De redactie van Computable heeft tien ict-projecten in de zorg aangewezen om zich donderdag 1 april te presenteren aan de jury van de Computable Awards 2021. De helft van de projecten sleept een nominatie in de wacht. De winnaar in de categorie Zorgproject wordt aan het eind van het jaar bekendgemaakt.
Onder de kandidaten zijn zorginstellingen als Radboudumc, UMCG, Bravis ziekenhuis, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Tergooi ziekenhuis. Ook zijn er projecten als een interactieve digitale dame, een 3D-simulatiegame, een exoskelet en een project waarin ambulances veiliger onderweg zijn.
Top 10
Een voordracht werd gedaan op basis van een projecttype: cloud en infrastructuur, software en innovatie. Computable heeft in totaal 72 projecten door zijn expertpanel laten beoordelen waaruit de volgende top tien is geselecteerd om op 1 april 2021 in de middag zichzelf te presenteren (onder voorbehoud van wijzigingen):
13.30 uur: PRESCRIP-TEC (Global Health Unit van het UMCG, Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en o.a. Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC))
Onlangs heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een mondiale strategie gelanceerd om baarmoederhalskanker de wereld uit te helpen. Het PRESCRIP-TEC-onderzoek ontwikkelt een combinatie van een HPV-zelfstest en screening met behulp van kunstmatige intelligentie om baarmoederhalskanker sneller en makkelijker te ontdekken. De Global Health Unit van het UMCG heeft de leiding van het project, het LUMC is als een van de medische centra bij het project betrokken.
13.45 uur: BIGPICTURE (Radboudumc, als onderdeel van een Europees consortium)
Een Europees consortium, bestaande uit Europese onderzoekscentra, ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven, is gestart met de ontwikkeling van de grootste pathologie-database. Die database moet de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in de pathologie gaan versnellen. Het zes jaar durende project BIGPICTURE wordt gecoördineerd door wetenschappers en onderzoekers van het Radboudumc en moet een nieuw tijdperk voor de pathologie inluiden.
14.00 uur: CAD4COVID-CT (Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en Thirona)
Zorgverleners in CWZ krijgen met behulp van een nieuw computerprogramma voortaan beter inzicht hoeveel longweefsel is aangetast van patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Het hiervoor ontwikkelde computerprogramma CAD4COVID maakt berekeningen over de mate van aantasting op basis van de CT-scan van de longen.
14.15 uur: Tante Co (Tante Co, o.a. bij Woonzorgcentrum de Beyart in Maastricht en Zorgcentrum Cordaan)
Tante Co is een interactieve digitale dame die met ouderen in verzorgingstehuizen kan praten. Het idee voor Tante Co is al voor de coronacrisis ontstaan, maar de interactieve zuil bewijst juist in deze tijd zijn waarde. Tante Co is coronaproof en biedt ouderen naast gezelschap ook een stem om hun voorkeuren, wensen en eventueel ongenoegen kenbaar te maken. Daarnaast kunnen ouderen ook spelletjes spelen met Tante Co. De interactieve zuil staat inmiddels bij Woonzorgcentrum de Beyart en Zorgcentrum Cordaan.
14.30 uur: Slimme pleister (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis)
De meetwaarden die de ‘slimme pleister’ registreert, worden in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) nu automatisch toegevoegd aan het elektronisch patiëntendossier (epd) van de betreffende patiënt. Dit betekent een verlichting van de werkdruk voor de verpleegkundigen van het ETZ die de gegevens tot nu toe nog handmatig moesten invoeren. Het ETZ is een van de eerste Nederlandse ziekenhuizen dat de slimme pleister rechtstreeks aan het epd koppelt.
14.45 uur: Pauze
15.00 uur: Project MARCH (TU Delft en Salure)
Voor de bouw van een gloednieuw exoskelet gaat Project MARCH een samenwerking aan met Salure. Door slim gebruik te maken van data en software, komt een rolstoelvrije toekomst steeds dichter bij. Project MARCH is een non-profit team met studenten van de TU Delft dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van een innovatief exoskelet.
15.15 uur: Ambulances veiliger onderweg door koppeling LSIV met C-ITS platform (Ambulancezorg Nederland (AZN), CityGIS en Be-Mobile)
Ambulancezorg Nederland (AZN) ontwikkelt in samenwerking met Be-Mobile een eigen innovatief C-ITS platform. Dit platform zorgt ervoor dat slimme verkeerslichten ambulances groen licht en daarmee een veilige doorgang over een kruispunt kunnen geven. Daarnaast worden weggebruikers tijdig gewaarschuwd dat een ambulance nadert, zodat zij hierop kunnen anticiperen. Om tot C-ITS te komen heeft CityGIS gedurende twee jaar gewerkt aan Landelijke Server Incidenten & Voertuigen voor de koppeling met het platform.
15.30 uur: Hersenbloedingen ontdekken met AI (Bravis ziekenhuis en Aidoc)
Radiologen van het Bravis ziekenhuis hebben met succes ai-software getest die helpt bij het ontdekken van hersenbloedingen. Het programma van Aidoc ‘kijkt’ mee met de radiologen en geeft een melding wanneer een afwijking ontdekt wordt. Tijdens de testperiode heeft de AI-software 1300 CT-scans beoordeeld. Daarbij heeft het programma niet een bloeding gemist.
15.45 uur: 3D simulatie game CareUp (Medical Groep)
Hoe gebruik je een injectienaald om te vaccineren? Steeds meer verpleegkundigen oefenen deze behandeling nu met de 3D-simulatiegame CareUp. Dit is een nieuwe app die verpleegtechnische handelingen in de thuiszorg, verpleeghuizen, het ziekenhuis en op scholen nabootst. Ook voor het grootschalig vaccineren tegen het coronavirus biedt CareUp dus een oplossing
16.00 uur: EmmaCOPD (Tergooi ziekenhuis, huisartsen en fysiotherapiepraktijken in de regio Gooi en Vechtstreek en Medicine Men)
Het op afstand monitoren en begeleiden van COPD-patiënten met behulp van e-health toepassingen is een bestaande ontwikkeling die onder druk van de coronacrisis een vlucht genomen heeft. Huisartsen in de regio Gooi en Vechtstreek doorlopen samen met fysiotherapiepraktijken en ziekenhuis Tergooi de pilot EmmaCOPD. Dit is een e-health toepassing om COPD-patiënten op afstand te begeleiden en vroegtijdig zogenoemde longaanvallen te herkennen.
Jury en beraad
Het juryteam op 1 april 2021 kent de volgende leden:
- Bart van der Mark, head of Banking & Insurance Benelux en Nordics bij Atos (juryvoorzitter / projectmanagement)
- Lejo Duivenvoorde, managing partner bij Reynolds en associate head of Digital bij EDM (opdrachtgeverschap)
- Natascha van Duuren, it-, ie- en privacyadvocaat en partner bij De Clercq Advocaten Notarissen (juridische zaken / privacy)
- Huub Hillege, zelfstandig principal databaseconsultant (technische aspecten)
- Gershon Janssen, solutions architect bij SkyTeam en chair en member Bin de bard of directors van Oasis (bedrijfskundige aspecten)
Ieder lid van het juryteam heeft een eigen rol en beoordeelt de tien kandidaten op technische aspecten, projectmanagement, bedrijfskundige aspecten en opdrachtgeverschap. Het juryberaad vindt digitaal plaats en is toegankelijk voor mensen die de sessies graag bij willen wonen. Door een mail naar de redactie te sturen kan de link worden opgevraagd waar via het juryberaad te volgen is.