De broncode van de debat-app ‘Debat Direct’ wel of niet openbaar maken. Deze kwestie staat centraal in de rechtszaak die aanstaande woensdag om half 12 plaatsvindt. Op deze dag hoort de Bestuursafdeling van de Raad van State de zaak van Jos van den Oever tegen de Tweede Kamer.
Met de app ‘Debat Direct’ kunnen debatten in de Tweede Kamer gevolgd worden. Van den Oever uit Borne verzocht de Tweede Kamer om de broncode van de app ‘Debat Direct’ openbaar te maken. Vooralsnog weigert Kamervoorzitter Arib deze openheid te geven. Door publicatie van de broncode zouden andere overheden gebruik kunnen maken van de app. Tevens zou de iOS- en Android-app dan op andere apparatuur beschikbaar kunnen komen.
Werking van app moeilijk controleerbaar
Van den Oever beroept zich op de Wet hergebruik overheidsinformatie. De Tweede Kamer stemde in 2015 unaniem voor deze wet. Na de toeslagenaffaire, waarbij het kabinet ontslag nam, is het nu echter de Tweede Kamer die publicatie van stukken weigert. Zonder openbare broncode kunnen burgers de werking van de app, de algoritmes, volgens de softwareontwikkelaar moeilijk controleren. Uit een analyse van Exodus Privacy blijkt dat de app een tracker bevat waarmee gedrag van burgers gevolgd kan worden. In zijn mail aan de redactie van Computable benadrukt Van den Oever dat de ontwikkeling voor overheidsapps sinds de CoronaMelder een stuk hoger ligt. Deze app is, mede op aandringen van de Tweede Kamer, ontwikkeld als open source. Burgers kunnen de broncode lezen, hergebruiken en verbeteringen aandragen, bovendien bevat de CornaMelder geen tracker.
Van den Oever wordt naar eigen zeggen gesteund door organisaties als Stichting Kafkabrigade, Bits of Freedom, Code For NL en Free Software Foundation Europe.
Deze zaak is gedocumenteerd op https://broncode.org. De zitting vindt om 11.30 uur plaats op 17 maart 2021. Free Software Foundation Europe steunt de zaak.
Jos van den Oever is gebruiker, ontwikkelaar en voorstander van vrije software.