Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt 22 miljoen euro beschikbaar aan zes onderzoeksconsortia die zich richten op technologische innovatie. Zelf leggen de partijen nog eens tien miljoen euro bij. Een van de studies betreft de inzet van licht voor draadloze breedbandverbindingen.
De miljoenen komen uit Perspectief, een NWO-programma dat de wetenschap uitdaagt om samen met bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties nieuwe onderzoeken met economische en maatschappelijke impact op te zetten. Het programma richt zich op de zogeheten sleuteltechnologieën, de vijftig tech-onderwerpen waarin Nederland volgens de Tweede Kamer uitblinkt.
Het is volgens NWO gebruikelijk om in consortia samen te werken aan dit technologieonderzoek. ‘Alle spelers die nodig zijn voor bruikbare oplossingen in de praktijk, nemen deel.’ De samenwerkingsverbanden bestaan uit bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden. In totaal zijn 138 organisaties betrokken. De zes programma’s zijn divers in onderwerp en reiken verder dan de inzet van ict (zie kader).
Licht voor draadloze breedbandverbinding
Een van de consortia houdt zich bezig met onderzoek naar de inzet van licht om betrouwbare en veilige draadloze breedbandverbindingen te maken, in plaats van de radiogolven waarop het 5G-netwerk is gebaseerd. Een onderzoeksvraag is hoe je digitale data verstuurt en verwerkt met hoge snelheden, weinig vertragingen, en op een veilige manier.
Het onderzoek richt zich op alle mogelijke afstanden, van snelle wifi binnenshuis tot communicatie tussen satellieten. Voor deze toepassingen werken de onderzoekers aan alle benodigde stappen, van het ontwikkelen van verkleinde (geminiaturiseerde) zenders en ontvangers om heel zwakke lichtsignalen over te kunnen dragen, tot aan het beveiligen van de verzonden informatie met behulp van quantumtechnologie.
Onderzoeksprogramma’s
- Zelfvoorzienend in zoetwatervoorziening: onderzoekers willen het gebruik van afvalwater en brak grondwater mogelijk maken met nieuwe waterzuiveringstechnologieën. Onder leiding van prof. dr. ir Huub Rijnaarts van Wageningen University & Research.
- CO2-reductie door lichter vervoer: onderzoekers ontwikkelen ontwerp- en productiemethode om op grote constructies te maken met lichtgewicht thermoplastische composieten. Onder leiding van prof. dr. ir. Remko Akkerman van Universiteit Twente.
- Supersnelweg voor digitale data: onderzoek naar de inzet van licht om betrouwbare en veilige draadloze breedbandverbindingen te maken, in plaats van de radiogolven waarop het 5G-netwerk is gebaseerd. Onder leiding van prof. dr. Eberhard Gill van TU Delft.
- Slim stroomnetwerk door samenwerkende systemen: onderzoek naar een elektriciteitssysteem dat netwerkoverbelasting voorkomt en vraag en aanbod slim aan elkaar koppelt met behulp van kunstmatige intelligentie. Onder leiding van prof. dr. Koen Kok van TU Eindhoven (TU/e).
- Betere scheidingstechnologie voor hergebruik grondstoffen: onderzoek naar nieuwe materialen en coatings voor elektrisch aangedreven scheidingsmethoden die energie-efficiënter, schoner en specifieker zijn. Onder leiding van dr. Sissie de Beer van Universiteit Twente.
- Bouw je eigen orgaan op een chip: onderzoek naar een universeel en modulair basissysteem voor organen op een chip, geschikt voor het op grote schaal testen van geneesmiddelen en chemicaliën. Onder leiding van prof. dr. ir. Jaap den Toonder van TU/e.