Het merendeel van de programma's van de 37 politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen aanstaande woensdag besteden in meer of mindere mate aandacht aan ict-gerelateerde zaken. Onderwerpen die langskomen zijn de informatiesamenleving, cybercrime, Big Tech en privacy en de economische aspecten van de verdergaande digitalisering. Hoewel er kritiek is op de ondermaatse aandacht aan ict in de politiek, spreken de programma's dat beeld tegen.
Vanuit diverse kanten valt kritiek te beluisteren op hoe politieke partijen omgaan met ict. Zo vindt de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) dat er in de aanloop naar de verkiezingen weinig aandacht is voor dit soort technische zaken. De kennisinstelling ontwikkelde daarom een online-stemhulp die inzicht geeft in de techstandpunten van politieke partijen.
Ook it-architect en oud-hoogleraar Daan Rijsenbrij is teleurgesteld. Hij stelt vast dat ondanks zijn inspanningen en die van anderen om de bedroevende it-situatie bij de overheid onder de aandacht te brengen, het over dit onderwerp muisstil is tijdens de verkiezingsdebatten. Hij hoopt dat tijdens de formatie meer aandacht komt voor een moderne overheid ‘die optimaal gebruik maakt van slimme it en verregaande digitalisering.’
NLdigital analyseerde de verkiezingsprogramma’s van de negen grootste politieke partijen. Volgens de branchevereniging is het opvallendste resultaat de gebrekkige aandacht voor vernieuwing binnen de overheid zelf. Partijen hebben wel ideeën over nieuwe wetgeving of betere regulering rond digitale zaken, maar een visie op hoe de overheid zich beter kan organiseren ontbreekt, met uitzondering van D66.
Computable heeft alle 37 verkiezingsprogramma’s nagelopen en constateert dat ict bij veel politieke partijen toch wel degelijk op de radar staat. Ze wijden er vaak een apart hoofdstuk of paragraaf aan; soms algemeen, soms gekoppeld aan een specifiek onderwerp, zoals digitale rechten, cybercrime of een ministerie van ICT. Bij een paar partijen spelen ict en digitalisering een prominente rol, waaronder de Europese partij Volt, de LP (Libertaire Partij), de Piratenpartij en Splinter. Laatstgenoemde heeft de meest praktische en gedetailleerde paragraaf over overheid en ict opgenomen in haar programma.
Negen politieke partijen besteden niet of nauwelijks aandacht aan ict: BBB, Denk, Feestpartij, De Groenen, Jezus Leeft, Oprecht, Partij voor de Eenheid, UCF (Ubuntu Connected Front; geen verwijzing naar de opensourcesoftware Ubuntu) en Wij zijn Nederland.
Verkiezingen 2021
Computable belicht de komende dagen in een aantal artikelen een aantal opvallende zaken die in de verkiezingsprogramma’s terugkomen op de thema’s economie & innovatie, Informatiesamenleving, overheid, cybercrime, big tech & privacy, onderwijs en zorg.
Het eerste artikel behandelt de roep om een ministerie voor Digitale Zaken.
De journalistieke website Villamedia maakte een overzicht van wat er in de partijprogramma’s staat van de veertien partijen, die ook in het Kieskompas aan bod komen, over digitalisering, privacy, data-verzameling en techbedrijven.