In 2020 werd in Nederland met 533.000 nieuwe glasvezelaansluitingen in 2020 een record geboekt. KPN NetwerkNL is met ruim 75 procent marktaandeel de grootste leverancier. Maar de telecomgigant krijgt steeds vaker te maken met de landelijk operende partijen Delta Fiber Netwerk, E-Fiber en Primevest/T-Mobile. Kenmerkend voor de concurrentiestrijd: inclusief de eerste maanden van 2021 kochten de grote spelers in totaal ruim 50.000 fiber-to-the-home (ftth)-lijnen van kleinere partijen.
Dat blijkt uit ‘FTTH in the Netherlands 2021‘, het jaarlijkse rapport van Telecompaper. Volgens dit onderzoeks- en mediabedrijf dat zich richt op de telecommarkt zijn er vorig jaar nog nooit zoveel huishoudens voorzien van een glasvezelaansluiting. Eind 2020 waren dat er 3,68 miljoen, zo’n 46 procent van alle huizen in Nederland. In 2021 wordt dit record nog scherper gezet, voorziet Telecompaper.
Uit de studie blijkt verder een toenemende concurrentiestrijd op de ftth-markt tussen vier partijen. KPN NetwerkNL, Delta Fiber Netwerk, E-Fiber en Primevest/T-Mobile. Alle vier de bedrijven groeiden dan in het voorgaande jaar, waarbij aangetekend dat KPN met 78 procent marktaandeel veruit de grootste. Gevolgd door Delta Fiber Netwerk (14 procent), E-Fiber (3 procent) en Primevest/T-Mobile (2 procent).
Consolideren
Dit kwartet is landelijk actief met het uitrollen van nieuwe netwerken. Daarnaast zijn er zeker dertig bedrijven actief op lokaal of regionaal niveau. Sinds vorig jaar is de trend zichtbaar dat kleine partijen het onderhoud en de dienstverlening niet langer volhouden, waarna een verkoop volgt. Inclusief de eerste maanden van dit jaar kochten de grote spelers in totaal ruim 50.000 ftth-lijnen van kleinere partijen.
Daarnaast kocht Delta Fiber een aantal partners in joint ventures uit, waarmee meer dan 100.000 lijnen in volledig eigendom van dat bedrijf kwamen. Telecompaper verwacht een verdere consolidatie van de markt in de komende jaren.
De groei ervan zet ook onmiskenbaar door, ook in de jaren na 2021. Naar schatting staat de teller eind 2025 op meer dan zeven miljoen. Dat betekent dat tegen die tijd zo’n 84 procent van de Nederlandse huishoudens toegang heeft tot glasvezel, aldus Telecompaper.