Personeel in de zorg rustigere nachten bezorgen. Dat is het doel van Kepler Vision met een de ‘nachtzuster-robot’. Het apparaat, met de naam Kepler Night Nurse Edge Box, is voorzien van computervisie-software en kunstmatige intelligentie die de veiligheid van de patiënt gedurende de nacht moet vergroten.
Bij computervisie worden computers getraind om de visuele wereld te interpreteren en te begrijpen. Hierbij worden digitale videobeelden gecombineerd met deep learning-modellen. De software, in dit geval de tool van Kepler, kan vervolgens mensen die uit bed (dreigen te) vallen identificeren, classificeren en het zorgpersoneel alarmeren. De software vervangt ouderwetse domotica-systemen zoals bewegingssensoren, bed-matten en armbanden met paniekknop.
De beelden worden overigens on-premise opgeslagen in plaats van in de cloud, waardoor volgens de makers de privacy gegarandeerd wordt. De output van het systeem betreft tekstberichten die enkel voor zorgmedewerkers inzichtelijk zijn. De Kepler Night Nurse is namelijk geïntegreerd met het Nurse Call Systeem dat al aanwezig is in het zorgcentrum. Het tekstbericht komt terecht bij dit systeem, waarna het richting de telefoon van de zorgmedewerker gaat.
Nauwkeurige inspectie van videobeelden
Ceo Harro Stokman van Kepler benadrukt dat met het product de werkdruk bij het personeel verlaagd wordt en er meer effectieve zorg komt. Immers, zorgmedewerkers hoeven minder vaak in de kamer te komen ter controle. Uniek is volgens hem dat de ‘nachtzuster’ videostreams vanuit de geplaatste zogenaamde ‘fish-eye’-camera’s kan analyseren zonder de beelden eerst recht te hoeven trekken (‘unwarping’). Het bekijken van dergelijke beelden is iets waar menselijke operators grote moeite mee hebben. De beelden zijn sterk vervormd door de lens en zijn geschoten vanuit een voor mensen vreemde camerapositie. Door deze fish-eye-videoverwerking lokaal op de Edge Box uit te voeren in plaats van in de cloud, is het niet meer nodig de videostreams te comprimeren. Dit comprimeren zorgt voor het verlies van details.
‘Hierdoor is nu een meer nauwkeurige inspectie mogelijk van wat er in de video gebeurt, wat een grotere betrouwbaarheid van de computervisie-software oplevert’, aldus Stokman.
De software is daarnaast verder in te stellen op de specifieke zorgbenodigdheden van de individuele patiënt. Als hij of zij niet zelf uit bed kan komen, biedt het systeem voor zorgpersoneel de functionaliteit om de alarmering hiervoor per patiënt in te stellen. Daarnaast kan de applicatie automatisch rapportages en observaties toevoegen aan het medisch dossier. Kepler benadrukt dat het systeem voldoet aan de Europese certificeringen en hiermee aan de hoogste normen van de zorgsector ten aanzien van de veiligheid.
Vandaag en morgen vindt er een demonstratie plaats van de Kepler Night Nurse Edge Box in Van der Valk Hotel Vianen. Per dag komen er volgens Stokman zo’n vijf tot zes zorginstellingen of system integrators langs om de demonstratie bij te wonen. Registeren kan hier.
Spin-off UvA
Kepler Vision Technologies is een spin-offbedrijf van de Universiteit van Amsterdam. Tot op heden zijn er investeringen ontvangen van onder meer UvA Ventures en het ministerie van Economische Zaken van in totaal bijna vier miljoen euro. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam en vijftien mensen in dienst met expertise op het gebied van machine learning, computervisie en gezondheidszorg.