Softwarebedrijf Afas verhuisde eind 2020 naar een nieuw pand. Dat heeft naast modern ingerichte werkplekken ook een theater, sportzaal, video-studio en wandelpark. Door de lockdown is de officiële opening uitgesteld, maar op speciaal verzoek geeft ceo Bas van der Veldt ons een anderhalvemeterrondleiding. ‘Welkom op de Inspiratielaan 1 in Leusden.’
Wie vanaf de A28 Leusden binnenrijdt, kan het complex en het omliggende terrein niet missen: het AFAS Experience Center. Het gebouw schuin tegenover het oude Afas-kantoor meet van kop tot staart bijna 250 meter en ligt op een ruim stuk grond (44.000 vierkante meter). De uit glas opgetrokken ‘wereldbol’ (25 meter hoog), waarin zich de foyer en tribune van een theater met 850 stoelen bevinden, is een regelrechte blikvanger.
Onder de grond ligt een dubbeldeks parkeergarage. Om het gebouw kronkelt een waterpartij en wandelpark met steigers, zitjes, tafeltennistafels en een sportveld. Op een groene heuvel staat in grote witte letters: AFAS. Hollywood aan de A28.
‘Ik moet mezelf af en toe ook even in de arm knijpen’, vertelt Van der Veldt als hij door het pand loopt. Na jaren van ontwikkelen, bijschaven en bouwen is dit dé plek waar medewerkers en bestaande en potentiële klanten geïnspireerd moeten raken. ‘Het nieuwe clubhuis’, noemt de ceo het. Op een maquette wijst hij aan dat ‘maar’ een vijfde deel van het gebouw is ingericht als kantoorruimte. De rest bestaat uit trainings- en demo-ruimten, een sportzaal, fitnesscentrum, video- en fotostudio, een atrium (voor beurzen, bijeenkomsten en feesten), restaurant, auditoria, theater en foyer. Het gebouw biedt nog ruimte voor groei. Zo is het aantal werkplekken uit te breiden naar 750, mocht dat nodig zijn.
‘Het draait om samenkomen en verbroederen’
‘Hopelijk kunnen we na de zomer open’, zegt Van der Veldt in de sfeervolle koffiebar waar het bedrijf zijn bezoekers ontvangt. Hij had graag gezien dat de ontmoeting-, beleving- en inspiratieplek voor medewerkers, klanten en prospects al volop in gebruik was. Het liep anders. Door de lockdown werken de ruim vijfhonderd medewerkers van Afas voorlopig vanuit huis.
Van der Veldt laat trots de sportzaal zien. De belijning op de vloer is aan te passen via led-strips in de vloerplaten. De ceo, die in 2008 het stokje overnam van zijn vader (Afas-oprichter Ton van der Veldt), blijkt een fervent liefhebber van trefbal. ‘Lekker even die collega raken waar je nog een akkefietje mee had’, grapt de directeur. Hij is ook van plan om hier straks voor of na een belangrijke presentatie even trampoline te springen om ‘te ontladen’.
Op de vraag of zo’n sportzaal nou echt nodig is in het bedrijfspand van een softwarebedrijf antwoordt hij: ‘Natuurlijk is het idioot. Aan de andere kant, waar heb je nog een kantoorpand voor nodig.’ Als de lockdown iets bewezen heeft, dan is het volgens Van der Veldt wel dat we ook prima zonder kantoor kunnen. Maar in de visie van zijn bedrijf is het nieuwe pand juist de plek om ‘te verbroederen en bij elkaar te zijn.’ Hij vervolgt: ‘Dat samenkomen in een vrolijke en prettige sfeer moet ervoor zorgen dat je vervolgens ook op afstand weet met wie je te maken hebt en hoe je het beste met elkaar kunt samenwerken.’
Johan Cruijff
In het restaurant waar het Afas-personeel straks luncht, kunnen zakelijke theaterbezoekers ’s avonds een diner voorgeschoteld krijgen. Het restaurant beschikt namelijk over een professioneel ingerichte keuken. Van der Veldt gaat tijdens de tour kort achter de vleugel zitten, die midden in de eetzaal staat. Hij speelt een deuntje. Daarna met pretoogjes: ‘Deze vleugel is tijdens een mini-concert speciaal ingewijd door pianist Jan Vayne. Gaaf hè?’
We lopen door naar het theatergedeelte. De kluisjes in de garderobe zijn te koppelen aan een qr-code die bezoekers vooraf ontvangen. Het deurtje gaat open zodra de bezoeker zijn mobieltje scant.
In de theaterzaal met 850 stoelen hangt op het podium een 4K-scherm van elf bij zes meter met daarop levensgroot de affiche van ‘14 De Musical’, een theatervoorstelling over Johan Cruijff. Eind september 2021 start hier die voorstelling over de legendarische voetballer. De eerste kaarten zijn verkocht.
Vermaken en inspireren in eigen theater
Afas had in het oude kantoor ook een theater. Daarin pasten 280 mensen. Onder meer bij klantdagen en personeelsbijeenkomsten was die plek een succesnummer. In het theatergedeelte van het nieuwe pand is het allemaal nog iets groter aangepakt. Naast de grote theaterzaal met 850 stoelen zijn er ook vijf auditoria gevestigd. Die zalen voor presentaties en bijeenkomsten hebben een capaciteit van 120 personen (grote zaal), drie zalen waar 57 man in kan en een kleine zaal voor 27 bezoekers.
Feitelijk heeft Afas er naast het kantoor een volledige congres- en evenementenlocatie bij. Geschakeld vormt het geheel het AFAS Experience Center. Maar het kantoorgedeelte en het theater kunnen ook gescheiden worden gebruikt. Het theater heeft een eigen parkeerdek en in- en uitrit van de ondergrondse parkeergarage.
Van der Veldt over het theater: ‘Dit is absoluut niet de kern van ons bedrijf. De kern is het maken van erp-software en dat loopt dusdanig goed dat we kunnen groeien en dit soort dingen erbij kunnen doen om klanten aan ons te binden, te vermaken en te inspireren.’
Megalomaan?
Op de vraag of het niet allemaal een beetje megalomaan geworden is, antwoordt Van der Veldt: ‘Wij geven dit uit liefde terug aan onze medewerkers en klanten. Als waardering voor hen. Bij veel andere bedrijven wordt de winst verdeeld onder een beperkt groepje aandeelhouders. De medewerkers en de klanten krijgen niks.’ Hij is ervan overtuigd dat het pand de beleving gaat bieden die hij voor ogen heeft. Nu moeten alleen de mensen nog naar binnen mogen.
Het geduld van de medewerkers van het familiebedrijf, een hechte groep, wordt behoorlijk op de proef gesteld. Als het straks zover is, dan kan het feest op de energieopwekkende dansvloer losbarsten. De dj-set staat al klaar.