De zes merendeels regionale it-bedrijven die zich begin vorige maand verenigden in Interstellar, hebben hun eerste overname gedaan. De groep lijft ict-dienstverlener DataByte uit Steenbergen in. Het is niet bekend hoeveel de club onder leiding van it-ondernemer Maarten van Montfoort betaalt voor het bedrijf.
DataByte werd in 1987 opgericht en groeide uit tot een it-speler in Zuidwest-Nederland met vestigingen in Steenbergen en Berkel en Rodenrijs. Het bedrijf, waar zo’n 85 it-specialisten werken, stelt 450 klanten te hebben met name in de zorg, maakindustrie, zakelijke dienstverlening en het mkb. Als onderdeel van Interstellar hoopt het bedrijf de jaaromzet te verdubbelen naar veertig miljoen en het aantal vestigingen in Zuidwest-Nederland te laten groeien van twee naar zes. De directie van DataByte blijft als bestuur van de Brabantse onderneming aan en participeert in Interstellar.
Eerste wapenfeit Interstelllar
De aankoop van DataByte is het eerste wapenfeit van Interstellar. Het samenwerkingsverband van zes regionale spelers is ontstaan uit het portfolio van Quadrum Capital. Met deze van oorsprong Twentse investeringsmaatschappij op de achtergrond is voldoende kapitaal beschikbaar om een agressieve groeistrategie te realiseren.
Ceo Van Montfoort vertelde in februari aan Computable dat hij verwacht dat binnenkort het zevende bedrijf zich aansluit. Als de vergevorderde onderhandelingen met deze regionale it-dienstverlener rond zijn, zal Interstellar ook buiten het midden van het land actief worden. ‘Witte vlekken’ zijn het noorden en zuidwesten van het land. Ook rond Eindhoven is extra versterking gewenst. Op den duur moet een managed serviceprovider ontstaan die in heel Nederland actief is. Van Montfoort: ‘Nieuwe acquisities zijn te verwachten bij providers die zich richten op de publieke cloud. Bij Interstellar ligt de focus nu op Microsoft Azure. Maar AWS kan daarbij komen.’
Visma-structuur
Interstellar bestaat uit de it-dienstverleners Solimas, Exite ICT en CSN Groep, en specialisten op gebied van cloud en security, te weten Fundaments, DataExpert en Pinewood. Het voornemen is om ook nieuwe niches toe te voegen. Identity and access management zou daar een van kunnen zijn.
De samenwerkende bedrijven blijven onder hun eigen naam opereren. Ze gaan ook zelf de boer op. Interstellar is de paraplu, de holding waarin Quadrum de meerderheid bezit. De resterende aandelen zitten bij de ondernemers. Quadrum geldt als een actieve investeerder maar zit niet in het bestuur van Interstellar. Achter deze investeerder zitten vermogende particulieren en oud-ondernemers uit allerlei sectoren en delen van Nederland.
Qua structuur lijkt Interstellar op Visma, zo vertelde Van Montfoort eerder. Interstellar telt thans ruim vierhonderd medewerkers. Met de specialisten van DataByte erbij, groeit het personeelsbestand naar bijna vijfhonderd medewerkers. Interstellar staat onder leiding van Solimas-oprichter Van Montfoort, cto David Schaap en cfo Remy Cuny.