De politie wil de komende vier jaar 460 hoogopgeleide ict’ers werven. Om die voltijdmedewerkers binnen te halen, vraagt de organisatie aan het kabinet om driehonderd miljoen euro extra te investeren in de doorontwikkeling van cyberbestrijding en digitalisering bij de politie. Ook moet er een loopbaantraject komen om ict’ers eenvoudig te laten overstappen binnen de veiligheidssector. Bijvoorbeeld van de politie naar defensie of inlichtingendienst AIVD.
Dat staat in een bericht dat de politie afgelopen vrijdag deelde. ‘Nu de samenleving in rap tempo digitaliseert en burgers steeds meer online zijn, neemt cybercriminaliteit alsmaar toe.’ Om aansluiting te houden bij de sterk digitaliserende maatschappij, zet de politie ‘alles op alles’ om zich de komende jaren te versterken met honderden nieuwe ict-deskundigen.
Dat is geen eenvoudige klus. De politie concurreert met bedrijven die vaak veel hogere salarissen bieden. Dat verschil in salaris weerhoudt ict’ers er vaak van om voor de politie aan de slag te gaan. De vraag is dan ook wat de politie daar tegenover kan zetten. Volgens Theo van der Plas, programmadirecteur digitalisering, springt de politie er op een aantal punten uit. ‘Het is betekenisvol werk. Maatschappelijke betrokkenheid leeft in de volle breedte van de samenleving, en dus ook bij ict’ers’, meent hij. ‘Geld is niet de belangrijkste drijfveer bij het kiezen van een baan. Een groot aantal collega’s die vanuit de ict-branche bij ons is komen werken, doet dat vanuit de overtuiging dat ze iets bij willen dragen aan de maatschappij.’
Hacken
Van der Plas benadrukt dat op vakinhoudelijk gebied veel meer kan bij de politie dan bij een regulier bedrijf. ‘Denk aan hacken of in grote hoeveelheden data in beslag nemen, handelingen die bij een doorsnee ict-bedrijf ondenkbaar zijn.’ Als voorbeelden noemt hij de hacks op de versleutelde berichtendiensten Sky ECC en Encrochat. ‘Daardoor kon de politie maanden lang (live) meekijken met de communicatie tussen criminelen, wat een schat aan informatie opleverde. Bevoegdheden die alleen voor de politie zijn weggelegd, maken het werk spannend en uitdagend.’
Er wordt ook gewerkt aan een loopbaantraject waarin de veiligheidssector als een front optrekt en een overstap tussen politie, defensie en inlichtingendiensten eenvoudiger wordt. ‘Daardoor heb je niet direct meer mensen, maar houd je ze wel langer binnen, met een schat aan ervaring’, stelt Van der Plas.
Een andere poging om ict’ers warm te draaien voor een rol binnen de politie is Operatie Volt, waarbij de politie in samenwerking met defensie en technologieplatform Tweakers afgelopen weekend een inkijkje gaf in cybersecurity en de bestrijding van cybercrime. Aan dat evenement namen zo’n tweeduizend belangstellenden deel. Onder die groep zijn potentiele nieuwe medewerkers.
Vrijwilligers
De politie heeft al langer moeite met het vinden van hoogopgeleid ict-personeel. In 2018 werd er ook ingezet op werving. Daarnaast werden de banden aangehaald met het bedrijfsleven om samen op te trekken tegen cybercriminelen. Ook experimenteerde de politie met programma’s waarbij ict’ers zich vrijwillig inzetten.
Ook in 2018 was het verschil in salaris tussen de politie en bedrijven vaak een struikelblok. In een Computable-artikel over een voorgaande wervingsronde voor ict’ers, merkt een Computable-lezer op dat het salaris voor een architect information security (bij de politie tussen de 3800-5400 euro per maand) in de markt tussen de 1500 en 3000 euro hoger ligt.
Vacatures
Op dit moment telt de politie zo’n 3300 ict’ers. Dat gaat zowel om opsporingsfuncties als ondersteunende ict-functies voor de bedrijfsvoering van de politie.
Er zijn ruim vijftig openstaande ict-vacatures bij de politie, waarvan tien in het vakgebied opsporing. De overige veertig zijn ict-functies op het vlak van applicatieontwikkeling, beheer en data-analyse.
Bekijk hier de vacatures op de wervingssite: ‘Zonder it’ers zijn we nergens’ van de politie.