Microsoft gaat eind deze maand weer meer medewerkers op het hoofdkantoor en de campus toelaten. Een jaar lang werkte vrijwel iedereen vanuit huis.
Eerst was dat een verplichting, later werd het thuiswerken aangemoedigd. Op 29 maart gaat Microsoft in Redmond (Washington) en omgeving over op een ‘softe openstelling’. Dat kan omdat de campus daar geheel volgens de regels is ingericht. Een aantal medewerkers, zij het minder dan vroeger, kan veilig op kantoor werken. Microsoft benadrukt dat niemand verplicht is weer op kantoor te verschijnen.
Bovendien krijgen Microsoft-vestigingen in 21 landen de mogelijkheid meer werknemers te laten werken op de kantoren. Topman Kurt DelBene kondigt dat in een blog aan. De verruiming geldt overigens niet voor de Nederlandse vestigingen, aldus een woordvoerster van Microsoft Nederland. De regels van het kabinet en het RIVM laten dat niet toe. Thuiswerken blijft in Nederland de regel. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt daarvan afgeweken.
Blijvertje
DelBene zegt in zijn blog dat Microsoft nadrukkelijk kiest voor een hybride werkplek, een combinatie van thuiswerken en kantoor. Veel werknemers willen zelf een keuze kunnen maken. Het Microsoft-management is ervan overtuigd dat flexibel werken een blijvertje is. Het ’talenten-landschap’ is fundamenteel veranderd. Werken op afstand maakt het mogelijk nieuwe bronnen van talenten aan te boren. Deze talenten ‘uit alle windstreken’ hoeven niet meer naar centrale kantoren te komen en kunnen meer tijd met hun gezinnen doorbrengen.
Anderzijds ziet Microsoft uitdagingen voor het bedrijfsleven. Teams zijn het afgelopen jaar meer in silo’s gaan werken. De contacten met collega’s van andere afdelingen zijn verminderd. Ook digitale uitputting is een reële bedreiging. Uit onderzoek in het bedrijfsleven blijkt dat meer dan veertig procent van alle werknemers wereldwijd overweegt dit jaar van baan te veranderen. Dat maakt een weloverwogen benadering van het hybride werken kritiek voor het aantrekken en vasthouden van divers talent, aldus Microsoft.
Snakt
Bijna driekwart van de werknemers in het bedrijfsleven wil ook in de toekomst de flexibiliteit hebben om op afstand te werken, zo blijkt het onderzoek Work Trend Index dat in opdracht van Microsoft is gedaan onder 30.000 mensen in 31 landen. Tegelijkertijd snakt een kleine zeventig procent naar meer persoonlijke tijd binnen hun teams. Twee derde van de besluitvormers in het bedrijfsleven overweegt kantoren anders in te richten om beter te voldoen aan de eisen die het hybride werken met zich mee brengt.
Opvallend groot is het verschil in opvattingen over de gevolgen van de pandemie. De managers zijn hier veel positiever over dan hun medewerkers. Iets meer dan zestig procent van de ‘leiders’ zegt momenteel lekker te draaien, 23 procentpunten meer dan mensen die geen beslissingen kunnen nemen. Oudere managers ervaren veel minder problemen dan jongeren, vrouwen, frontlinie werkers en mensen die nog aan het begin van hun carrière staan. De onderzoekers van de Work Trend Index vrezen dat veel leiders niet merken hoe moeilijk werknemers het hebben. Verder zijn ze bang dat de hoge productiviteitscijfers een uitgeput personeelsbestand maskeren.