Europese technologie mag niet door autoritaire regimes worden aangewend om de eigen bevolking te onderdrukken. Het Europese Parlement heeft daarover zijn 'regelgeving voor tweeërlei gebruik'. Immers, apparaten zoals drones maar ook bepaalde computertechnologie zijn zowel voor civiele als militaire doeleinden in te zetten.
De nieuwe verordening focust op nieuwe technologische ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld cybersurveillance-technologie. De tekst komt er op initiatief van de Europese Piratenpartij. ‘Zoals in het geval van de protesten in Wit-Rusland vorig jaar’, zegt Markéta Gregorova van de Piratenpartij. ‘Daar gebruikte president Loekasjenko deep-packet inspection-technologie in om internetdiensten te beperken en zo de communicatie voor betogers te bemoeilijken. Nu is een dergelijke dreiging te beoordelen en de uitvoer van technologie te beperken.’
De nieuwe wet bevat uitvoercontroles voor bewakingstechnologie, due diligence-verplichtingen voor nationale overheden en transparantiebepalingen over welk soort tech er wordt uitgevoerd en naar welk land. Dat moet het voor journalisten of activisten gemakkelijker maken om na te gaan welke goederen naar waar worden geëxporteerd. De Piratenpartij noemt het Duitse bedrijf FinFisher, dat software voor smartphone-controle uitvoerde naar Turkije, Daar werd het ingezet om de oppositie te onderdrukken en was het alleen door speurwerk te ontdekken.