Het intellectueel eigendom van applicaties, ontwikkeld in de populaire programmeertaal Python, valt voortaan beter te beschermen. Wibu-Systems uit Karlsruhe, leverancier van beveiligingsoplossingen voor software-licentiebeheer, lanceert nieuwe technologie voor de afscherming van programmacode. Hackers kunnen daardoor niet met waardevolle intellectuele eigendommen aan de haal gaan.
Wibu speelt met zijn CodeMeter-technologie in op de hernieuwde interesse voor de inmiddels dertig jaar oude programmeertaal Python. Vooral bij software-ontwikkeltrajecten op het gebied van artificiële intelligentie (ai) en machineleren is Python, het geesteskind van de Nederlander Guido van Rossum, erg populair. Dat komt door het gemak van coderen en de inzichtelijkheid van de programmatuur. Dat laatste heeft als keerzijde dat hackers snel achter de geheimen van de code kunnen komen. Marcel Hartgerink, directeur van Wibu-Systems BV uit Hengelo: ‘Het wordt ze simpelweg te eenvoudig gemaakt.’
Aan die kwetsbaarheid komt een einde met de nieuwe Python-variant van Wibu-Systems’ CodeMeter- technologie. Die stelt ontwikkelaars in staat hun werk in de oorspronkelijke (native) vorm te versleutelen en veilig afgeschermd op te slaan tot het moment van activering. De veel gebruikte hackerstruc van het destilleren van code uit het werkgeheugen van een processor in een bepaald apparaat gaat niet langer op.
Robuust
De nieuwe Python-encryptietechnologie omvat alle robuuste CodeMeter-voorzieningen. Deze variëren van een reeks flexibele licentiemodellen tot oplossingen voor het automatiseren van beveiligingstaken en de mogelijkheid van modulaire afscherming. Individuele stukken code laten zich afzonderlijk versleutelen en in licentievorm gieten. Ontwikkelaars krijgen meer keuzevrijheid bij het ontwikkelen van operationele concepten en de bijbehorende bedrijfsmodellen, inclusief een abonnementsvorm met op afroep beschikbare licenties.
Veel nieuwe ai-systemen zijn gebaseerd op de bouwstenen uit Python-ontwikkelbibliotheken. Denk aan complexe applicaties rond statistische analyse, patroonherkenning, het maken van betrouwbare voorspellingen of associatieve leermodellen. Ontwikkelaars zijn over het algemeen niet erg happig op het beveiligen van dit soort applicaties omdat het nogal wat extra werk kost. Hartgerink: ‘Maar om code te gelde te maken moet je het ook goed afschermen.’