversed engineering.
Tenslotte gaat de commerciële race naar het putje niet om de prijzen maar is het een strijd om de marges, efficiëntie gaat om het maximaliseren van je resultaat met een minimale inspanning op je resources. En die resources betreffen niet alleen de servers want twee keer mis schieten om één keer het doel te raken is niet erg efficiënt en kan er zelfs toe leiden dat je uiteindelijk de winst in rode cijfers moet schrijven. De prijs van organisatorische veranderlijkheid drukt als OpEx op het bedrijfsresultaat want de cloud is geen doel maar een middel.