De Amerikaanse startup Noteworthy gaat bankbiljetten produceren voor bitcoins. Achter het bedrijf zit Larry Felix, de voormalige directeur van het Bureau of Engraving and Printing, en Peter Vessenes, de medeoprichter van de Bitcoin Foundation.
Felix moet als ceo van Noteworthy het ontwerp, de ontwikkeling en de lancering van de nieuwe bankbriefjes in goede banen leiden. Zijn ervaring als directeur van het Bureau of Engraving and Printing, dat het Amerikaanse papiergeld ontwikkelt, zal daarbij van pas komen.
‘Een fysiek bankbiljet biedt een niveau van vertrouwen, vertrouwdheid en toegankelijkheid dat digitale middelen op zichzelf nog niet hebben bereikt’, zegt Felix. ‘Ik kijk ernaar uit om te werken aan een prachtig ontworpen, eenvoudig te gebruiken bankbiljet van de hoogste kwaliteit dat niet te vervalsen is.’
De briefjes van Noteworthy moeten het gemak en de veiligheid van digitale munten, papiergeld en de blockchain verenigen. Ze worden uitgerust met een microprocessor, maar zullen ook gebruikmaken van alle veiligheidsvoorzieningen van papiergeld. Gebruikers zullen in staat zijn om met de biljetten te communiceren via de mobiele app van Noteworthy, waardoor de kloof tussen het fysieke en digitale verder wordt verkleind.
‘Je kunt dit project omschrijven als ‘Bitcoin heeft het beste bankbiljettenteam ter wereld ingehuurd’’, zegt Peter Vessenes. ‘Toen ik met Bitcoin begon te werken was een bitcoin minder dan 0,0005 dollar waard. Vandaag bespreken we bankbiljetten van 50.000 dollar. Dat is ongelooflijk.’
P.J. je hebt crimineel geld en nog heel veel meer gewoon zwart geld. Natuurlijk is niet elke crypto crimineel en/of zwart verdiend, of in bezit van een terreurorganisatie, maar de trend naar crypto’s is duidelijk. Overheden willen meer toezicht op banken en bitcoinbedrijven en de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland doen daar niet voor niets moeilijk over. Die discussie lijkt op die van bedrijven die beveiligde telefoonverbindingen bieden aan “gewone jongens” die graag enkele duizenden Euro’s extra betalen voor een abonnement om vertrouwelijk met hun lieve moeder te kunnen bellen.
Wat is veilig? Met name de Noord-Koreanen richten steeds meer op het hacken van wallets bij cryptocurrency exchanges. Zo zijn er meer dan een miljoen bitcoins gestolen.
En dan is er nog het energiegebruik voor het minen. Crypto’s worden zelden gedolven met overbodige maar milieuvriendelijk opgewekte stroom.
@JK en JvB : jullie missen het punt waar het al 3 decennia over gaat.
Voor cryptocurrency en informatiebeveiliging hoef je niet afhankelijk te zijn van overheden en andere partijen die belang hebben bij het handhaven van hun eigen status quo.
Een status quo die door de burger wordt betaald.
De banken- en verzekeringscrises en beveiligingsinbreuken zijn systemisch.
Er zijn genoeg alternatieven.
Het heeft mij altijd verbaasd dat men zo naief is.
PJ, private cryptocurrency partijen en hun eigenaren hebben net zo goed zeer grote eigen belangen. En daar bestaat geen one man, one vote, zoals bij een democratie.
Je zit in de Bitcoins. Dan weet je dat een Bitcoin systemisch veel meer lijkt op een Euro, dan op alternatieven zoals Noppes en Nada’s en hun voorlopers van tienduizenden jaren geleden.