Amsterdam, Den Haag en Rotterdam prijken wederom op de lijst van slimste steden ter wereld, en wel op plekken 9, 28 en 29, alle drie hoger dan vorig jaar. Op de Smart City Index neemt Singapore de eerste plaats in, gevolgd door Helsinki en Zürich. Voor de index werden wereldwijd ruim honderd steden beoordeeld op slimme toepassing van technologie.
Het is voor de tweede maal dat een samenwerkingsverband van onderzoeksorganisaties onder leiding van de Zwitserse IMD Business School de Smart City Index uitbrengt. Op de lijst staan ruim honderd steden. De onderzoekers beoordelen deze op factoren die iets zeggen over de stedelijke innovatiekracht en toepassing van slimme technologie voor inwoners.
Opvallend genoeg stijgen de drie onderzochte Nederlandse steden op de lijst. Amsterdam stijgt van plek 11 naar plek 9, Den Haag klimt van 29 naar 28 en Rotterdam doet het op plek 29 beter dan de 36ste plek van vorig jaar.
Woonruimte en luchtverontreiniging
Vooral in de hoofdstad zijn betaalbare woonruimte en luchtverontreiniging thema’s die de inwoners met voorrang willen zien worden behandeld. De stad scoort laag op de beschikbaarheid van openbare wifi en apps voor informatie over verkeersdrukte en luchtvervuiling. Daarentegen scoort de stad erg goed qua snelheid en betrouwbaarheid van internet.
Den Haag scoort opvallend slecht als het gaat om innovatieve informatievoorziening over zaken als verkeersdrukte, luchtvervuiling en museumticketverkoop. Inwoners blijken ook niet onder de indruk van de it-opleidingsmogelijkheden. Ook in Rotterdam is betaalbare woonruimte een topprioriteit onder de inwoners. De ondervraagden missen gemeentelijke mobiele informatievoorziening over verkeersdrukte, luchtvervuiling en over het starten van een onderneming.
Overheidsstrategie
Dat drie Nederlandse steden in de top dertig van slimme steden ter wereld staan, bewijst dat de overheidsstrategie om te investeren in intelligente oplossingen en technologie zijn vruchten afwerpt, vindt Ruby Hansen. Zij is business development manager bij Atvance Intellect Nederland, een Amsterdams ict-beveiligingsbedrijf. ‘Op dit moment worden de bouwstenen van de ultieme slimme stadsvisie gelegd die de basis vormen voor een intelligente toekomst die de stad, de burger en de economie ten goede zal komen.’
‘Binnenkort kunnen we de buitengewone mogelijkheden gebruiken van 5G, realtime-dataverwerking, dataopslag, data-analyse en automatisering’, vervolgt Hansen. ‘Die kunnen het potentieel van kunstmatige intelligentie, machine learning en deep learning benutten om alles te transformeren, van nutsvoorzieningen en verkeer tot het creëren van de zelfherstellende stad.’
Het blijft onduidelijk waarom het team in Nederland enkel kijkt naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Andere steden, zoals Utrecht en Eindhoven, scoren op vergelijkbare internationale lijsten minstens even hoog. Brussel is de enige Belgische stad die in de Smart City Index voorkomt. De metropool prijkt op plek 60.